A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...
A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...
Háttér:
Az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni társadalmi elvárások a tekintetben, hogy élő ipari együttműködéseket alakítsanak ki. Ezzel párhuzamosan a PTE és a Soft-Flow Kft. (SF) között ’stratégiai keretmegállapodás’ került aláírásra a közelmúltban. A gyümölcsöző együttműködést biztosítja hosszútávon az élelmiszer-biotechnológiai alkalmazott biotechnológiai kutatócsoport.
Külső partner bemutatása:
Soft-Flow Kft.
A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (Soft Flow) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás is.
Kutatócsoport koncepció
A kutatócsoport keretében a felhasználóipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indítunk közös, alkalmazott kutatási tevékenységet az egyetemi know-how integrálásával, a projekt céljainak elérése érdekében a Soft Flow K+F és a SzKK infrastruktúrájának bevonásával. A kutatócsoport keretein belül szeretnénk a kutatóknak és a hallgatóknak lehetőséget teremteni arra, hogy egy-egy probléma/projekt megoldására csatlakozzanak a csoporthoz, ezzel dinamizálva a csoportban folyó munkát.
Kutatási fókusz, a kutatási téma időszerűsége
A Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), felmérése szerint a világ élelmiszer-termelésének 2050-ig meg kell kétszereződnie. Az élelmiszer-termelés ilyen drámai növekedéséhez a következő 30 évben innovatív megoldásokra lesz szükség. A virtuális kutatócsoport lehetővé teszi élelmiszer-biotechnológiai komplementer (alapkutatási és ipari) kompetenciák versenyképes kollaborációját, melyek regionális agráripari és biotechnológiai ipari metszésterületekre fókuszálnak (gabona, tej, hús analitika).
A kutatócsoport vezető szakemberei:
A PTE SZKK / FOSS SF közös Élelmiszer Biotechnológia Kutatócsoportja 2020. július 1-el indulóan 1.85mFt pályázati támogatást nyert el belső kutatási pályázat formájában. A kutatás tematikája a résztvevő felek érdeklődési körének közös vetülete: Mikotoxin ko-expozíciók toxicitási vizsgálata humán primer májsejt kultúrákban.A támogatást molekuláris és sejtes vegyszerekre és reagensekre, mikroszkópos analízisekre, valamint publikációs költségre költi a kutatócsoport.