Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Helyes Zsuzsanna, az SzKK elnöke nyitotta meg az ELIXIR-Hungary magyar Node idei első programját

Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke nyitotta meg az ELIXIR-Hungary januári eseményét. Prezentációjában szó esett az SzKK kutatási tevékenységeiről, valamint a nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozás fontosságáról is.

Az elnök asszonyt követően Prof. Dr. Győrffy Balázs, a magyar Node vezetője tartott rövid ismertetőt az ELIXIR infrastruktúrájáról és a csatlakozás előnyeiről.

Az ELIXIR a bioinformatikával foglalkozó Európai Kutatási Infrastruktúra, amely 22 tagországot fog össze. Magyar Node szervezése 2017-ben indult el, és összesen 12 intézmény vesz benne részt. A belső konzorciumi megállapodás 2019 nyarára készült és, és az ELIXIR Board a Magyar Node létrejöttét 2019 novemberében hagyta jóvá. A magyar node saját honlappal rendelkezik (http://www.elixir-hungary.org/). A honlap mutatja a hazai ELIXIR felépítését, a futó projekteket, az oktatási programokat, és a pályázatokat. A node vezetője a TTK (Dr Győrffy Balázs), az oktatást a Debreceni Egyetem (Dr. Bálint Bálint) és az SZBK (Dr Horváth Péter), a technológiát a NAIK (Dr Barta Endre) és a Pécsi Tudományegyetem (Dr Gyenesei Attila) koordinálják. Az ELIXIR által elnyert legnagyobb induló pályázat az ELIXIR-CONVERGE, amely 2020 februárjában indul, összesen 5 millió EUR kerettel. Emellett kettő futó projektből kap az ELIXIR Magyarország forrást, amelyek egy-egy pályázatbeli konkrét feladatokra vonatkoznak, ezek a BIOSCHEMAS és a hCNV, mindkettő 24 hónapos projekt.