Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


KIHIRDETTÉK A 2023. ÉVI NYERTES OTKA-PÁLYÁZATOKAT

Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó úgynevezett OTKA-típusú pályázati konstrukció a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődését és tudományos sikereit kívánja elősegíteni, növelve a magyar kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

 

Több mint 360 kutató és kutatócsoport részesül költségvetési támogatásban összesen 13,8 milliárd forint értékben. Az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a tudományos életpálya különböző szakaszaira épülő pályázati kategóriákban támogatnak kiválósági alapon kutatási projekteket, hozzájárulva a magyar kutatók és nemzetközi szintű tudományos eredményeik erősítéséhez. A projektek értékelésének fókuszában a kutatások társadalmi és intellektuális hatása áll.

Idén a Neumann János Program keretében közel 80 milliárd forint kutatói és innovációs támogatás áll rendelkezésre. Ennek része az a 13,8 milliárd forintos pályázat, amelynek keretében a kutatók saját kezdeményezésein alapuló projektek előmozdítják a hazai tudományos élet kiválóságainak szakmai fejlődését, eredményes munkáját és nemzetközi elismertségének növekedését. 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett OTKA pályázati felhívásokra idén csaknem négyszeres volt a túljelentkezés. Három kategóriában mintegy 1400 érvényes pályázat érkezett a 2023. évi felhívásokra, a pályázók több mint fele olyan fiatal kutató volt, aki 12 éven belül szerzett tudományos fokozatot. A nyertesek 41 százaléka 40 év alatti, köztük a legfiatalabb 28 éves. A legidősebb nyertes pályázó 77 évesen indítja kutatási projektjét.

A pályázatok értékelése a korábbi éveknek megfelelően többszintű eljárásban, több mint 2000 egyéni bíráló és 33 szakértői testület részvételével történt. Az értékelés során főszerepet játszott az adott projekt tudományos jelentősége, újszerűsége, várható eredményei, valamint azok tudományos és társadalmi hasznosítása. Emellett fontos szempont a pályázó kutatók nemzetközi kiválósága, azaz a korábbi kutatói teljesítmények, a publikációk számával és idézettségével mérhető tudományos eredmények is.

 

A Szentágothai János Kutatóközponthoz köthető nyertes kutatók:
 

Szekeres Júlia: Foeto-maternális molekuláris párbeszéd a terhesség alatt

Prémusz Viktória: Termékenység tudatosság integratív szemléletű vizsgálata, multicentrikus kutatás (Pécsi Tudományegyetem)

Pap Norbert: Konzorcium, fő p.: Magyarország és a Nyugat-Balkán

Kemenesi Gábor: Lloviu cuevavírus: egy ígéretes modell a denevér eredetű humánpatogén filovírusok megértéséhez 

Tóth György: Félvezető alapu terahertzes impulzusforrások energiájának növelése