Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


 Nemzeti Tudósképző Akadémia – Szeged

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2013-ban létrehozott Sze­gedi Tudós Akadémia Programja az évek alatt felsorakoztatott eredményei alapján elérkezett arra a pontra, hogy az Alapítvány nevének változását követően (Nemzeti Orvos­biológiai Alapítvány) minden humán élettudományi felsőoktatással rendelkező város (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) bevonásával 2021. szeptembertől Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) orszá­gos programmá bővüljön Magyarország Kormányának támogatásával.

E kiemelt tehetségtámogató program rövid távú célkitűzése továbbra is az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő és elkötelezett tehetséges fiatalok felkarolása, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, és hosszabb távon a fiatal kutatók Magyar­országon tartása. Az egyetemi programban már az első évfolyamtól kezdve bekapcsolódhatnak a kiválasztott hallgatók a tudományos projektekbe és intenzív kutatómunkát végeznek. Évente belső és külső auditokon számolnak be az eredményeikről, konferenciákon szerepelnek, nemzetközi közlemények publikálásában vesznek részt.

A NTA országos program egyik résztvevője a Pécsi Tudományegyetem, ahol a képzés koordinálását a Szentágothai János Kutatóközpont végzi Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna szakmai vezetésével és Balázs Rita szervezésével. A legkiválóbb mentorok laboratóriumaiban biztosítják a kutatói utánpótlás világszínvonalú képzését. 

A NTA PTE elsőként felvételt nyert 5 (Karaki Lajos, Schwieters Lili Margare, Bodó Angelika, Váradi Kata, Tari Enikő) Szent-Györgyi Hallgatója, mentoraikkal, junior mentoraikkal és szakmai vezetőjükkel együtt vett részt a 2022. 04. 04.-07. között Szegeden megrendezésre kerülő Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozóján. A hallgatóknak lehetőségük nyílt számos vezető kutató meghívott előadásán túl, Erwin Neher, Aaron Ciechanover és Bert Sakmann díszelőadásait élőben, valamit online, Kurt Wüthrich és Peter Dohetryt meghallgatni és kérdéseket feltenni a Nobel-díjas tudósoknak. A 4 napos eseménysorozat részeként megtörtént a Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológusról elnevezett NTA kollégium névadó ünnepsége és az új szárny alapkő letétele.

A Szegedi Nemzeti Színházban tartott Gálaműsor zárta a rendezvényt, amelyen a Talentum-díjak átadására is sor került.

Dr. Kovács Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Neurológia Klinikájának professzora és a Szentágothai János Kutatóközpont kutatója, a Nemzeti Orvos­biológiai Alapítvány kuratóriumának döntése alapján Szent-Györgyi Talentum-díjban részesült a „Minimal Clinically Important Differences for Burke-Fahn-Marsden Dystonia Rating Scale and 36-Item Short-Form HealthSurvey” című közleménye és az utóbbi 5 év kiemelkedő tudományos teljesítménye alapján.