Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


ISO 9001 tanúsítványát vehetett át Kutatóközpontunk

Minőségirányítási Rendszert vezettek be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontban (SzKK). Hosszú évek munkája előzte meg, hogy a kutatóközpont megszerezhette ISO 9001 tanúsítványát. A rendszer bevezetésének elsődleges célja, hogy a kutatóközpont igazolni tudja mind a partneri, mind a jogszabályi, és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelését. Ezzel növelve a kiválóságot, a vevői elégedettséget és a kutatóközpont eredményességét.

A 2020-ban megkezdett munka eredményeként 2023-ban bevezetésre került a Szentágothai János Kutatóközpont minőségirányítási rendszere, melynek tanúsítására 2024. áprilisában került sor. A Kutatóközpont vezetősége, a kutatócsoportok és a core facilitások áldozatos munkájának köszönhetően a kutatóközpont megszerezhette ISO 9001 tanúsítványát, melynek ünnepélyes átadására került sor 2024. június 5-én. Az ünnepélyes átadón részt vett Prof. Dr. Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem rektora, ezzel is elismerve, hogy a kutatóközpont jelentős mérföldkőhöz ért. Az ünnepségen Prof. Dr. Czéh Boldizsár SzKK elnöke hangsúlyozta, hogy a Kutatóközpont életében a tanúsítvány megszerzése csak az első lépés, a folyamatos fejlődés záloga az évenkénti felülvizsgálat lesz. A tanúsítványt Szabó Mirtill, a Certunion Hungary Tanúsító Kft. ügyvezetője adta át, aki beszédében kiemelte a kutatóközpont kiváló menedzsmentjét és az elkötelezett kollégákat, akik kitartó munkája nélkül az SzKK minőségirányítási rendszere nem működhetne.

A Szentágothai János Kutatóközpont vezetőségében 2020-ban mertül fel az igény egy minőségirányítási rendszer bevezetésére, amellyel a kutatóközpont nemcsak a kiválóság, de a minőség iránti elköteleződését is megmutathatja. Hosszú évek munkájával az SzKK vezetősége és a kutatóközpontban működő kutatócsoportok, illetve központi kiszolgáló laboratóriumok (core facilityk – CF-ek) megteremtették az alapját az ISO 9001 minőségirányítási rendszer bevezetésének.

Az ISO 9001 európai szabvány, amelynek célja a partnerek elégedettségének növelése azáltal, hogy egy folyamatszemléletű rendszerben működve biztosítja a folyamatos fejlődést, a hatékonyságot és az ellenőrizhetőséget.

Az SzKK minőségirányítási rendszerét, azzal a céllal vezette be, hogy igazolni tudja mind a vevői, mind a jogszabályi, és egyéb szabályozó követelményeknek való megfelelését. Növelve ezzel a kiválóságot, a vevői elégedettségét és a kutatóközpont eredményességét.

A Szentágothai János Kutatóközpont elkötelezett partnerei irányában, legyenek azok akadémiai vagy ipari partnerek. Célja a kiváló tudományos eredmények elérése mellett a magas színvonalú szolgáltatás nyújtása. Ezért három fő folyamatot határozott meg, amelyekre a minőségirányítási rendszerét alkalmazza: orvosbiológiai és az ahhoz kapcsolódó élő- és élettelen természettudományos kutatások, valamint a kutatóközpont core facilitásai és kapacitásainak hasznosítása.