Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Koronavírus: a legnagyobb kihívás a betegek gyors felismerése

Sokféle hír jelenik meg a nemzetközi sajtóban a Kínából indult koronavírussal kapcsolatban. Bár voltak kétséges esetek, továbbra sincs magyar érintettje a vírusnak – közölte vasárnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpont munkatársa elmondta, hogy a világot lázban tartó vírus egy állatról emberre terjedő betegség egyelőre ismeretlen természetes gazdával. Ezen a kategórián belül pedig egy úgynevezett felbukkanó fertőző betegség, amely jelenlegi formájában nemrég jöhetett létre és kerülhetett az emberi populációba ahol már bizonyítottan emberről emberre is terjed.

Annyi biztos egyelőre, hogy a denevérekben van a jelenlegi járványos vírus genetikai elődje. Hazánkban a pécsi kutatócsoport – amelynek Kemenesi Gábor is a tagja – foglalkozik a denevérek koronavírusaival, így hiteles információt nyújthatnak a jelenleg zajló folyamatok megértéséhez.

A szakember elmondta, hogy a legnagyobb kihívás most a betegek gyors felismerése és annak mielőbbi megakadályozása, hogy átadják a vírust másoknak. Mint mondta, egyáltalán nem zárható ki, hogy a vírus eljut hazánkba is, de az Európai Járványügyi Központ folyamatosan elemzi a helyzetet és jó eséllyel ezeket az eseteket hamar izolálják.

– Iszonyú terhelést jelenthet a hazai diagnosztikának és az egészségügynek, ha beesik egy-egy ilyen beteg. Ha van egy gyanús páciens, akkor nagyon gyorsan ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön: a vírussal fertőzött-e vagy sem. Addig karanténba kell helyezni, vissza kell követni, hogy hány emberrel volt kapcsolatban – az is lehet, hogy százzal –, és akkor csak egy esetről beszélünk – foglalta össze Kemenesi Gábor.

A virológus felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, így gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével és szájmaszk viselésével könnyen elkerülhetjük.

Többekben is felmerült, hogy mi a helyzet az ázsiai webshopokkal, távol-keleti üzletekkel? Ne vásároljunk ezután ezekről a helyekről? Kemenesi Gábor szerint csekély az esélye, hogy a vírus egy csomag felszínén jut el hozzánk. Már csak azért is, mert azokból a városokból, amelyeket a gócpontoknál lezártak, nem érkezhet hozzánk csomag; illetve a vírus nem élne túl egy több hetes szállítást sem.

forrás: bama.hu