Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Élelmiszer Biotechnológiai Kutatócsoport

  • Kutatási koncepció
  • Munkatársak
  • Publikációk
  • Galériák

Háttér:

Az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni társadalmi elvárások a tekintetben, hogy élő ipari együttműködéseket alakítsanak ki. Ezzel párhuzamosan a PTE és a Soft-Flow Kft. (SF) között ’stratégiai keretmegállapodás’ került aláírásra a közelmúltban. A gyümölcsöző együttműködést biztosítja hosszútávon az élelmiszer-biotechnológiai alkalmazott biotechnológiai kutatócsoport.

Külső partner bemutatása:

Soft-Flow Kft.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (Soft Flow) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás is.

Kutatócsoport koncepció

A kutatócsoport keretében a felhasználóipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indítunk közös, alkalmazott kutatási tevékenységet az egyetemi know-how integrálásával, a projekt céljainak elérése érdekében a Soft Flow K+F és a SzKK infrastruktúrájának bevonásával. A kutatócsoport keretein belül szeretnénk a kutatóknak és a hallgatóknak lehetőséget teremteni arra, hogy egy-egy probléma/projekt megoldására csatlakozzanak a csoporthoz, ezzel dinamizálva a csoportban folyó munkát.

Kutatási fókusz, a kutatási téma időszerűsége

A Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), felmérése szerint a világ élelmiszer-termelésének 2050-ig meg kell kétszereződnie. Az élelmiszer-termelés ilyen drámai növekedéséhez a következő 30 évben innovatív megoldásokra lesz szükség. A virtuális kutatócsoport lehetővé teszi élelmiszer-biotechnológiai komplementer (alapkutatási és ipari) kompetenciák versenyképes kollaborációját, melyek regionális agráripari és biotechnológiai ipari metszésterületekre fókuszálnak (gabona, tej, hús analitika).

A kutatócsoport vezető szakemberei:

  • Dr. Kvell Krisztián – a kutatócsoport vezetője (PTE-SzKK) egyetemi docens, intézetigazgató helyettes
  • Dr. Czéh Árpád (Stratégiai programvezető, SFH; Címzetes egyetemi docens PTE-TTK)

 



Dr. Kőszegi Tamás
egyetemi tanár
tamas.koszegi@aok.pte.hu
+36 72 536001/31231
Dr. Czömpöly Tamás

tczompoly@foss.dk
+36 72 891 888
Dr. Poór Miklós
tanársegéd
poor.miklos@pte.hu
29249;31646
Dr. Vida András

avida@foss.dk
+36 72 891 888
Dr. Papp Gábor
adjunktus

+36 72 503600
Bánfai Krisztina
tanársegéd
krisztina.banfai@aok.pte.hu
29250
Garai Kitti
tanársegéd
garai.kitti91@gmail.com
29250
Ádám Zoltán
PhD hallgató
adamzoltan5@gmail.com
29250
  • Zelma Faisal, Virág Vörös, Beáta Lemli, Diána Derdák, Sándor Kunsági-Máté, Mónika Bálint, Csaba Hetényi, Rita Csepregi, Tamás Kőszegi, Dominik Bergmann, Franziska Sueck, Hans-Ulrich Humpf, Florian Hübner, Miklós Poór, Interaction of the mycotoxin metabolite dihydrocitrinone with serum albumin. Mycotoxin Research 35 (2019) 129-139.
  • Zelma Faisal, Sándor Kunsági-Máté, Beáta Lemli, Lajos Szente, Dominik Bergmann, Hans-Ulrich Humpf, Miklós Poór, Interaction of dihydrocitrinone with native and chemically modified cyclodextrins. Molecules 24 (2019) 1328.
  • Eszter Fliszár-Nyúl, Beáta Lemli, Sándor Kunsági-Máté, Luca Dellafiora, Chiara Dall'Asta, Gabriele Cruciani, Gábor Pethő, Miklós Poór, Interaction of mycotoxin alternariol with serum albumin. International Journal of Molecular Sciences 20 (2019) 2352.
  • Zelma Faisal, Eszter Fliszár-Nyúl, Luca Dellafiora, Gianni Galaverna, Chiara Dall’Asta, Beáta Lemli, Sándor Kunsági-Máté, Lajos Szente, Miklós Poór, Cyclodextrins can entrap zearalenone-14-glucoside: Interaction of the masked mycotoxin with cyclodextrins and cyclodextrin bead polymer. Biomolecules 9 (2019) 354.
  • Eszter Fliszár-Nyúl, Beáta Lemli, Sándor Kunsági-Máté, Lajos Szente, Miklós Poór, Interactions of mycotoxin alternariol with cyclodextrins and its removal from aqueous solution by beta-cyclodextrin bead polymer. Biomolecules 9 (2019) 428.
  • Zelma Faisal, Edina Garai, Rita Csepregi, Katalin Bakos, Eszter Fliszár-Nyúl, Lajos Szente, Adrienn Balázs, Mátyás Cserháti, Tamás Kőszegi, Béla Urbányi, Zsolt Csenki, Miklós Poór, Protective effects of beta-cyclodextrins vs. zearalenone-induced toxicity in HeLa cells and Tg(vtg1:mCherry) zebrafish embryos. Chemosphere 240 (2020) 124948.
  • Zelma Faisal, Eszter Fliszár-Nyúl, Luca Dellafiora, Gianni Galaverna, Chiara Dall’Asta, Beáta Lemli, Sándor Kunsági-Máté, Lajos Szente, Miklós Poór, Interaction of zearalenone-14-sulfate with cyclodextrins and the removal of the modified mycotoxin from aqueous solution by beta-cyclodextrin bead polymer. Journal of Molecular Liquids 310 (2020) 113236.
  • Francisc Boda, Krisztina Banfai, Kitti Garai, Bela Kovacs, Attila Almasi, Dalma Scheffer, Reka Lambertne Sinkler, Robert Csonka, Tamas Czompoly and Krisztian Kvell, Effect of Bitis gabonica and Dendroaspis angusticeps Snake Venoms on Apoptosis Related Genes in Human Thymic Epithelial Cells. Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases (2020) (review alatt).
Nem került feltöltésre publikáció...
KAPCSOLAT
Dr. Kvell Krisztián
Kutatócsoport Vezető
 20551