About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


A PTE bevonásával készítenek tojássárgájából ellenanyagot

Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. azon kutatásfejlesztési projektjében, melyben tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot.

A Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a Prophyl Kft. évek óta keresi annak a lehetőségét, hogy miként tudnának együtt dolgozni, azonban eddig nem akadt erre megfelelő alkalom. A koronavírus-járvány és annak megfékezése most megadta azt a közös célt, amiben a kutatók és a szakemberek közösen dolgozhatnak.

A mohácsi Prophyl Kft. egyik fő profilja, hogy gyógyszeripari alapanyagként úgynevezett SPF[1]illetve vakcinatojást állít elő, melyeket többek között vakcinák előállítására használnak fel humán- illetve állatgyógyászati gyógyszergyártók. Ennek a tudásnak, és a PTE SzKK speciális virológiai laboratóriumi hátterének együttes használata adta azt a lehetőséget, hogy egy a tudományos világban már ismert technikát újszerűen alkalmazva olyan ellenanyag kerüljön előállításra, ami hatékonyan használható a SARS-CoV-2 ellen.

 A kutatásfejlesztési projekt elsődleges célja, hogy IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus fehérjével – specifikus kórokozóktól mentes – csirkéket. Az oltást követően nem csak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, mely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

 A pécsi virológusok a kezdetektől nagy szerepet vállaltak a projektben, az ellenőrző vizsgálatok és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a Prophyl Kft. speciális telephelyén történik, a vér- illetve tojásminták tesztelése azonban már az SzKK-ban. Itt azt vizsgálják a kutatók Prof. Dr. Jakab Ferenc vezetésével, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust. Ezek a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak, így hamarosan - várhatóan szeptemberben - megkezdődhetnek az állatkísérletek is.

A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyag a tervek szerint nem vakcinaként kerülne alkalmazásra, mégis a betegség megelőzését szolgálhatná azáltal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust, így több órán keresztül védhetne majd a fertőzéstől. Jelen kutatásfejlesztési együttműködés is jól példázza, hogy miként hasznosítható az egyetemi tudásbázis és az innováció a profitorientált piaci szférában.