About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


A peptidek szerepét vizsgálták az egész szervrendszert érintő betegségekben

Nagyon sok ember életminőségét javíthatják Magyarországon és a világon egyaránt a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem kutatócsoportjainak felfedezései.

Professzor dr. Reglődi Dórával, az MTA doktorával, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánhelyettesével, az Anatómiai Intézet vezetőjével beszélgettünk egy most lezárult, sikeres kutatási projektről. A kutatás során – több peptidet, peptidek közvetítette mechanizmusokat vizsgáltak, amelyek másképpen működnek egészséges és bizonyos betegségekkel rendelkező emberek szervezetében.

A Pécsi Tudományegyetem számos kutatás során dolgozik együtt más hazai és nemzetközi egyetemek kutatócsoportjaival. Ebben a projektben a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem összesen tizenkét munkacsoporttal vett részt, eredményeikre pedig jelentős sikerként lehet tekinteni az orvostudományban.

A kutatások során egy eredményt nagyon nehéz lenne kiemelni, hiszen 12 munkacsoport dolgozott együtt, mindenki mást csinált saját szakterületének megfelelően, így sok részeredmény született. Ami a közös a munkában, az a peptidekből felépülő pep­tiderg rendszer, tehát a hormonális, endokrin szabályozások és az immunrendszer – amely a Covid kapcsán különösen aktualitást nyert – találkozása, hogy ezek a rendszerek hogyan dolgoznak együtt.

Egyes kutatócsoportok az alapmechanizmusokat kutatták, míg a projektben részt vevő klinikák konkrét immun- és autoimmun betegségek hátterében álló szabályozási mechanizmusokat tártak fel – tájékoztatott a professzor asszony.

Az emberi szervezet rengeteg fehérjéből épül fel, a pep­tidek felépítése is hasonló, csak kevesebb alkotóelemből épülnek fel. A mi munkacsoportunk az Anatómiai Intézetben egy adott peptidet vizsgál, mely nagyon jelentős védőhatásokkal rendelkezik és terápiás célpont is lehet, illetve a peptid változásai különböző betegségekben alapot adhatnak betegségek labordiagnosztikájára a korai felismerésre, valamint a betegség nyomon követésére. A pep­tid szint változása több betegségben mutat összefüggést a betegség megjelenésével és a lefolyás súlyosságával. Ezért ez a peptid, amit mi vizsgálunk, reméljük, hogy bekerülhet bizonyos betegségek esetében a diagnosztikai panelba, ami így még biztosabb diagnózist, illetve betegkövetést jelenthet – tudtuk meg prof. dr. Reglődi Dórától.

Fotó: Prof. dr. Reglődi Dóra – szakmai vezető

Hogy épülhetnek be a kutatások eredményei a gyógyításba?

Az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika új diagnosztikai eljárásokat dolgozott ki. Sok olyan autoimmun betegség van, ami az ízületet és bőrt támadja meg, így érnek össze a szálak pl.: psoriasis, reumatoid artritis.

A Laboratóriumi Medicina Intézet – aki a Klinikák számára is végzi a rutin labordiagnosztikát – eredményei is már megjelenhetnek egy új mérés, új paraméter felfedezésével, amelyek beépülhetnek a szűrővizsgálatokba. A Gyógyszertani Intézet olyan gyulladásgátló anyagokat vizsgál, amelyből kiemelkedik a szomatosztatin gátlására irányuló fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, ha ezt blokkoljuk, akkor a fájdalom csökkenhet, tehát új hatásmechanizmusú fájdalomcsillapítót fejlesztenek. Specifikusan olyan fájdalomszindrómákkal dolgoznak – neuropátiás fájdalom –, ami idegsérüléssel jár és nagyon nehéz gyógyszeresen befolyásolni ma is.

Az Anatómiai Intézet kutatásai során találtak olyan betegségcsoportokat, így például infarktusos vagy szívtágulatban szenvedő betegeket, akiknél ennek a peptidnek a változásai specifikusak, vagy például Parkinson-kórban, ahogy a betegség súlyosbodik, úgy a peptid szintje csökken.
Összességében, tehát a diagnosztika és gyógyítás terén is születtek új eredmények, amelyeket várhatóan mihamarabb be tudunk építeni a betegellátásba – mondta el professzor asszony.

A projekt sikerességét és újszerűségét az adta, hogy olyan munkacsoportok pályáztak, akik tevékenysége hosszú évek óta ismert és eredményes. A sikeres együttműködés után a jövőben folytatódik a közös munka más kutatási forrásokból.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg. GINOP-2.3.2-15- 2016-00050

 

Forrás: bama.hu