About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


KIEMELT INNOVÁCIÓS ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT A PTE

Átadták a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat kedden a Parlamentben. Kiemelt elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont közös pályázata, mellyel a mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkenteni kívánták az ivarsejtek (petesejt, hímivarsejt) és az embriók káros fényterhelését. 

A fényvédelem hatékony alkalmazása a Pécsi Tudományegyetem több mint 30 éves humán reprodukciós kutatási hátterére és a Humán Reprodukciós Nemzeti Labor eddigi kutatási eredményeire támaszkodva valósult meg. A módszer alkalmazásának az emberi embriók maximális védelmének etikai szempontjain túlmutató eredménye, hogy jelentősen megnő az IVF/ICSI eljárások hatékonysága, és csökkenthető a szükséges ismételt beavatkozások száma, valamint a kapcsolódó eljárási költségek. Kiemelendő eredmény továbbá, hogy egy páciens egy stimulációja során az átlagos blastocysta szám 2,7-szer magasabb fényvédelemben részesül, mint anélkül.

A díjátadó ünnepségen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára méltatta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj kiírásra 57 vállalat jelentkezett, csaknem másfélszer annyi, mint az előző évben. Az elismerést a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok nyerhetik el, de az innovációk, bármilyen területről származzanak is, az egész világ számára fontosak. Vitályos Eszter rámutatott: a digitalizáció mellett az agrárium, az energetika vagy a szellemi tulajdonvédelem is nagy lehetőségeket tartogat a magyar gazdaság számára. Az újításokra kész vállalatok számíthatnak a kormány segítségére, de hosszú távon csak azok lehetnek igazán sikeresek, amelyek gyorsan reagálnak a piaci igényekre, vagy akár formálni is képesek azokat. Az innovációs nagydíjat az idén az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta az érelmeszesedés kockázatát csökkentő kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.

A kedd délutáni átadón a kiemelt elismerést Bódis József professzor, a kutatás vezetője, Kovács Kálmán professzor, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója és Várnagy Ákos, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium igazgatója vette át a Parlamentben.