About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Gábor Dénes-díjat kapott Dr. Hebling János

Idén immár 32. alkalommal ítélték oda a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismeréseként számon tartott díj. Idén többek között Dr. Hebling János, a PTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet egyetemi tanára, a MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport vezetője is a díjazottak között szerepel.

A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítójának szándéka a meghatározó személyes alkotó hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránti társadalmi érdeklődés, figyelem és elismerés serkentése.

Eddigi eredményei és alkotásai alapján megállapítható, hogy Professzor úrra jellemző a kreatív gondolkodás, az innovatív alkotás. Saját kutatási és fejlesztési tevékenységén túl elismerést érdemel, hogy a PTE Fizikai Intézetében létrehozott egy nemzetközileg elismert THz-es kutató csoportott. A világ élvonalába tartozó egyetemekkel épített ki együttműködést. Megalapozott egy új tudományágat, a nemlineáris THz-es spektroszkópiát. Munkássága megteremtette a terahertzes sugárzást felhasználó alternatív részecskegyorsítás lehetőségét. Tevékenysége így jelentősen bővítette a THz-es technika lehetőségeit.

Dr. Hebling János Zircen született 1954-ben. Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen okleveles fizikusként végzett (1978), majd ugyanitt egyetemi doktori címet szerzett (1981). 1992-ben lett a fizikai tudomány kandidátusa, majd 2003-ban az MTA doktora. A PTE Kísérleti Fizika Tanszék vezetője (2004-2012), a PTE Fizikai Intézet igazgatója (2008-2018), az MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport megalapítója és vezetője (2012-). Fő kutatási terülte az ultrarövid impulzusú nemlineáris optikai eszközök fejlesztése. Kidolgozta a spektrális bontóelemek általános elméletét. 2002-ben javasolta, és azóta munkatársaival közösen folyamatosan fejleszti a döntött impulzusfronttal gerjesztett litium-niobát, illetve félvezető alapú terahertzes (THz-es) impulzusforrásokat. Jelenleg ezek a legelterjedtebb nagyenergiájú (> 1 mJ) THz-es források. A THz-es forrásokkal, és azok alkalmazásaival kapcsolatos innovációit több, mint 20 szabadalom védi. Kutatási tevékenységének nemzetközileg magas szinten történő elismerését mutatja publikációinak magas független hivatkozási száma (>6000), és tiszteleti tagsága az Amerikai Optikai Társaságban (OSA Fellow, 2014), és tagsága az Európai Fizikai Társaság (EPS) Kvantumenlektronikai és Optikai Bizottságában (2015-). Főbb kitüntetések: Selényi Pál Díj (1992); MTA Fizikai Fődíj (2012); Széchenyi Díj (2015); Jedlik Ányos Innovációs Díj (2016); Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj (2019).

Forrás: PTE TTK