About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Spanyol cég lett a Virológiai Nemzeti Laboratórium partnere

A spanyol Lokímica Laboratorios magyarországi leányvállalatával, a Lokímica Magyarország Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában működő Virológiai Nemzeti Laboratórium május 11-én. A szerződést a PTE részéről dr. Kemenesi Gábor adjunktus és a Lokímica részéről Manuel García Howlett, a Lokímica Magyarország ügyvezetője és a Lokímica S.A. nemzetközi igazgatója írták alá, az eseményen jelen volt továbbá Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, a Lokímica Magyarország partnere.

„Az egészségügyi kártevők elleni védekezés nyugati típusú kultúrája megköveteli, hogy kutatás-innovációs háttér legyen mögötte. A célzott, biológiai védekezés nem valósulhat meg anélkül, hogy egy olyan biológiai ismeret, amit mi a kutatásnál rutinszerűen előállítunk ne intergrálódjon a végrehajtásba. Ez az együttműködés ezt az integrációt hivatott most létrehozni” – foglalta össze dr. Kemenesi Gábor a megállapodás lényegét, majd hozzátette:

 „azok az adatok, amiket tíz éve folyamatosan gyártunk, kifejezetten értékesek abban a precíziós védekezésben, amelyet ez a cég képvisel. Ebben benne vannak a csípőszúnyogok, a kullancsok, a rágcsálók és bármilyen egyéb egészségügyi kártevő.”

A kutató beszámolt továbbá arról is, hogy már van is közös munkájuk a spanyol anyacéggel, amelynek keretében terepi gyorsdiagnosztikával segítik a biológiai védekezést, így a begyűjtött minták fertőzésszűrésére nem egy hetet, hanem csak néhány órát kell várni, ami rendkívül fontos előnyt nyújt. „Ennek a felismerése azt szolgálja, hogy ezek az együttműködések létrejönnek, amely a következő lépés afelé, hogy Magyarországon is a nyugati típusú védekezés honosodjon meg” – hangsúlyozta dr. Kemenesi Gábor.

„A Lokímica Laboratorios a családunk cége, amely több mint 40 éves múltra tekint vissza. 

 Már a kezdetek óta fontosnak tartjuk a kutatást és a fejlesztést, ezért több évtizede együttműködünk különböző egyetemekkel, amely mindannyiunk hasznára válik”

– emelte ki köszöntő beszédében Manuel García Howlett, a Lokímica Magyarország ügyvezetője és a Lokímica S.A. nemzetközi igazgatója. A Lokímica spanyol anyavállalatnál több, doktori képzésben résztvevő hallgató is dolgozik, elsősorban az egészségügyi veszélyeket hordozó kártevők elleni védekezés területén, például a szúnyogokat és az általuk terjesztett betegségeket kutatják, amelyek a humán egészségügyre is komoly hatást gyakorolnak.

Fotó: Drónokat is alkalmaznak az egészségügyi kártevők elleni védekezésben. Forrás: lokimica.com

Az átfogó spanyol piaci jelenléttel rendelkező, több mint háromszáz fős cég fő fókusza a környezeti és a közegészségügy, e területen már Pécs, Székesfehérvár, valamint Tárnok is a kliensei között szerepel. „Bízom benne, hogy tovább tudjuk bővíteni a partnereink, klienseink körét, és változást tudunk hozni a szúnyoggyérítés és az ország környezeti egészége terén” – mondta el a cég jövőbeli terveire vonatkozóan Manuel García Howlett, majd hozzátette: „Nagyon fontos, hogy az együttműködésünk nyomán a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumaiban létrejövő kutatási eredményeket hasznosítsuk, ezáltal a szektor munkásságát is igen komoly, tudományos háttérre alapozzuk.”

„Ha a szúnyog példáját nézem, csak úgy tudunk hatékonyan védekezni, ha precíziósan, azoknak a megfelelő fejlődési alakját célozzuk meg. A csípőszúnyogoknál ez a biológiai védekezés: 

 idejében szüntetem meg azt a problémát, tehát még azelőtt, hogy a szúnyog kikel és megcsíphet. Ezáltal – és most a virológus beszél belőlem – annak az útját is elvágtam, hogy akár vírussal, vagy parazitával fertőzött szúnyogok tömegével keljenek ki. A precíziós védekezés éppen ezt szolgálja.

 És nem csak a mi védelmünket szolgálja, hanem a környezetét is, mert a biológiai gyérítés a csípőszúnyog esetében csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg, tehát a környezetet is védi ezáltal. Ez nem csak egy sok évtizede jól működő módszer, hanem egy zöldebb jövő felé vezet” – hangsúlyozta dr. Kemenesi Gábor.

Fotó: Szúnyoglárvák a PTE TTK Ökológiai Tanszék egyik laboratóriumában, magyarországi minta.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően a delegáció ellátogatott a PTE TTK Ökológiai Tanszékére is, ahol Kemenesiné Kurucz Kornélia számolt be az ott folyó munkáról: “Ez egy entomológiai labor, ahol terepről behozott rovarminták feldolgozásával foglalkozunk, elsősorban szúnyogokkal, kullancsokkal. A laborunkban olyan berendezést, felszerelést használunk, amik egészen onnantól, hogy beérkezik terepről a minta, odáig, hogy megkezdődhet akár a kórokozó vizsgálata, molekuláris biológiai munkák, mi eljuttatjuk azt a szúnyogot akár a virológusoknak. Például vízmintát gyűjtünk, amiben a szúnyoglárvák megtalálhatóak, vagy vannak ún. tojáscsapdák, ami a szúnyogokat odavonzzák tojásrakás céljából. Más esetben a felnőtt, kifejlett szúnyogot tanulmányozzuk. 

 Európában több inváziós, idegenhonos szúnyogfaj is megjelent, Magyarországon három ilyen fajt ismerünk, a tigrisszúnyogot, a japán bozótszúnyogot, és a koreai szúnyogot. 

Elterjedésükre vonatkozóan rengeteg adat található a szunyogmonitor.hu oldalon, ott lakossági bejelentések alapján térképezzük fel azt, hogy ezek az inváziós fajok hol vannak már jelen az országban” – foglalta össze a kutató.

Szúnyogetetés laboratóriumi körülmények között. Fotó: Kemenesiné Kurucz Kornélia.

A nyár közeledtével egyre fontosabb a szúnyog elleni egyéni védekezés is, amelyhez hasznos tippeket találhatunk ezen az oldalon, hogy megelőzzük a szúnyoglárvák kikelését.