About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


A Bolyai-ösztöndíj – 2021

Akadémiai támogatás egy kutatói generáció legkiválóbb képviselőinek továbblépéséhez – ez az MTA negyedszázados, teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos ösztöndíja, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. Az MTA hagyományos Bolyai-napján a 169 nyertes pályázón belül külön köszöntötték a támogatást immár másodszor elnyerő 32 kutatót és azokat is, akik a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. Az ösztöndíj jelentőségét növeli, hogy összege az idén elnyert pályázatok esetében 2022. január 1-jétől az eddigi 124 500 forint helyett 250 000 forintra emelkedik. Az mta.hu tudósítása az ünnepségről videóval és képgalériával.

 

A Bolyai-ösztöndíj teljesítmény-központú, mert a fiatal kutatót egy adott kutatási téma feldolgozására és az eredmények összefoglalására, közlésére serkenti.
A Bolyai-ösztöndíj anyagi támogatás, mert a kutatói állás mellett megvalósítja azt az elvet, hogy a kiemelkedő munkát, a többletmunkát 
az állami költségvetés finanszírozza. Segíteni kívánja a legkiválóbbakat 
a kutatóhoz méltó életkörülmények megteremtésében.
A Bolyai-ösztöndíj országos ösztöndíj, nem a lokális autonómia adja, tehát hozzászoktatja a fiatalokat az országos megmérettetés igényéhez. Éppen ezért nyitott a felsőoktatási és egyéb kutatóhelyek irányában is.
A Bolyai-ösztöndíj akadémiai ösztöndíj, mely hidat képez az országos autonómiában döntő szerepet játszó akadémikusok, akadémiai doktorok és a fiatal kutatói generáció között.
A cél az ösztöndíj 1996-os létrehozásakor az volt, hogy sikeres fiatal, PhD–val rendelkező kutatóknak hirdessen az MTA olyan ösztöndíjat, amely segíti a jelentősebb eredményeket már elért fiatalokat 
a magyarországi kutatások folytatásában, valamint ösztönzi őket 
az „MTA doktora” értekezés megírására és a tudományos cím megszerzésére.

 

A Bolyai-napon adták át a Bolyai-ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket. 
A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium tagjai 24. alkalommal ítélték oda az ösztöndíjat, melyet idén 741 érvényesen pályázó közül 169-en nyertek el. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont kollégái közül Görföl Tamás, Hartnerné Pohóczky Krisztina és Poór Miklós adtak be nyerte pályázatot.

 

 

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001–ben döntött arról, hogy 
a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Ebben az évben 21. alkalommal adta át az MTA elnöke és a Kuratórium elnöke a plaketteket és az emléklapokat.

A Kuratórium 200 fő záró kutatói jelentését értékelte. 99 főnek adományozott emléklapot, az SzKK munkatársai közül Szőke Éva részesült emléklapban. Az értékeltek közül 14-en plakettben is részesültek, közülük Poór Miklós az SzKK kutatója is. 

 

Forrás: MTI