About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Stressz, ami összeköt minket – Selye János öröksége

A stressz idõtlen idõk óta mindennapjaink részét képezi, ennek ellenére csak a 20. században ismerték fel jelentõségét. Sokan nem tudják, hogy magát a kifejezést és a stressz természetének meghatározását magyar származású orvoskutatónak, Selye János professzornak köszönhetjük, akinek több mint 80 éves stresszdefiníciója mind a mai napig helytálló. Astressz tanulmányozása azonban Selye munkássága után sem szûnt meg, világszerte ma is intenzív kutatások tárgyát képezi az adaptációs stresszreakció, és annak a szervezetre gyakorolt hatásainak vizsgálata révén.

 

Helyes Zsuzsanna professzorasszony jóvoltából izgalmas PhDkurzuson megismerkedhettünk az eustressz és a distressz élettani és kórélettani folyamataival, illetve betekintést nyerhettünk a stresszkutatás legfrissebb felfedezéseibe. A kurzus különleges vendége volt Szabó Sándor, a University of California Irvine professzora, aki azon túl, hogy a stresszkutatás jeles képviselõje, Selye János utolsó magyar PhD-hallgatója volt, így a tudományos diskurzusok mellett számos kulisszatitkot hallhattunk tõle Selye életérõl és kutatócsoportjának rendkívüli munkabírásáról. A négynapos kurzus elõadói voltak még a stresszkutatás további jeles képviselõi is: Gyires Klára és Ferdinandy Péter professzorok a Semmelweis Egyetemrõl, illetve karunkról Czéh Boldizsár, Nagy Zsuzsanna professzorok, dr. Gaszner Balázs és dr. Zelena Dóra, akik mindannyian izgalmas, “stresszes” elõadásokat tartottak. A kurzuson a Termofiziológia Kutatócsoport tagjai közül rajtam kívül dr. Rumbus Zoltán vett részt. A hallgatóság sorai között nemcsak PhD-hallgatók, hanem karunk több oktatója is helyet foglalt, ami ugyancsak jelezte a kurzus magas színvonalát.

A kurzus során a hallgatóknak is lehetõsége nyílt a szereplésre: a sejtszintû, az állati és a növényi stresszrõl három résztvevõ önkéntesen tarthatott rövid ismeretterjesztõ elõadást. Az .tóbbi témát jómagam kaptam meg, így, habár orvosként a növényvilág és annak élettana ismeretlen terület számomra, mégis nagyon izgalmas lehetõségnek bizonyult egy egészen más jellegû tudományág feltárása. Többek között megtudhattam, hogy a növények is képesek különbözõ módokon ellenállni a stresszorokkal szemben, pl. lassult növekedéssel vagy a levelek ozmotikus nyomásának változtatásával, továbbá érdekes volt arra a következtetésre jutni, hogy a növényi stressz a mi javunkat is szolgálhatja (az édes borok kedvelõi tudhatják, hogy a szõlõnek egy biotikus stresszoron, azaz egy speciális gombafertõzésen kell átesnie ahhoz, hogy az aszúborhoz megfelelõ alapanyagot szolgáltasson).

Selye munkássága ma is példaértékû, ezért minden fiatal kutató figyelmébe ajánlom – magyarul is megjelent – mûveit, különösképpen az Álomtól a felfedezésig címû könyvét, amely elkalauzol bennünket a tudományos világ útvesztõjébe, és Selye által megismert személyes példákon keresztül mutatja be a kutatói lét szépségét és árnyoldalait. A könyv további érdekessége, hogy a magyar kiadás elõszavát Lissák Kálmán, egyetemünk egykori professzora írta. Azoknak pedig, akik igazán szeretnének elmélyülni a stresszkutatásban, érdemes részt venniük a szervezõk által minden évben nyáron megrendezett, stresszrõl szóló (de a résztvevõk számára természetesen stressztõl mentes) kurzusokon, amelyet az idei évben Szentpéterváron tartanak.

A stressz tudománya közel áll hozzám, mint ahogyan a hõszabályozás is, mivel mindkettõ univerzálisan az élet lényegi elemét képezi, így fontosnak tartom a minél behatóbb megismerésüket. A kurzuson szerzett tapasztalataim alapján úgy érzem, hogy a jövõben is érdemes lenne megrendezni (akár hagyományteremtõ céllal) a Pécsett idén elsõ alkalommal szervezett stressz kurzust, és elérhetõvé tenni graduális és posztgraduális hallgatók, valamint oktatók és minden más érdeklõdõ számára is, hiszen a stresszrõl érdemes beszélni, mert ahogy Selye is mondta, “a stressz az élet sava-borsa”.

Forrás: Orvoskari Hírmondó, 2019. április, 24.old (http://aok.pte.hu/docs/hirmondo/pdf/okh_1904.pdf)