Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Folytatódnak a kutatások Turbékon I. Szulejmán mauzóleuma körül

Újrakezdődtek a terepi kutatások I. Szulejmán szultán szigetvári (turbéki) mauzóleuma körül a Pécsi Tudományegyetem Szentágothi János kutatóközpont és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány között aláírt szerződés alapján. A Dr. Pap Norbert által vezetett pécsi kutatócsoport a török TIKA állami ügynökség támogatásával még 2013-ban kezdte meg azt a tudományos programot, amelynek keretében 2015-re sikerült feltárni az 1566-ban, Szigetvár ostroma idején elhunyt oszmán uralkodónak a szőlőhegyen épített mauzóleumát. 

A Dr. Pap Norbert által vezetett pécsi kutatócsoport a török TIKA állami ügynökség támogatásával még 2013-ban kezdte meg azt a tudományos programot, amelynek keretében 2015-re sikerült feltárni az 1566-ban, Szigetvár ostroma idején elhunyt oszmán uralkodónak a szőlőhegyen épített mauzóleumát (türbe). A vizsgálatokba a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet, az Isztambuli Egyetem, továbbá az ankarai METU egyetem kutatói is időnként bekapcsolódtak, a költségek nagyobb részét pedig a későbbiekben a magyar állam többféle alrendszeréből finanszírozta. A terepi vizsgálatok 2019-ig tartottak, amelyek során sikerült feltárni a mauzóleum körül álló komplexum további tagjait, azonosítani és részben feltárni a mellette álló dzsámit, a derviskolostort, a zarándokokat szolgáló vendégházat, illetve az őrség szállásául szolgáló barakk és a palánkerőd egyes részeit is. Az erődtől délre azonosításra került Turbék város civilek által lakott mahalléinek, avagy városnegyedek helye is. 

Az elmúlt öt évben sikerült a 2013 és 2019 közötti vizsgálatok tudományos eredményeit könyvek és szakcikkek formájában közzétenni. Az Alapítvány támogatása lehetővé teszi, hogy a terepi kutatás tovább haladjon az 1427/2017. számú kormányhatározat által megszabott irányba. A 2024. évben a lelőhely mintegy 50 %-ának a módszeres átvizsgálására kerül sor, hogy egy a későbbiekben alapított muzeális létesítmény tervezését előkészítsék. Az elmúlt napokban megkezdődtek a vizsgálatok, melyek már az első napoktól szép leleteket eredményeztek.