About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Dinoszauruszkiállítást is magában foglaló látogatóközpont létesült Komlón

Dinoszaurusz-kiállítás is helyet kapott a városi könyvtárnak és múzeumnak otthont adó, több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással létesült Komlóverzum Látogatóközpontban. Az épületet ünnepélyes keretek között adták át szerdán.

Az egykori mecseki bányászváros legnagyobb kulturális létesítményének, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének teljes körű felújításával és bővítésével egy közel 2200 négyzetméteres látogatóközpont jött létre a rendszerváltozás előtt még pártházként működő ingatlanban, amelynek tetőterében dinoszaurusz-kiállítást alakítottak ki.

A nem titkoltan turistacsalogatónak számító tárlat annak köszönheti létét, hogy a Mecsek feketekőszén-bányáiban és azok meddőhányóin találták meg Magyarország első dinoszauruszleleteit, a jura korban élt dinoszaurusz faj, a Komlosaurus carbonis lábnyomfosszíliáit.

A kiállítás látogatói látványos installációk révén pillanthatnak be a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, megcsodálhatják a gigászi mamutot, az ősembereket, a mecseki dinoszauruszokat és az egykori tengeri lényeket, továbbá a mecseki feketekőszén keletkezésével, bányászatával is megismerkedhetnek.

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem geográfus-történésze, a tárlat szakmai vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: nemcsak Komló közvetlen környéke, de az egész vármegye különleges földtani, paleontológiai értékei is megismerhetők a látogatóközpontban.

Villányból, a triász időszakból őshüllők, a jura korból Komlosaurus, a kréta korból Zengővárkony-környéki ősmaradványok, Orfű-Tekeresből pedig ősdelfin és fóka, míg a Mecsek térség jégkorszakából mamut és hiéna is megjelenik a kiállítótérben. Mellette a bányászat és a Mecsek hegység geológiájának számos sajátossága is látható, ahogy más kiállítási egységekben a bányászati munkát és a hétköznapokat, a város fejlődését is bemutatják - sorolta.

A gyűjtő, reprodukáló és bemutató munka nyomán egy, az eredeti terveket messze túlszárnyaló vízió szerint "baranyai geopark" létesítése lehetne a középtávú cél, amely akár a világörökségi címre is méltó lenne - tért rá ki a szakember.

A létesítmény ünnepélyes megnyitásán Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára kiemelte: az új látogatóközpont koncentrált, informatív tudásanyagot mutat be, s felöleli a térség hosszú történelmét, a 200 millió évvel ezelőtt megindult szénképződéstől a közelmúltig tartó időszakot.

A politikus méltatta a komlóiakat azért, mert a kormányzat támogatásaival jól sáfárkodva az utóbbi bő tíz évben annak ellenére is jelentős fejlődést tudtak biztosítani a városnak, hogy az ezredfordulón megszűnt a környéken élők legfőbb bevételi forrása, a feketeszén-bányászat.

Kiemelte: a komlóiak időben felismerték, hogy átalakulásra van szüksége a településnek, s az embereknek a meglévő - kulturális és természeti - értékeikre kell építeni jövőjüket.

Hoppál Péter (Fidesz) kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: Komló annak ellenére tudta legyőzni a korábbi előnyéből származó hátrányát, hogy erre kevés ideje volt.

Kifejtette: bár a rendszerváltozás és az ország EU-s tagságával járó pályázatok nem teljesítették be a helyiek reményeit, a kormányzat 2010 óta értékelte Komló múltját, hitt a jövőjében, s folyamatosan segítette a helyiek elképzeléseinek megvalósítását. Csak az utóbbi néhány évben a kormány csaknem négymilliárd forintos támogatást nyújtott a helyi infrastrukturális és kulturális célú fejlesztésekhez - mondta.

    Polics József (Fidesz-KDNP), Komló polgármestere a beruházás kapcsán arról szólt, hogy a több mint egy évtizedes álom megvalósulását jelentő látogatóközpont a város új imázsának részét képezi majd, s annak létrejöttével jelentős mértékben fejlődik a város kulturális kínálata.

Forrás: MTI