Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Megjelent az Európai Tudományos Akadémia állásfoglalása a Transzlációs Medicináról

 

A transzlációs medicina (TM) egyre inkább előtérbe kerül az orvostudományban. Fontos, hogy az alapkutatók, klinikusok, ipari partnerek és politikai döntéshozók összefogjanak annak érdekében, hogy a tudományos ismereteket olyan innovatív terápiákká, orvosi eljárásokká és diagnosztikává alakítsák, amelyek a betegek és az egészségügyi rendszerek javát szolgálják. Ez a multidiszciplináris megközelítés számos kihívást jelent, ezért 2018-ban az Academia Europaea projektet indított egy olyan modell kidolgozására, amely megkönnyíti és felgyorsítja a tudományos ismeretek köz- és közösségi hasznát.

A 2019. szeptemberében Budapesten megrendezett, a transzlációs medicinával kapcsolatos kihívások azonosítását, és megoldási javaslatok megfogalmazását célzó workshopot követően, az Akadémia a Journal of Clinical Medicine-ben publikálta az európai állásfoglalásokat Academia Europaea position paper on Translational Medicine: The cycle model for translating scientific results into community benefits címmel, J Clin Med. 2020 May 19;9(5):1532. doi: 10.3390/jcm9051532.

 

A közlemény megjelenését követően Sierd Cloetingh, az Európai Akadémia elnöke, az akadémia minden tagja előtt (beleértve 4800 akadémikust és 73 Nobel-díjas kutatót) külön köszönetet mondott a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központjának a projektben betöltött kiemelkedő szerepéhez.

 

Az Európai Akadémia webinar-t szervez, melyen az akadémia alelnöke és klinikai osztály elnöke mellett a PTE TMK igazgatója Hegyi Péter is előadást fog tartani.

Időpont: 2020. június 29, 15:00

Regisztrálni az alábbi weboldalon lehet:

https://www.mdpi.com/about/announcements/1993