Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen vehették át kitüntetéseiket kollégáink

A Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából rendezett Centenáriumi Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora megnyitotta szeptember elsején a 2023/24-es tanévet. Az ünnepségen a professzori kinevezések mellett átadták a Nagy Lajos Király Díjat, valamint a Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést is.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést a rektor javaslatára a Szenátus annak a személynek adományoz, aki jelentős mértékben elősegítette az Egyetem jó hírnevének öregbítését, hazai és külföldi elismertségét, az Egyetem részére jelentős szolgálatot tett, kiemelkedő szerepet töltött be az oktatás, tudományos kutatás fejlesztésében, színvonalának emelésében, továbbá az Egyetem társadalmi kapcsolatainak fejlesztésében. 
Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült: Kovács L. Gábor, Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja, majd a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. 2012-2018 között a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke. 2017-2020 között az MTA Doktori Tanácsának elnöke, 2020-tól az MTA Felügyelő Testületének elnöke és az MTA Orvosi Tudományok osztályának elnökhelyettese. Az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságának elnökhelyettese.

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa az egyetem rektorának javaslatára Nagy Lajos Király Díjat adományoz annak a hazai vagy külföldi természetes személynek, akinek tudományos, művészeti, oktatási, sport, közéleti vagy egyéb kiemelkedő teljesítményét hazai állami vagy nemzetközi kitüntetéssel vagy díjjal ismerték el, vagy közjogi méltóságot visel és hozzájárult a magyar oktatás, tudomány, kultúra fejlődéséhez, a magyar eredmények nemzetközi elismertségének növeléséhez vagy a magyar felsőoktatás fejlődéséhez.
2023-ban a Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király-Díjat vehetett át: Kollár László vegyészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Élettelen Természettudományok Kollégiumának volt elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának volt dékánja, a Kémiai Intézet volt igazgatója, a több évtizedes kimagasló színvonalú iskolateremtő munkája, nemzetközileg is elismert kutatói, valamint meghatározó tudományszervezői tevékenysége elismeréseként.

A Pécsi Tudományegyetem professzori karához tartozás jelképeként dr. Miseta Attila rektortól a Pécsi Tudományegyetem professzori talárját vehette át többek kötött Hernádi István, Természettudományi Kar a Biológiai Intézetének professzora, valamint Kunsági-Máté Sándor, a Gyógyszerésztudományi Kar Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetének. professzora