Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés


Virológiai kutatócsoport

  • Kutatási koncepció
  • Munkatársak
  • Elnyert pályázatok
  • K+F+I eredmények
  • Szolgáltatások
  • Laboratóriumok, műszerek
  • Galériák

Kutatócsoportunk fő profilja a virális zoonózisok (állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések) kutatása. A globális felmelegedés számos mellékhatása miatt, valamint az emberi élettér kiterjedésével, megváltozásával az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek. Egyre nagyobb gyakorisággal bukkannak fel súlyos járványokat okozó kórokozók a különféle globális tevékenységeknek köszönhetően. Kutatásaink egyik célja, ismert és új korokozók hazai kimutatása, gyakoriságuk felmérése, genetika állományuk részletes jellemzése, valamint a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerése. Kutatásaink során elsősorban a hazai rágcsáló és denevér populációkat vizsgáljuk, de komoly hangsúlyt fordítunk a szúnyog, kullancs és egyéb ízeltlábú vektorok vizsgálatára is.

Komoly együttműködéseket építettünk ki közegészségügyi, állategészségügyi és ipari szereplőkkel egyaránt, melyek egyik kimenetele az általunk vizsgált kórokozók szerteágazó diagnosztikai lehetőségeinek kidolgozása és fejlesztése.

2015-2018. OTKA (azonosító: K112440) Délkelet-ázsiai denevérek és vírusaik szisztematikája és filogenetikája

2016. GINOP-2.3.3-15 A fertőző betegségek kutatásának újabb irányai - a Pécsi Tudományegyetem 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) virológiai laboratóriumának infrastrukturális és tudományos fejlesztése

 

Publikációk:

Magyar Tudományos Művek Tára

ResearchGate

Ipari és Állami partnerek kutatás-fejlesztési és tudományos együttműködésekben.

Általános és orvosi mikrobiológia, biotechnológia, molekuláris biológia.

  • Magas patogenitású (BSL3-BSL4) virális kórokozók in vitro izolálása, azonosítása, molekuláris biológia jellemzése.
  • Diagnosztikai eljárások fejlesztése
  • Szaktanácsadás/oktatás biovédelem témakörben

Kutatócsoportunk rendelkezik egy BSL-4 minősítésű, biológiai biztonság laboratóriummal.

Kutatóegységeink felszereltsége a kor tudományos, technológiai színvonalának maximálisan megfelelnek. A hagyományos virológiai, mikrobiológiai (pl.: szövettenyésztés, vírusok izolálása) és molekuláris biológiai eljárásokhoz (pl.: rekombináns DNS technikák, fehérje expresszió) szükséges laboratóriumi eszközök mellett, immunreakciók (pl.: ELISA, IF festés) elvégzéséhez szükséges eszközpark is a rendelkezésre áll.

Virológiai kutatócsoport