Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Bizonyíthatóan hazánkban is megjelent a koronavírus brit mutációja

A Nyugat-Európában harmadik járványhullámként jelentkező járványügyi helyzethez nagyban hozzájárulhatott a vírus, egy jobb terjedési képességgel rendelkező variánsának térnyerése. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban a mai napon a Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatói sikeresen kimutatták az angliai mutációt hazai mintákban is, melyhez a legmodernebb szekvenálási, bioinformatikai módszerek hívták segítségül.

Pécs a koronavírus-kutatások hazai központjává vált

Az elmúlt időszakban különösen fókuszba került a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) Virológiai Kutatócsoportja. A koronavírus kínai megjelenése óta szakembereink folyamatosan kiveszik a részüket mind a tudományos közösség, mind a társadalom tájékoztatásából, és olyan egyedülálló kutatási munkálatokat folytatnak több hazai és nemzetközi partnerrel együttműködve, amelyek hozzájárulnak a koronavírus mielőbbi legyőzéséhez.

 

Világelső orvosdiagnosztikai fejlesztésben vesz részt a 4iG és az SzKK

A robbanásszerű biotechnológiai és informatikai fejlődés olyan jelentős eredményeket hozott a nemzetközi orvos-biológiai kutatásokban, amelyek átalakították a gyakorlati orvoslást, molekuláris alapokra helyezték át a diagnosztikai és terápiás megközelítést egyaránt. Az ehhez szükséges kimagasló informatikai feltételek megteremtésében működik együtt a 4iG Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja, ahol világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon dolgoznak.

Nők Magyarországért Díj nyertesei a  Virológiai kutatócsoport Hölgy tagjai

A Nők Magyarországért Díj nyertesei a  Virológiai kutatócsoport Hölgy tagjai: Földes Fanni, Horváth Szabina, Dr. Kuczmog Anett, Lanszki Zsófia, Madai Mónika, Papp Henrietta, Zana Brigitta, Dr. Németh Viktória, Szarka Zsanett, Aracs Noémi és Zeghbib Safia.

A Nők Magyarországért Díj a COVID-19 járvány idején bátran, kitartóan, példamutató módon helytálló hölgyek elismerése.

Két sikeres MTA doktori védés a Szentágothai Kutatóközpontban

Dr. Völgyi Béla, a Retinális neurobiológiai kutatócsoport vezetője 2020. szeptember 18-án, pénteken, 11.00 órakor sikeresen védte meg az MTA doktora cím elnyerésére benyújtott „A réskapcsolatok szerepe a retina párhuzamos információs csatornáinak működésében” című értekezését. A Jelölt az opponensek és a Bizottság kérdéseit meggyőzően válaszolta meg, értekezését 95 %-os eredménnyel védte meg.

Megjelent a GINOP-2.3.2-15-2016-00021 - Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában projekt zárókiadványa

A GINOP-2.3.2-15-2016-00021 - Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában projekt zárásával egy időben megjelent a zárókiadványa, amely bemutatja a projekt eredményeit. A kiadvány online verziója itt elérhető.

PTE Nemzeti Laboratóriumok nyitó rendezvénye - 2020.09.25.

MEGHÍVÓ

a Pécsi Tudományegyetem Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, valamint Virológiai Nemzeti Laboratórium megnyitó rendezvényére

 

A rendezvény időpontja:          2020. szeptember 25. 14:00-15:00

A rendezvény helyszíne:         Pécsi Tudományegyetem

                                                Szentágothai János Kutatóközpont Dr. Bachman Zoltán előadó terem (Pécs, Ifjúság útja 20.)

A rendezvény házigazdája:     Prof. Dr. Miseta Attila rektor

 

Program:

Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Ösztöndíj pályázati felhívás a 2020/2021-es tanévre

A Pécsi Tudományegyetem a 2020/2021-es tanévre pályázatot ír ki a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Ösztöndíj elnyerésére.
A PTE Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programjának célja, hogy elősegítse a hallgatókban rejlő tehetség kibontakozását, a legtehetségesebb hallgatók egyetemi oktatóvá és kutatóvá válását.

 

A pályázók köre: 

-    A pályázatot a hallgató nyújtja be a témavezetőjének nyilatkozatával együtt (a nyilatkozat a Munkaterv részét képezi). 

Növekvő kutatói igényesség, konstruktív együttműködés az egyetemekkel, minőségbiztosítás a tudományos életben – interjú Kovács L. Gáborral

Az MTA Doktori Tanács hároméves ciklusa végén leköszönő elnökét kérdeztük az elmúlt évek eredményeiről, a tudományminősítés rendszeréről, az MTA-doktori cím értékéről és a koronavírus-járvány kihívásairól.

2020. SZEPTEMBER 2. GILICZE BÁLINT

Amikor elődjétől, Zalai Ernőtől átvette a Doktori Tanács elnökségét, milyen tervekkel kezdett neki a munkának? És egyáltalán mennyi teret ad ez a pozíció saját elképzelései megvalósításának?

Oldalak