Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Bizonyíthatóan hazánkban is megjelent a koronavírus brit mutációja

A Nyugat-Európában harmadik járványhullámként jelentkező járványügyi helyzethez nagyban hozzájárulhatott a vírus, egy jobb terjedési képességgel rendelkező variánsának térnyerése. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban a mai napon a Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatói sikeresen kimutatták az angliai mutációt hazai mintákban is, melyhez a legmodernebb szekvenálási, bioinformatikai módszerek hívták segítségül.
A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium (Szeged) a mutáció szeptemberi, angliai megjelenése óta folytat monitorozó tevékenységet folytat az új törzs felderítésére. Kutatásuk egyik érdekessége, hogy a legmodernebb vírusgenom vizsgálati módszerrel dolgoznak, ez munkafázisonként egyszerre 100 minta vizsgálatát teszi lehetővé.
Az elmúlt napokban/éjszakákon is több száz minta analízise történt meg, amelyekből több esetben is sikerült kimutatni az új angliai variánst. A teljes virális genom analízise, valamint megosztása további elemzések céljából a nemzetközi adatbázisban folyamatban van.

Virológusaink közösségi oldalukon közzétett bejegyzésükből kiderül, hogy ahogy már megszokhattuk tőlük, még nagyobb lendülettel folytatják a munkát:

 Reményeink szerint napokon belül rengeteg tudományos adatot tudunk szolgáltatni a hazai és a nemzetközi tudományos közösségnek. Ezekben elsősorban a vírus eredetéről (filogenetikai, filogeográfiai vizsgálatok), egyéb mutációiról, és ezek lehetséges szerepéről végzünk részletesebb elemzéseket.

Azt fontos kiemelni, hogy a vírus új variánsa tudományos és járványügyi kihívást tartogat, így a hétköznapi védekezést (maszkhasználat, távolságtartás, megfelelő kézhigiénia) nem változtatja!

 

Forrás: Facebook/Virológia Pécs