Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Tudomány és Parlament: együtt a járvány ellen

0:00 Intro
0:30 Köszöntő Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora, a tanácskozás levezető elnöke
1:01 Megnyitó Freund Tamás, az MTA elnöke
6:42 A tudomány szerepvállalása a COVID-19-pandémia, egy világkatasztrófa során Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke
38:18 A tudomány szerepe az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkájában Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos (Nemzeti Népegészségügyi Központ)
59:21 A tudomány szerepe a járvány kezelésében Jakab Ferenc, az MTA doktora (Pécsi Tudományegyetem)
1:22:08 A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC-OHII) központi szerepe a hazai COVID-19-betegek innovatív kezelésében és ellátásuk szervezésében Vályi-Nagy István, az MTA doktora, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója
1:43:46 Vírusellenes gyógyszer-innováció a COVID-19-pandémiában Keserű György, az MTA levelező tagja (Természettudományi Kutatóközpont)
2:08:04 A pandémiás időszak társadalmi tapasztalatai az oktatás és nevelés világában Pusztai Gabriella, az MTA doktora (Debreceni Egyetem)
2:42:22 Panelbeszélgetés: A tudomány és az MTA a jövő tervezésében Moderátorok: Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke; Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora Résztvevők: Sarkadi Balázs, az MTA rendes tagja (MTA Biológiai Tudományok Osztálya) Halmai Péter, az MTA levelező tagja, elnök-helyettes (MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya) Szentgáli-Tóth Boldizsár PhD (Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet)
3:51:33 Szathmáry Eörs előadása a jövőbeni járványokra való felkészülésről
4:05:53 Zárszó

 

 

A tudománynak a járványkezelésben, valamint a kormányzati döntéshozatalban játszott szerepéről, illetve a pandémiás időszak társadalmi-gazdasági tapasztalatairól tanácskoztak a Magyar Tudomány Ünnepe hagyományos, Tudomány és Parlament című rendezvényének résztvevői.

2021. NOVEMBER 11.

 

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntője után a bevezető előadást Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke tartotta 
„A tudomány szerepvállalása a COVID-19-pandémia, egy világkatasztrófa során” címmel.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, milyen szerepet töltött be a tudomány az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkájában.

A tudománynak a járvány kezelése érdekében tett erőfeszítéseiről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, az MTA doktora tartott előadást.

„A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet központi szerepe a hazai COVID-19-betegek innovatív kezelésében és ellátásuk szervezésében” címmel Vályi-Nagy István, az MTA doktora, a DPC-OHII főigazgatója adott átfogó képet az intézmény tevékenységéről.

Keserű György akadémikus a COVID-19-pandémia idején megjelent vírusellenes gyógyszer-innovációkról beszélt.

Milyen társadalmi tapasztalatai vannak a pandémiás időszaknak az oktatás és nevelés világában? Erről tartott előadást Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem professzora.

Panelbeszélgetés a tanácskozáson
(A képre kattintva képgalériánkat nézheti meg)

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadásokat követő panelbeszélgetésen a poszt-COVID-helyzetképről és 
a lehetséges forgatókönyvekről tartottak eszmecserét a résztvevők, Sarkadi Balázs, az MTA rendes tagja, Halmai Péter, az MTA levelező tagja, valamint Szentgáli-Tóth Boldizsár PhD a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet kutatója.

A moderátor Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke, valamint Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora volt. 

A tanácskozás zárszavában Kollár László, az MTA főtitkára méltatta az esemény, valamint a kutatók és döntéshozók közötti párbeszéd jelentőségét.

 

Forrás: MTA