About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Megjelent az Európai Tudományos Akadémia állásfoglalása a Transzlációs Medicináról

 

A transzlációs medicina (TM) egyre inkább előtérbe kerül az orvostudományban. Fontos, hogy az alapkutatók, klinikusok, ipari partnerek és politikai döntéshozók összefogjanak annak érdekében, hogy a tudományos ismereteket olyan innovatív terápiákká, orvosi eljárásokká és diagnosztikává alakítsák, amelyek a betegek és az egészségügyi rendszerek javát szolgálják. Ez a multidiszciplináris megközelítés számos kihívást jelent, ezért 2018-ban az Academia Europaea projektet indított egy olyan modell kidolgozására, amely megkönnyíti és felgyorsítja a tudományos ismeretek köz- és közösségi hasznát.

A 2019. szeptemberében Budapesten megrendezett, a transzlációs medicinával kapcsolatos kihívások azonosítását, és megoldási javaslatok megfogalmazását célzó workshopot követően, az Akadémia a Journal of Clinical Medicine-ben publikálta az európai állásfoglalásokat Academia Europaea position paper on Translational Medicine: The cycle model for translating scientific results into community benefits címmel, J Clin Med. 2020 May 19;9(5):1532. doi: 10.3390/jcm9051532.

 

A közlemény megjelenését követően Sierd Cloetingh, az Európai Akadémia elnöke, az akadémia minden tagja előtt (beleértve 4800 akadémikust és 73 Nobel-díjas kutatót) külön köszönetet mondott a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központjának a projektben betöltött kiemelkedő szerepéhez.

 

Az Európai Akadémia webinar-t szervez, melyen az akadémia alelnöke és klinikai osztály elnöke mellett a PTE TMK igazgatója Hegyi Péter is előadást fog tartani.

Időpont: 2020. június 29, 15:00

Regisztrálni az alábbi weboldalon lehet:

https://www.mdpi.com/about/announcements/1993