Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Dinoszauruszkiállítást is magában foglaló látogatóközpont létesült Komlón

Dinoszaurusz-kiállítás is helyet kapott a városi könyvtárnak és múzeumnak otthont adó, több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással létesült Komlóverzum Látogatóközpontban. Az épületet ünnepélyes keretek között adták át szerdán.

Az egykori mecseki bányászváros legnagyobb kulturális létesítményének, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének teljes körű felújításával és bővítésével egy közel 2200 négyzetméteres látogatóközpont jött létre a rendszerváltozás előtt még pártházként működő ingatlanban, amelynek tetőterében dinoszaurusz-kiállítást alakítottak ki.

A nem titkoltan turistacsalogatónak számító tárlat annak köszönheti létét, hogy a Mecsek feketekőszén-bányáiban és azok meddőhányóin találták meg Magyarország első dinoszauruszleleteit, a jura korban élt dinoszaurusz faj, a Komlosaurus carbonis lábnyomfosszíliáit.

A kiállítás látogatói látványos installációk révén pillanthatnak be a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, megcsodálhatják a gigászi mamutot, az ősembereket, a mecseki dinoszauruszokat és az egykori tengeri lényeket, továbbá a mecseki feketekőszén keletkezésével, bányászatával is megismerkedhetnek.

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem geográfus-történésze, a tárlat szakmai vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: nemcsak Komló közvetlen környéke, de az egész vármegye különleges földtani, paleontológiai értékei is megismerhetők a látogatóközpontban.

Villányból, a triász időszakból őshüllők, a jura korból Komlosaurus, a kréta korból Zengővárkony-környéki ősmaradványok, Orfű-Tekeresből pedig ősdelfin és fóka, míg a Mecsek térség jégkorszakából mamut és hiéna is megjelenik a kiállítótérben. Mellette a bányászat és a Mecsek hegység geológiájának számos sajátossága is látható, ahogy más kiállítási egységekben a bányászati munkát és a hétköznapokat, a város fejlődését is bemutatják - sorolta.

A gyűjtő, reprodukáló és bemutató munka nyomán egy, az eredeti terveket messze túlszárnyaló vízió szerint "baranyai geopark" létesítése lehetne a középtávú cél, amely akár a világörökségi címre is méltó lenne - tért rá ki a szakember.

A létesítmény ünnepélyes megnyitásán Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára kiemelte: az új látogatóközpont koncentrált, informatív tudásanyagot mutat be, s felöleli a térség hosszú történelmét, a 200 millió évvel ezelőtt megindult szénképződéstől a közelmúltig tartó időszakot.

A politikus méltatta a komlóiakat azért, mert a kormányzat támogatásaival jól sáfárkodva az utóbbi bő tíz évben annak ellenére is jelentős fejlődést tudtak biztosítani a városnak, hogy az ezredfordulón megszűnt a környéken élők legfőbb bevételi forrása, a feketeszén-bányászat.

Kiemelte: a komlóiak időben felismerték, hogy átalakulásra van szüksége a településnek, s az embereknek a meglévő - kulturális és természeti - értékeikre kell építeni jövőjüket.

Hoppál Péter (Fidesz) kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: Komló annak ellenére tudta legyőzni a korábbi előnyéből származó hátrányát, hogy erre kevés ideje volt.

Kifejtette: bár a rendszerváltozás és az ország EU-s tagságával járó pályázatok nem teljesítették be a helyiek reményeit, a kormányzat 2010 óta értékelte Komló múltját, hitt a jövőjében, s folyamatosan segítette a helyiek elképzeléseinek megvalósítását. Csak az utóbbi néhány évben a kormány csaknem négymilliárd forintos támogatást nyújtott a helyi infrastrukturális és kulturális célú fejlesztésekhez - mondta.

    Polics József (Fidesz-KDNP), Komló polgármestere a beruházás kapcsán arról szólt, hogy a több mint egy évtizedes álom megvalósulását jelentő látogatóközpont a város új imázsának részét képezi majd, s annak létrejöttével jelentős mértékben fejlődik a város kulturális kínálata.

Forrás: MTI