Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Spanyol cég lett a Virológiai Nemzeti Laboratórium partnere

A spanyol Lokímica Laboratorios magyarországi leányvállalatával, a Lokímica Magyarország Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában működő Virológiai Nemzeti Laboratórium május 11-én. A szerződést a PTE részéről dr. Kemenesi Gábor adjunktus és a Lokímica részéről Manuel García Howlett, a Lokímica Magyarország ügyvezetője és a Lokímica S.A. nemzetközi igazgatója írták alá, az eseményen jelen volt továbbá Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, a Lokímica Magyarország partnere.

„Az egészségügyi kártevők elleni védekezés nyugati típusú kultúrája megköveteli, hogy kutatás-innovációs háttér legyen mögötte. A célzott, biológiai védekezés nem valósulhat meg anélkül, hogy egy olyan biológiai ismeret, amit mi a kutatásnál rutinszerűen előállítunk ne intergrálódjon a végrehajtásba. Ez az együttműködés ezt az integrációt hivatott most létrehozni” – foglalta össze dr. Kemenesi Gábor a megállapodás lényegét, majd hozzátette:

 „azok az adatok, amiket tíz éve folyamatosan gyártunk, kifejezetten értékesek abban a precíziós védekezésben, amelyet ez a cég képvisel. Ebben benne vannak a csípőszúnyogok, a kullancsok, a rágcsálók és bármilyen egyéb egészségügyi kártevő.”

A kutató beszámolt továbbá arról is, hogy már van is közös munkájuk a spanyol anyacéggel, amelynek keretében terepi gyorsdiagnosztikával segítik a biológiai védekezést, így a begyűjtött minták fertőzésszűrésére nem egy hetet, hanem csak néhány órát kell várni, ami rendkívül fontos előnyt nyújt. „Ennek a felismerése azt szolgálja, hogy ezek az együttműködések létrejönnek, amely a következő lépés afelé, hogy Magyarországon is a nyugati típusú védekezés honosodjon meg” – hangsúlyozta dr. Kemenesi Gábor.

„A Lokímica Laboratorios a családunk cége, amely több mint 40 éves múltra tekint vissza. 

 Már a kezdetek óta fontosnak tartjuk a kutatást és a fejlesztést, ezért több évtizede együttműködünk különböző egyetemekkel, amely mindannyiunk hasznára válik”

– emelte ki köszöntő beszédében Manuel García Howlett, a Lokímica Magyarország ügyvezetője és a Lokímica S.A. nemzetközi igazgatója. A Lokímica spanyol anyavállalatnál több, doktori képzésben résztvevő hallgató is dolgozik, elsősorban az egészségügyi veszélyeket hordozó kártevők elleni védekezés területén, például a szúnyogokat és az általuk terjesztett betegségeket kutatják, amelyek a humán egészségügyre is komoly hatást gyakorolnak.

Fotó: Drónokat is alkalmaznak az egészségügyi kártevők elleni védekezésben. Forrás: lokimica.com

Az átfogó spanyol piaci jelenléttel rendelkező, több mint háromszáz fős cég fő fókusza a környezeti és a közegészségügy, e területen már Pécs, Székesfehérvár, valamint Tárnok is a kliensei között szerepel. „Bízom benne, hogy tovább tudjuk bővíteni a partnereink, klienseink körét, és változást tudunk hozni a szúnyoggyérítés és az ország környezeti egészége terén” – mondta el a cég jövőbeli terveire vonatkozóan Manuel García Howlett, majd hozzátette: „Nagyon fontos, hogy az együttműködésünk nyomán a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumaiban létrejövő kutatási eredményeket hasznosítsuk, ezáltal a szektor munkásságát is igen komoly, tudományos háttérre alapozzuk.”

„Ha a szúnyog példáját nézem, csak úgy tudunk hatékonyan védekezni, ha precíziósan, azoknak a megfelelő fejlődési alakját célozzuk meg. A csípőszúnyogoknál ez a biológiai védekezés: 

 idejében szüntetem meg azt a problémát, tehát még azelőtt, hogy a szúnyog kikel és megcsíphet. Ezáltal – és most a virológus beszél belőlem – annak az útját is elvágtam, hogy akár vírussal, vagy parazitával fertőzött szúnyogok tömegével keljenek ki. A precíziós védekezés éppen ezt szolgálja.

 És nem csak a mi védelmünket szolgálja, hanem a környezetét is, mert a biológiai gyérítés a csípőszúnyog esetében csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg, tehát a környezetet is védi ezáltal. Ez nem csak egy sok évtizede jól működő módszer, hanem egy zöldebb jövő felé vezet” – hangsúlyozta dr. Kemenesi Gábor.

Fotó: Szúnyoglárvák a PTE TTK Ökológiai Tanszék egyik laboratóriumában, magyarországi minta.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően a delegáció ellátogatott a PTE TTK Ökológiai Tanszékére is, ahol Kemenesiné Kurucz Kornélia számolt be az ott folyó munkáról: “Ez egy entomológiai labor, ahol terepről behozott rovarminták feldolgozásával foglalkozunk, elsősorban szúnyogokkal, kullancsokkal. A laborunkban olyan berendezést, felszerelést használunk, amik egészen onnantól, hogy beérkezik terepről a minta, odáig, hogy megkezdődhet akár a kórokozó vizsgálata, molekuláris biológiai munkák, mi eljuttatjuk azt a szúnyogot akár a virológusoknak. Például vízmintát gyűjtünk, amiben a szúnyoglárvák megtalálhatóak, vagy vannak ún. tojáscsapdák, ami a szúnyogokat odavonzzák tojásrakás céljából. Más esetben a felnőtt, kifejlett szúnyogot tanulmányozzuk. 

 Európában több inváziós, idegenhonos szúnyogfaj is megjelent, Magyarországon három ilyen fajt ismerünk, a tigrisszúnyogot, a japán bozótszúnyogot, és a koreai szúnyogot. 

Elterjedésükre vonatkozóan rengeteg adat található a szunyogmonitor.hu oldalon, ott lakossági bejelentések alapján térképezzük fel azt, hogy ezek az inváziós fajok hol vannak már jelen az országban” – foglalta össze a kutató.

Szúnyogetetés laboratóriumi körülmények között. Fotó: Kemenesiné Kurucz Kornélia.

A nyár közeledtével egyre fontosabb a szúnyog elleni egyéni védekezés is, amelyhez hasznos tippeket találhatunk ezen az oldalon, hogy megelőzzük a szúnyoglárvák kikelését.