About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Új eszköz segítségével inaktiválták a koronavírust pécsi virológusok

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) Virológiai Nemzeti Laboratóriumának (VNL) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói saját fejlesztésű UV-kamrában, UV-C fény segítségével inaktiválták a koronavírust, ezáltal szélesebb körben válik kutathatóvá a COVID-19 kórokozója.
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriumában UV-C fény segítségével sikeresen inaktiválták a COVID-19 pandémiát okozó SARS-CoV-2 wuhani és delta variánsát is. A cég és az egyetem együttműködésének keretében az UV-C inaktivációs kísérletek során a kutatók meghatározták azt az UV-C besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja.

 Ez az eredmény új lehetőségeket nyit a COVID-kutatásokban, hiszen általa számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó.

A kutatások során az UV-C által inaktivált új típusú koronavírust többek között a vírusspecifikus antitestes és sejtes védelem kimutatásához, valamint a SARS-CoV-2 specifikus immunprofil jellemzéséhez használják fel a szakemberek. Ezek az eredmények remek alapot adhatnak a COVID-19-hez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.


Jelen kutatásokat a RoLink Biotechnology Kft. által elnyert csaknem 130 millió forint teszi lehetővé. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 2020-2.1.1-ED-2020-00100 számú projekt keretein belül a szakemberek több kutatási célt is meghatároztak. Az elsődleges cél a fent említett eljárás kidolgozása és megvalósítása volt. A projekt második részeként a szakemberek olyan kísérletes vizsgálatokat terveznek, amelynek segítségével a koronavírus fertőzésen átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket. Harmadik célkitűzésként pedig a szakemberek a koronavírus elleni vakcinák teszteléséhez egy olyan új rendszert terveznek kialakítani, amellyel később a vakcinák hatásossága egyértelműen nyomon követhetővé válhat.