About us

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Login


Tudomány és Parlament: együtt a járvány ellen

0:00 Intro
0:30 Köszöntő Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora, a tanácskozás levezető elnöke
1:01 Megnyitó Freund Tamás, az MTA elnöke
6:42 A tudomány szerepvállalása a COVID-19-pandémia, egy világkatasztrófa során Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke
38:18 A tudomány szerepe az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkájában Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos (Nemzeti Népegészségügyi Központ)
59:21 A tudomány szerepe a járvány kezelésében Jakab Ferenc, az MTA doktora (Pécsi Tudományegyetem)
1:22:08 A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC-OHII) központi szerepe a hazai COVID-19-betegek innovatív kezelésében és ellátásuk szervezésében Vályi-Nagy István, az MTA doktora, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója
1:43:46 Vírusellenes gyógyszer-innováció a COVID-19-pandémiában Keserű György, az MTA levelező tagja (Természettudományi Kutatóközpont)
2:08:04 A pandémiás időszak társadalmi tapasztalatai az oktatás és nevelés világában Pusztai Gabriella, az MTA doktora (Debreceni Egyetem)
2:42:22 Panelbeszélgetés: A tudomány és az MTA a jövő tervezésében Moderátorok: Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke; Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora Résztvevők: Sarkadi Balázs, az MTA rendes tagja (MTA Biológiai Tudományok Osztálya) Halmai Péter, az MTA levelező tagja, elnök-helyettes (MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya) Szentgáli-Tóth Boldizsár PhD (Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet)
3:51:33 Szathmáry Eörs előadása a jövőbeni járványokra való felkészülésről
4:05:53 Zárszó

 

 

A tudománynak a járványkezelésben, valamint a kormányzati döntéshozatalban játszott szerepéről, illetve a pandémiás időszak társadalmi-gazdasági tapasztalatairól tanácskoztak a Magyar Tudomány Ünnepe hagyományos, Tudomány és Parlament című rendezvényének résztvevői.

2021. NOVEMBER 11.

 

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntője után a bevezető előadást Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke tartotta 
„A tudomány szerepvállalása a COVID-19-pandémia, egy világkatasztrófa során” címmel.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, milyen szerepet töltött be a tudomány az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkájában.

A tudománynak a járvány kezelése érdekében tett erőfeszítéseiről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, az MTA doktora tartott előadást.

„A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet központi szerepe a hazai COVID-19-betegek innovatív kezelésében és ellátásuk szervezésében” címmel Vályi-Nagy István, az MTA doktora, a DPC-OHII főigazgatója adott átfogó képet az intézmény tevékenységéről.

Keserű György akadémikus a COVID-19-pandémia idején megjelent vírusellenes gyógyszer-innovációkról beszélt.

Milyen társadalmi tapasztalatai vannak a pandémiás időszaknak az oktatás és nevelés világában? Erről tartott előadást Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem professzora.

Panelbeszélgetés a tanácskozáson
(A képre kattintva képgalériánkat nézheti meg)

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadásokat követő panelbeszélgetésen a poszt-COVID-helyzetképről és 
a lehetséges forgatókönyvekről tartottak eszmecserét a résztvevők, Sarkadi Balázs, az MTA rendes tagja, Halmai Péter, az MTA levelező tagja, valamint Szentgáli-Tóth Boldizsár PhD a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet kutatója.

A moderátor Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke, valamint Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora volt. 

A tanácskozás zárszavában Kollár László, az MTA főtitkára méltatta az esemény, valamint a kutatók és döntéshozók közötti párbeszéd jelentőségét.

 

Forrás: MTA