Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Megvan az első magyar koronavírus genom

Nem szokásunk sajtóhír szintű bejegyzéseket írni, igyekszünk magyarázni is mellé. Tudni kell, hogy erőnkön felül éjszakába nyúlóan dolgoztunk ezen, és fogunk is még sok más kutatási folyamaton a továbbiakban is. Ezekről és ezek jelentőségéről igyekszünk rendszeresen beszámolni – szeretnénk nyitva hagyni a tudomány ablakát mindenki számára.

Miért fontos ez az eredmény?

A PTE intézkedései a koronavírussal kapcsolatban

Kedves Munkatársak! Kedves Hallgatók!

Tekintettel arra, hogy a koronavírus hazánkban is megjelent, szükségessé vált további olyan intézkedések meghozatala, ami a vírus terjedését akadályozza.

Az Egyetem maradéktalanul végrehajtja a vonatkozó kormányzati utasításokat és emellett saját Operatív Stábot hoz létre a helyzet kezelésére. Az Intézkedési Tervünk alap verziója elkészült, mely tartalmaz néhányat azok közül a hazai és nemzetközi tájékoztató oldalak közül, melyeket relevánsnak tartunk. Ajánljuk ezeket szíves figyelmükbe!

Koronavírussal kapcsolatos intézkedések 2020.03.12.

A Kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel 2020. március 12–14. között rektori oktatási szünet van, 2020. március 16-20. között pedig tavaszi szünet lesz a Pécsi Tudományegyetem minden karán.

Intézménylátogatási tilalom van érvényben, vagyis az a kérés minden hallgató felé, hogy ne menjenek be az egyetem épületeibe.

Minden hallgatói ügyintézés esetében elektronikus eljárásrendet kell alkalmazni.

Oktatási szünet

Magyarország Kormánya veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus járvány miatt az ország egész területére. Ezzel összhangban a felsőoktatási intézményeket érintő intézkedéseket is bevezetett. A jelen helyzetben a PTE rektora teljes körű oktatási szünetet rendelt el 2020. március 12-13-14-re (1/2020. sz. rektori utasítás). További rendelkezésig lehetőség szerint a Hallgatók az Egyetem épületeit ne látogassák.

A tudományos kutatás és ipari együttműködések

2020. február 26-án a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a PTE és az SzKK szervezésében sajtótájékoztató keretében mutatkozott be néhány új kezdeményezés, így: az Élelmiszer-Biotechnológiai Kutatócsoport megalakulása, a Bioinformatikai kutatócsoport és az iBioScience Kft. együttműködése, a SzKK tevékenysége, különösen a Core Facility portfolió bemutatása. A sajtótájékoztatón részt vett, és felszólalt Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettes, Prof. Dr.

A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

Ahogy arról az elmúlt napok híradásaiból mindenki tájékozódhatott, a világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így a lehetőségekhez képest szeretnénk szakmai, tárgyilagos tájékoztatást adni a kialakult helyzetről. A cikk megírására a Szentágothai János Kutatóközpont (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar) Virológiai Kutatócsoportjának kiváló szakembereit, dr. Kemenesi Gábort és prof. dr. Jakab Ferencet kérte fel az mta.hu.

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának látogatása

2020.01.25-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 11. és 12. évfolyamos biológia-kémia tagozatos diákjai tettek látogatást a Transzlációs Idegtudományi Kutatócsoport laborjaiban a Természettudományi Karon és a Szentágothai Kutatóközpontban. Dr. Hernádi István és csapata először tudományos előadásokon mutatták be a csoport transzlációs kutatásait, ezt követően a diákok interaktív laborbemutatókon vettek részt, majd egy rövid kvíz segítségével megmutahatták mennyire is emlékeztek a nap folyamán látottakból.

 

Helyes Zsuzsanna, az SzKK elnöke nyitotta meg az ELIXIR-Hungary magyar Node idei első programját

Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke nyitotta meg az ELIXIR-Hungary januári eseményét. Prezentációjában szó esett az SzKK kutatási tevékenységeiről, valamint a nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozás fontosságáról is.

Az elnök asszonyt követően Prof. Dr. Győrffy Balázs, a magyar Node vezetője tartott rövid ismertetőt az ELIXIR infrastruktúrájáról és a csatlakozás előnyeiről.

Oldalak