About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


ISO 9001 tanúsítványát vehetett át Kutatóközpontunk

Minőségirányítási Rendszert vezettek be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontban (SzKK). Hosszú évek munkája előzte meg, hogy a kutatóközpont megszerezhette ISO 9001 tanúsítványát. A rendszer bevezetésének elsődleges célja, hogy a kutatóközpont igazolni tudja mind a partneri, mind a jogszabályi, és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelését. Ezzel növelve a kiválóságot, a vevői elégedettséget és a kutatóközpont eredményességét.

A 2020-ban megkezdett munka eredményeként 2023-ban bevezetésre került a Szentágothai János Kutatóközpont minőségirányítási rendszere, melynek tanúsítására 2024. áprilisában került sor. A Kutatóközpont vezetősége, a kutatócsoportok és a core facilitások áldozatos munkájának köszönhetően a kutatóközpont megszerezhette ISO 9001 tanúsítványát, melynek ünnepélyes átadására került sor 2024. június 5-én. Az ünnepélyes átadón részt vett Prof. Dr. Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem rektora, ezzel is elismerve, hogy a kutatóközpont jelentős mérföldkőhöz ért. Az ünnepségen Prof. Dr. Czéh Boldizsár SzKK elnöke hangsúlyozta, hogy a Kutatóközpont életében a tanúsítvány megszerzése csak az első lépés, a folyamatos fejlődés záloga az évenkénti felülvizsgálat lesz. A tanúsítványt Szabó Mirtill, a Certunion Hungary Tanúsító Kft. ügyvezetője adta át, aki beszédében kiemelte a kutatóközpont kiváló menedzsmentjét és az elkötelezett kollégákat, akik kitartó munkája nélkül az SzKK minőségirányítási rendszere nem működhetne.

A Szentágothai János Kutatóközpont vezetőségében 2020-ban mertül fel az igény egy minőségirányítási rendszer bevezetésére, amellyel a kutatóközpont nemcsak a kiválóság, de a minőség iránti elköteleződését is megmutathatja. Hosszú évek munkájával az SzKK vezetősége és a kutatóközpontban működő kutatócsoportok, illetve központi kiszolgáló laboratóriumok (core facilityk – CF-ek) megteremtették az alapját az ISO 9001 minőségirányítási rendszer bevezetésének.

Az ISO 9001 európai szabvány, amelynek célja a partnerek elégedettségének növelése azáltal, hogy egy folyamatszemléletű rendszerben működve biztosítja a folyamatos fejlődést, a hatékonyságot és az ellenőrizhetőséget.

Az SzKK minőségirányítási rendszerét, azzal a céllal vezette be, hogy igazolni tudja mind a vevői, mind a jogszabályi, és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelését. Növelve ezzel a kiválóságot, a vevői elégedettségét és a kutatóközpont eredményességét.

A Szentágothai János Kutatóközpont elkötelezett partnerei irányában, legyenek azok akadémiai vagy ipari partnerek. Célja a kiváló tudományos eredmények elérése mellett a magas színvonalú szolgáltatás nyújtása. Ezért három fő folyamatot határozott meg, amelyekre a minőségirányítási rendszerét alkalmazza: orvosbiológiai és az ahhoz kapcsolódó élő- és élettelen természettudományos kutatások, valamint a kutatóközpont core facilitásai és kapacitásainak hasznosítása.