Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Elnöki köszöntő

A Pécsi Tudományegyetem a dél-dunántúli régió legnagyobb felsőoktatási intézménye, jelentős tudásipari tényező. Célja, hogy a tudományos és innovációs kihívásokra kreatív és hasznos megoldásokkal válaszoljon, és kezdeményező szerepet vállaljon a progresszív tudásépítő-folyamatokban.

A Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) egyetemünk tudományos zászlóshajója és kiválósági központja, amely a kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységek számára egyedülálló kutatói szakmai közösséget, magas színvonalú, modern műszer- és tudáshátteret, valamint korszerű laboratóriumokat biztosít.

Célunk az orvos-biológiai, természettudományi, műszaki-informatikai kutatások fejlesztése, a tudományos profilok gazdasági és társadalmi igényekhez való közelítése, hazai és nemzetközi együttműködések előmozdítása, hálózatok építése és széleskörű szolgáltatások biztosítása.

Az SzKK-ban jelenleg 21 kutatócsoport több mint 200 kutatója dolgozik, kiemelt céljuk a nemzetközileg elismert magas színvonalú publikációs aktivitás, az ipari kapcsolatok erősítése, pályázati aktivitás és versenyképesség növelése a nemzetközi mezőnyben is, fiatal kutatók intenzív bevonása, aktív részvétel graduális és posztgraduális képzésben, utánpótlás nevelésében. A Kutatóközpont infrastruktúrája helyet ad egyetemünk kiemelt pályázatainak megvalósítására.

A kutatási infrastruktúra hatékony működtetése és fejlesztése érdekében központi kiszolgáló laboratóriumok és egységek kerültek kialakításra, melyek jelentős tudományos és innovációs potenciált és kollaborációs lehetőséget rejtenek magukba. Ezek mentén a kutatási hálózatokba való bekapcsolódás, a pályázati aktivitás növelése erősödik.

Az SzKK az utánpótlás nevelésben is aktívan részt vesz, hiszen vezetősége, a PTE Rektori Vezetése valamint a PTE Kancellária együttes összefogásával 2015-ben indult el egy új, fiatal kutatókat támogató program, „Szentágothai Tehetségtámogató Program” címmel. A kimagasló teljesítményt nyújtó fiatal kutatók támogatásával a program elkötelezett a tudományos utánpótlás biztosításának elősegítésére. A program három éves ciklusokban valósul meg, aminek keretében, három fiatal, tehetséges kutató kap lehetőséget, hogy tudományos tevékenységét folytassa az SzKK kötelékén belül.