Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Kísérletes kardiológiai kutatócsoport

  • Kutatási koncepció
  • Munkatársak
  • Publikációk
  • Galériák

Kutatócsoportunk legfontosabb kutatási témája a szívelégtelenség, mely a kardiovaszkuláris betegségek közül az egyetlen, amelynek nő a gyakorisága. A szívelégtelenség egy rossz prognózisú betegség, amelynek az új kezelési eljárások ellenére sem csökkent érdemben a halálozása. Vizsgáljuk továbbá a szívelégtelenséghez vezető egyéb patológiák, így a szívinfarktus, a magas vérnyomás betegség és a pitvarfibrilláció terápiás befolyásolási lehetőségeit is.

Vizsgálataink során egyes jelátviteli faktorok és a mitokondriális minőségkontroll folyamatainak szerepét igyekszünk kideríteni ezen betegségek kialakulásával, illetve progressziójával kapcsolatban. Emellett természetesen a terápiás beavatkozás lehetőségeit is keressük.

Az elmúlt évek kutatásai alapján a PARP enzim az egyik legígéretesebb célpont úgy a szívelégtelenség megelőzésében, mint a már kialakult betegség kezelésében. A PARP-gátlók számos celluláris folyamatot befolyásolnak a jól ismert NAD+-tartalom megőrző hatásukon kívül. Direkt mitokondriális védő hatásuk van, megőrzik a légzési lánc komponenseinek az aktivitását, kedvezően befolyásolják a jelátviteli faktorok aktivitását, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri kötőszövetes átépülés folyamatát.

A mitokondriális dinamika és a mitokondriális minőségkontroll befolyásolása a kardioprotekció egy másik ígéretes lehetősége. Vizsgálatokat folytatunk a fisszió-gátlás, a fúzió-aktiválás és a mitokondriális biogenezis-fokozás hatásainak feltérképezésére szívelégtelenségben.Dr. Deres László
tudományos munkatárs

Erős Krisztián
tudományos segédmunkatárs

Dr. Riba Ádám
PhD hallgató

Horváth Orsolya
PhD hallgató

Völgyiné Dózsa Tímea
laboratóriumi technikus

Nem került feltöltésre publikáció...
KAPCSOLAT
Dr. Halmosi Róbert
Kutatócsoport Vezető