About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Ezért veszélyes a LED-fény, így károsíthatja a szem retináját

A látás a legfontosabb érzékszervünk, mivel az emberi szem az agyba jutó információ több mint 65 százalékának kapuja. Napjainkban a fényt kibocsátó dióda (LED) különböző hullámhosszúságú és intenzitású fényének fokozott kitettsége a retina degenerációját és ezzel járó sejthalált indukálhat. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói új tanulmányukban a LED-fény káros hatásait mutatják be a retinában.

Az IJMS tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint, a túlzott LED fény használat miatt, a retinában fellépő krónikus, úgynevezett fototoxikus reakciók által kiváltott károsodás az évek során felhalmozódhat.

EZ SZÁMOS SZEMBETEGSÉG KIALAKULÁSÁÉRT FELELŐS LEHET. 

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói, Dr. Kovács-Öller Tamás neurobiológus vezetésével, azt vizsgálták, hogy a LED-fény stimuláció hogyan befolyásolja a látást és milyen káros hatásokkal járhat a retinaszövetben. A vizsgálataik során arra jutottak, hogy a nem szűrt, de normál intenzitású LED-fény használata káros hatással lehet az emberi retinára is.

Ahogy a szakemberek emlékeztettek, amikor Thomas Edison 1879-ben feltalálta az első izzót, a fényszennyezés hatásai még ismeretlenek voltak. Manapság azonban szinte soha nem tapasztalunk teljes sötétséget, mert 

FOLYAMATOSAN MESTERSÉGES MEGVILÁGÍTÁSNAK VAGYUNK KITÉVE, AMELY AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN A FÉNYKIBOCSÁTÓ DIÓDA, A LED-IPAR LEGÚJABB VÍVMÁNYAINAK, MINT A LED-IZZÓKNAK, KÉPERNYŐKNEK KÖSZÖNHETŐEN EGYRE NÖVEKVŐ MÉRTÉKET ÖLTÖTTEK.

Ám mivel a modern társadalom hozzászokott az erős fény állandó jelenlétéhez, ezeknek a természetellenes fényforrásoknak a káros hatásait többnyire alábecsüljük. És bár ismert, hogy a fény hogyan befolyásolja például a napi ritmusunkat, a retinaszövetre gyakorolt közvetlen hatásait, a tudomány és a társadalom eddig többnyire figyelmen kívül hagyta.
A látás a domináns érzékszervünk, mivel a környező információ több mint kétharmadát a retina érzékeli és dolgozza fel – mutattak rá a pécsi kutatók a tanulmányukban. – Ezért ebben a tanulmányban az a célunk, hogy ezt a hiányt pótoljuk és feltárjuk, hogy a LED-fényből származó mesterséges fény hogyan vezethet a retina degenerációjához és növelheti a retina megbetegedések esélyét.

A retina a szem fényérzékeny szövete, amelyet idegsejtek komplex hálózata alkot. A szem optikai rendszere egy képet vetít a retinára, ahol a fény különböző kémiai és elektromos reakciókat indít be, amely a látott kép kialakulásáért is felelős. Azonban, ahogy a fény áthalad a retina rétegein, képes az összes retina sejttípusra hatással lenni, esetleg fototoxikus károsodást okozni.

 EZ A LEGÚJABB KUTATÁSOK SZERINT AZT JELENTI, HOGY AZ ERŐTELJES ÉS SZŰRETLEN LED-FÉNYNEK VALÓ KITETTSÉG „FOTOTOXIKUS", TEHÁT VISSZAFORDÍTHATATLAN KÁROSODÁST OKOZHAT A RETINA SEJTJEIBEN ÉS MEGBETEGEDÉST IS OKOZHAT.

A kutatók a tanulmányukban hangsúlyozták, hogy a modern életmódunk nagyban hozzájárulhat a látást károsító betegségekhez, például az időskori makuladegenerációhoz (AMD), ennek azokban a fejlett országokban magasabb az előfordulási aránya, ahol a modern LED-technológiák alkalmazása is elterjedtebb. Ennek tünete a látás romlása, amely párosulhat centrális, vagy mozaikos látótérkieséssel. Ez azonban elkerülhető lenne a LED-ek megfelelő alkalmazásával és a képernyőszűrők használatával.

Forrás: origo.hu