About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Új eljárások hadával zárnak sikeres COVID-19 projektet a pécsi kutatók

Hatalmas áttörést értek el a RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei koronavírus-kutatás tekintetében az elmúlt két évben, ugyanis kutatásuknak köszönhetően egy most kifejlesztett berendezéssel mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz egyaránt. A kutatás eredményeképp a jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz ez az eljárás. A projekt a „COVID-19 Diagnosztika és Terápia – egyesített platform megközelítés” című, 2020-2.1.1-ED-2020-00100 számú pályázat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósult meg, 127 millió forint felhasználásával.

A COVID-19 járvány kirobbanásától a kutatók sokat tettek annak érdekében, hogy mindent megtudjanak erről a kórokozóról, és megismerve azt, felvegyék vele a harcot. Ezek a kutatások azonban sok esetben olyan eredményeket hoztak, amelyek további felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban. A RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, valamint a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium az elmúlt két évben szoros együttműködésben egy olyan berendezést és vizsgálati eljárást fejlesztett ki, amely segítségével mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott immunválasz az emberi szervezetben. A projekt során a kutatóknak UVC fény segítségével sikerült a koronavírus örökítőanyagát úgy inaktiválni, hogy a vírust szerkezetében nem károsították, így nyílt lehetőség arra, hogy a koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat tanulmányozni tudják. A PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumának szakemberei mind a wuhani, mind a delta variáns esetében bizonyították az inaktivációs hatást. A delta variáns esetében pedig állatkísérlet keretében is megvizsgálták az inaktivált vírus biztonságosságát és további felfedezést tettek. Az orron keresztül szervezetbe juttatott UVC-inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami bizonyíték a vakcinapotenciálra is. Ennek az eljárásnak nagy előnye továbbá, hogy a jövőben akár más kórokozók esetében is alkalmazható lesz.

Annak érdekében, hogy a COVID-19 által kiváltott immunválaszt pontosan mérni lehessen, a koronavírust a lehető legtisztábban kellett előállítani. Ezért a kutatók kidolgoztak egy hatékony, gyors és minimális veszteséggel járó vírustisztítási eljárást, amely lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széleskörű kutatási felhasználására is. A kidolgozott vírustisztítási megoldást más, állati vírusra is sikeresen tesztelték.

A vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak hazánk biológiai védelmi képességeinek fejlesztéséhez a hazai kutatólaboratóriumi képességek növelésével, a meglévő terepi laboratórium diagnosztikai módszereinek bővítésével, biovédelmi kiképzési lehetőségek szélesítésével, és egy potenciális vakcinaalapanyag fejlesztési platform kialakításával.  

A PTE és a RoLink Biotechnology Kft. közös munkája bizonyíték az egyetemi ökoszisztéma és a biotechnológiai ipar hatékony együttműködésére, amely a hazai kutatás és innováció sikeres modelljének tekinthető.