About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Folytatódnak a kutatások Turbékon I. Szulejmán mauzóleuma körül

Újrakezdődtek a terepi kutatások I. Szulejmán szultán szigetvári (turbéki) mauzóleuma körül a Pécsi Tudományegyetem Szentágothi János kutatóközpont és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány között aláírt szerződés alapján. A Dr. Pap Norbert által vezetett pécsi kutatócsoport a török TIKA állami ügynökség támogatásával még 2013-ban kezdte meg azt a tudományos programot, amelynek keretében 2015-re sikerült feltárni az 1566-ban, Szigetvár ostroma idején elhunyt oszmán uralkodónak a szőlőhegyen épített mauzóleumát. 

A Dr. Pap Norbert által vezetett pécsi kutatócsoport a török TIKA állami ügynökség támogatásával még 2013-ban kezdte meg azt a tudományos programot, amelynek keretében 2015-re sikerült feltárni az 1566-ban, Szigetvár ostroma idején elhunyt oszmán uralkodónak a szőlőhegyen épített mauzóleumát (türbe). A vizsgálatokba a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet, az Isztambuli Egyetem, továbbá az ankarai METU egyetem kutatói is időnként bekapcsolódtak, a költségek nagyobb részét pedig a későbbiekben a magyar állam többféle alrendszeréből finanszírozta. A terepi vizsgálatok 2019-ig tartottak, amelyek során sikerült feltárni a mauzóleum körül álló komplexum további tagjait, azonosítani és részben feltárni a mellette álló dzsámit, a derviskolostort, a zarándokokat szolgáló vendégházat, illetve az őrség szállásául szolgáló barakk és a palánkerőd egyes részeit is. Az erődtől délre azonosításra került Turbék város civilek által lakott mahalléinek, avagy városnegyedek helye is. 

Az elmúlt öt évben sikerült a 2013 és 2019 közötti vizsgálatok tudományos eredményeit könyvek és szakcikkek formájában közzétenni. Az Alapítvány támogatása lehetővé teszi, hogy a terepi kutatás tovább haladjon az 1427/2017. számú kormányhatározat által megszabott irányba. A 2024. évben a lelőhely mintegy 50 %-ának a módszeres átvizsgálására kerül sor, hogy egy a későbbiekben alapított muzeális létesítmény tervezését előkészítsék. Az elmúlt napokban megkezdődtek a vizsgálatok, melyek már az első napoktól szép leleteket eredményeztek.