About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Bizonyíthatóan hazánkban is megjelent a koronavírus brit mutációja

A Nyugat-Európában harmadik járványhullámként jelentkező járványügyi helyzethez nagyban hozzájárulhatott a vírus, egy jobb terjedési képességgel rendelkező variánsának térnyerése. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban a mai napon a Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatói sikeresen kimutatták az angliai mutációt hazai mintákban is, melyhez a legmodernebb szekvenálási, bioinformatikai módszerek hívták segítségül.
A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium (Szeged) a mutáció szeptemberi, angliai megjelenése óta folytat monitorozó tevékenységet folytat az új törzs felderítésére. Kutatásuk egyik érdekessége, hogy a legmodernebb vírusgenom vizsgálati módszerrel dolgoznak, ez munkafázisonként egyszerre 100 minta vizsgálatát teszi lehetővé.
Az elmúlt napokban/éjszakákon is több száz minta analízise történt meg, amelyekből több esetben is sikerült kimutatni az új angliai variánst. A teljes virális genom analízise, valamint megosztása további elemzések céljából a nemzetközi adatbázisban folyamatban van.

Virológusaink közösségi oldalukon közzétett bejegyzésükből kiderül, hogy ahogy már megszokhattuk tőlük, még nagyobb lendülettel folytatják a munkát:

 Reményeink szerint napokon belül rengeteg tudományos adatot tudunk szolgáltatni a hazai és a nemzetközi tudományos közösségnek. Ezekben elsősorban a vírus eredetéről (filogenetikai, filogeográfiai vizsgálatok), egyéb mutációiról, és ezek lehetséges szerepéről végzünk részletesebb elemzéseket.

Azt fontos kiemelni, hogy a vírus új variánsa tudományos és járványügyi kihívást tartogat, így a hétköznapi védekezést (maszkhasználat, távolságtartás, megfelelő kézhigiénia) nem változtatja!

 

Forrás: Facebook/Virológia Pécs