About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratórium a PTE-n

2016 júliusában a Pécsi Tudományegyetem elindította új infrastrukturális és tudományos projektjét, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 120,21 millió forint európai uniós támogatással. A projekt célja a Pécsi Tudományegyetem kötelékén belül működő magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratórium infrastrukturális fejlesztése volt, melynek révén a laboratórium csatlakozhat a rendkívül szigorú feltételrendszert teljesítő európai BSL-4 laboratóriumi hálózatokhoz.

 

A pályázatból megvalósult fejlesztés eredményeként, a Pécsi Tudományegyetem BSL-4 szintű virológiai kutatólaboratóriuma a Közép-európai régió legmodernebb, a kor minden labortechnológiai, biobiztonsági és biztonságtechnikai követelményeinek megfelelő egyetemi fenntartású, kutatási egységévé vált. A pályázat keretében egyrészt több nagy értékű kutatási eszközt, ultracentrifugát, kutatómikroszkópot, fertőtlenítő berendezést szereztek be, másrészt a laboratórium infrastrukturális, gépészeti elemei is megújultak. A pályázat egyik célkitűzésének megfelelően, a laboratórium megfelelőség értékelése is lezajlott a közelmúltban a hazai és nemzetközi szempontrendszer szigorú felülvizsgálata szerint.

 

Egyedülállóan modern és biztonságos virológiai laboratórium a PTE-n

 

A kutatólaboratórium elsősorban az állatokról emberekre terjedő vírusok vizsgálatával foglalkozik, mint például a kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás vírusa, a hantavírusok, vagy akár a Nyugat-nílusi láz vírusa. A fejlesztés eredményeként a laboratórium a legmagasabb biobiztonsági szinten működik, így képes felvenni a harcot a modern világot fenyegető fertőző betegségek bármelyikével. Olyan vírusok kutatását teszi így lehetővé, mint a mindenki számára már ismertté vált Ebola vírus, a kevésbé ismert, de nem kevésbé veszélyes Nipah vírus és a Lassa láz vírusa, vagy akár a hazánkat is egyre jobban fenyegető Krími-kongói vérzéses láz vírusa. A laboratóriumban dolgozó munkatársak a már ismert kórokozók tanulmányozása mellett új vírusok után is kutatnak, melyek akár a jövő fenyegető járványainak főszereplőivé is válhatnak. A kutatás mellett, szükség esetén a laboratórium részt vesz a hazai védelmi- biztonsági szervek munkájában is, valamint aktív résztvevője a hazai kutatóképzésnek, a kutatói utánpótlás nevelésének.

 

A laboratóriumi fejlesztés a Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatási centrumában, a Szentágothai János Kutatóközpontban valósult meg, amely korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint 2012-ben átadott kutatási centrum. A kutatóközpontban az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás, kutatás és innováció területén szolgálják a hazai felsőoktatás és tudományos élet erősítését.