About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Helyes Zsuzsanna, az SzKK elnöke nyitotta meg az ELIXIR-Hungary magyar Node idei első programját

Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke nyitotta meg az ELIXIR-Hungary januári eseményét. Prezentációjában szó esett az SzKK kutatási tevékenységeiről, valamint a nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozás fontosságáról is.

Az elnök asszonyt követően Prof. Dr. Győrffy Balázs, a magyar Node vezetője tartott rövid ismertetőt az ELIXIR infrastruktúrájáról és a csatlakozás előnyeiről.

Az ELIXIR a bioinformatikával foglalkozó Európai Kutatási Infrastruktúra, amely 22 tagországot fog össze. Magyar Node szervezése 2017-ben indult el, és összesen 12 intézmény vesz benne részt. A belső konzorciumi megállapodás 2019 nyarára készült és, és az ELIXIR Board a Magyar Node létrejöttét 2019 novemberében hagyta jóvá. A magyar node saját honlappal rendelkezik (http://www.elixir-hungary.org/). A honlap mutatja a hazai ELIXIR felépítését, a futó projekteket, az oktatási programokat, és a pályázatokat. A node vezetője a TTK (Dr Győrffy Balázs), az oktatást a Debreceni Egyetem (Dr. Bálint Bálint) és az SZBK (Dr Horváth Péter), a technológiát a NAIK (Dr Barta Endre) és a Pécsi Tudományegyetem (Dr Gyenesei Attila) koordinálják. Az ELIXIR által elnyert legnagyobb induló pályázat az ELIXIR-CONVERGE, amely 2020 februárjában indul, összesen 5 millió EUR kerettel. Emellett kettő futó projektből kap az ELIXIR Magyarország forrást, amelyek egy-egy pályázatbeli konkrét feladatokra vonatkoznak, ezek a BIOSCHEMAS és a hCNV, mindkettő 24 hónapos projekt.