About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


 Nemzeti Tudósképző Akadémia – Szeged

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2013-ban létrehozott Sze­gedi Tudós Akadémia Programja az évek alatt felsorakoztatott eredményei alapján elérkezett arra a pontra, hogy az Alapítvány nevének változását követően (Nemzeti Orvos­biológiai Alapítvány) minden humán élettudományi felsőoktatással rendelkező város (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) bevonásával 2021. szeptembertől Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) orszá­gos programmá bővüljön Magyarország Kormányának támogatásával.

E kiemelt tehetségtámogató program rövid távú célkitűzése továbbra is az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő és elkötelezett tehetséges fiatalok felkarolása, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, és hosszabb távon a fiatal kutatók Magyar­országon tartása. Az egyetemi programban már az első évfolyamtól kezdve bekapcsolódhatnak a kiválasztott hallgatók a tudományos projektekbe és intenzív kutatómunkát végeznek. Évente belső és külső auditokon számolnak be az eredményeikről, konferenciákon szerepelnek, nemzetközi közlemények publikálásában vesznek részt.

A NTA országos program egyik résztvevője a Pécsi Tudományegyetem, ahol a képzés koordinálását a Szentágothai János Kutatóközpont végzi Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna szakmai vezetésével és Balázs Rita szervezésével. A legkiválóbb mentorok laboratóriumaiban biztosítják a kutatói utánpótlás világszínvonalú képzését. 

A NTA PTE elsőként felvételt nyert 5 (Karaki Lajos, Schwieters Lili Margare, Bodó Angelika, Váradi Kata, Tari Enikő) Szent-Györgyi Hallgatója, mentoraikkal, junior mentoraikkal és szakmai vezetőjükkel együtt vett részt a 2022. 04. 04.-07. között Szegeden megrendezésre kerülő Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozóján. A hallgatóknak lehetőségük nyílt számos vezető kutató meghívott előadásán túl, Erwin Neher, Aaron Ciechanover és Bert Sakmann díszelőadásait élőben, valamit online, Kurt Wüthrich és Peter Dohetryt meghallgatni és kérdéseket feltenni a Nobel-díjas tudósoknak. A 4 napos eseménysorozat részeként megtörtént a Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológusról elnevezett NTA kollégium névadó ünnepsége és az új szárny alapkő letétele.

A Szegedi Nemzeti Színházban tartott Gálaműsor zárta a rendezvényt, amelyen a Talentum-díjak átadására is sor került.

Dr. Kovács Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Neurológia Klinikájának professzora és a Szentágothai János Kutatóközpont kutatója, a Nemzeti Orvos­biológiai Alapítvány kuratóriumának döntése alapján Szent-Györgyi Talentum-díjban részesült a „Minimal Clinically Important Differences for Burke-Fahn-Marsden Dystonia Rating Scale and 36-Item Short-Form HealthSurvey” című közleménye és az utóbbi 5 év kiemelkedő tudományos teljesítménye alapján.