About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


A tudományos kutatás és ipari együttműködések

2020. február 26-án a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a PTE és az SzKK szervezésében sajtótájékoztató keretében mutatkozott be néhány új kezdeményezés, így: az Élelmiszer-Biotechnológiai Kutatócsoport megalakulása, a Bioinformatikai kutatócsoport és az iBioScience Kft. együttműködése, a SzKK tevékenysége, különösen a Core Facility portfolió bemutatása. A sajtótájékoztatón részt vett, és felszólalt Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettes, Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, az SzKK elnök, Rabb Szabolcs, az SzKK Innovációs és Ipari Tanácsadó Testületének (IITT) elnök, a Soft Flow Kft., az iBioScience Kft. képviselői, valamint a kutatócsoportok vezetői.

  • Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont (PTE SzKK) Innovációs és Ipari Tanácsadó Testülete (elnök: Rabb Szabolcs, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara -  PBKIK) becsatornázza az SzKK-ba az aktuális gazdasági ipari trendeket, közvetít a piac, a helyi gazdaság és a, K+F bázisaként is működő, SzKK között. Működésével előmozdítja a vállalatokkal történő együttműködést, segíti a SzKK-t, hogy rugalmasan reagáljon a kutatási trendekre, a tudásalapú gazdaság igényeire. 

A testület tagjai kapcsolatrendszerük által tanácsokkal, ötletekkel, piaci ismeretekkel segítik a kutatóközpont, és rajta keresztül az egyetem működését. A régiós gazdasági élet élénkítése mellett cél a kutatások és a piaci szereplők közötti együttműködések erősítése, a piaci igényekre választ adó fejlesztések növelése, a kutatás-fejlesztési piaci igények és a kutatási kapacitások egymásra találása. Az IITT és a PBKIK közreműködésével újabb projektek indulnak a SzKK-ban, így közreműködésükkel elindul az SzKK és a Soft Flow tudományos-ipari együttműködése az újonnan alakult Élelmiszer-Biotechnológiai Kutatócsoport keretei között.

  • Megalakult az ÉLELMISZER-BIOTECHNOLÓGIAI KUTATÓCSOPORT

Az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni elvárások a tekintetben, hogy ipari együttműködéseket alakítsanak ki. Ezzel párhuzamosan a PTE és a SF között ’Stratégiai keretmegállapodás’ került aláírásra a közelmúltban.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (Soft Flow) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során a Soft Flow kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás is.

Az általunk megvalósítani kívánt kutatócsoport keretében az ipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indítanánk közös alkalmazott kutatási aktivitásokat, szükség esetén a Soft Flow K+F és az SZKK infrastruktúrájának bevonásával.

A kutatócsoport aktívan keres hazai és nemzetközi pályázati forrásokat az akadémiai – alkalmazott kutatási kutatócsoport kollaboratív tudományos tevékenységének finanszírozásához, fenntartásához. Továbbá vállalja az aktív szerepet a régió agráripari partnereinek tematikus megkeresésében, bevonásában. A közös kutatómunka jelenleg és a közeljövőben közös publikációkat, szabadalmakat fog eredményezni.

  • Bioinformatikai Kutatócsoport és a Genomika és Bioinformatika Core Facilitás

Napjainkban a biotechnológia területén végbemenő egyik leglátványosabb fejlődés a molekuláris genetikában figyelhető meg. Néhány nap alatt akár a teljes emberi genom és transzkriptom is feltérképezhető. Felismerve az igényeket a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportjai és a helyi ipari vállalatok részéről, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja létrehozta a Bioinformatikai kutatócsoportot és a Genomika és Bioinformatika Core facilitást, és szoros szakmai kapcsolat alakult ki a kutatócsoport és a pécsi székhelyű iBioScience Kft. között.

Az iBioScience Kft. küldetése, hogy segítse az akadémiai kutatócsoportokat a legújabb technológiák elérésében a biotechnológia területén. Az együttműködés célja egy olyan szolgáltatási portfolió és core facility tevékenység kialakítása, amely lehetőséget  teremt a magas szintű egyetemi szolgáltatási portfolió akár nemzetközi piacra lépésére. Ezen felül a tudományos kutatási tevékenység mellett az oktatásba is szervesen bekapcsolódik. A tervek között szerepel egy közös ösztöndíjprogram elindítása is. A kutatócsoport és a core facilitás vezetője Dr. Gyenesei Attila (PTE-SzKK).