About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Koronavírus: a legnagyobb kihívás a betegek gyors felismerése

Sokféle hír jelenik meg a nemzetközi sajtóban a Kínából indult koronavírussal kapcsolatban. Bár voltak kétséges esetek, továbbra sincs magyar érintettje a vírusnak – közölte vasárnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpont munkatársa elmondta, hogy a világot lázban tartó vírus egy állatról emberre terjedő betegség egyelőre ismeretlen természetes gazdával. Ezen a kategórián belül pedig egy úgynevezett felbukkanó fertőző betegség, amely jelenlegi formájában nemrég jöhetett létre és kerülhetett az emberi populációba ahol már bizonyítottan emberről emberre is terjed.

Annyi biztos egyelőre, hogy a denevérekben van a jelenlegi járványos vírus genetikai elődje. Hazánkban a pécsi kutatócsoport – amelynek Kemenesi Gábor is a tagja – foglalkozik a denevérek koronavírusaival, így hiteles információt nyújthatnak a jelenleg zajló folyamatok megértéséhez.

A szakember elmondta, hogy a legnagyobb kihívás most a betegek gyors felismerése és annak mielőbbi megakadályozása, hogy átadják a vírust másoknak. Mint mondta, egyáltalán nem zárható ki, hogy a vírus eljut hazánkba is, de az Európai Járványügyi Központ folyamatosan elemzi a helyzetet és jó eséllyel ezeket az eseteket hamar izolálják.

– Iszonyú terhelést jelenthet a hazai diagnosztikának és az egészségügynek, ha beesik egy-egy ilyen beteg. Ha van egy gyanús páciens, akkor nagyon gyorsan ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön: a vírussal fertőzött-e vagy sem. Addig karanténba kell helyezni, vissza kell követni, hogy hány emberrel volt kapcsolatban – az is lehet, hogy százzal –, és akkor csak egy esetről beszélünk – foglalta össze Kemenesi Gábor.

A virológus felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, így gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével és szájmaszk viselésével könnyen elkerülhetjük.

Többekben is felmerült, hogy mi a helyzet az ázsiai webshopokkal, távol-keleti üzletekkel? Ne vásároljunk ezután ezekről a helyekről? Kemenesi Gábor szerint csekély az esélye, hogy a vírus egy csomag felszínén jut el hozzánk. Már csak azért is, mert azokból a városokból, amelyeket a gócpontoknál lezártak, nem érkezhet hozzánk csomag; illetve a vírus nem élne túl egy több hetes szállítást sem.

forrás: bama.hu