About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


A pécsi kutatóknak is komoly szerepe van a kapszaicin-receptor klónozásáért kapott Nobel-díjban

Dr. Jancsó Miklós tanítványa, dr. Szolcsányi János, Széchenyi-díjas farmakológus, 1970-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (PTE ÁOK) folytatta kutatásait Kossuth-díjas mestere feleségével, dr. Jancsó Arankával. A fájdalomérző kapszaicin-receptor létezésének a koncepciója már a pécsi vizsgálatok eredménye, a cikket ezzel kapcsolatban 1977-ben közölték. Aranka halála után Szolcsányi professzor - amerikai, német és brit tanulmányutakat követően – továbbra is intenzíven dolgozott a PTE ÁOK Farmakológiai Intézetében, és munkatársaival számos, nemzetközileg is elismert felfedezést tett az érzőidegek élettanának, farmakológiájának a területén.

A most Nobel-díjat kapott dr. David Julius kutatásai is ezen alapulnak. Sikerült klónoznia a kapszaicin-receptort, ami utat nyitott az új típusú fájdalomcsillapítók fejlesztéséhez, melyek közvetlenül az érzőidegeken hatnak.

Szolcsányi Jánost is felterjesztették a díjra 2015-ben, David Juliussal együtt, akkor azonban még nem nekik ítélték oda. Az idei sikereket a pécsi professzor már nem érhette meg, kutatásait azonban folytatják a tanítványai, a Pécsett alapított “Szolcsányi iskola” tagjai, akik több évtizeden át dolgoztak Szolcsányi Jánossal: dr. Pintér Erika, dr. Barthó Loránd, dr. Pethő Gábor és dr. Helyes Zsuzsanna. Ők továbbra is szoros munkakapcsolatban vannak David Juliussal és munkatársaival, akik nagyrabecsüléssel nyilatkoznak a magyar kutatásokról.

Szolcsányi János professzor még 2013-ban beszélt az UnivTV-nek a fájdalomérző kapszaicin-receptorra vonatkozó kutatásairól, a videó itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=GljDFIBNupM

Forrás: PTE
Fotó: UNIVTV