Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Kutatás-fejlesztési portfólió

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

A kutatócsoport erőssége a biológiai kérdések interdiszciplináris megközelítése. Ennek köszönhetően a kutatási témák szerteágazók, illetve számos kollaborációban folyik. A legtöbb kutatás a különböző agyi struktúrák funkcionális összeköttetését vizsgálja kombinálva az anatómiai és elektrofiziológiai módszereket. Az agykéreg és a hippokampusz a fő vizsgált agyterületek, melyeknek működését és hálózati kapcsolatainak megváltozását vizsgáljuk normális, epilepsziás agyakban, illetve vizsgáljuk a megváltozott oxigénkoncentráció (hiper- és hipoxia) hatását ezen területek működésére. Új mikroszkópos eljárások kidolgozása melyek a génátírás megjelenítését kívánja megcélozni élő sejtekben (vizuális genetika) szintén a laboratórium tevékenyége közé tartozik.

A zebrahal embriókon végzett kísérletek közé tartoznak a szívritmus vizsgálata olyan állatokon, melyek olyan mutációt mutatnak, ami az emberben is megtalálhatók. Ennek segítségével munkánk az egyes genetikai betegségek gyógyszeres vagy genetikai módon történő gyógyításához járul hozzá. Szintén ezzel a modellel vizsgáljuk a gyógyszerkészítmények mellékhatását, illetve alkalmas a technika a környezetszennyezés mértékének vizsgálatára is. Olyan módszer kifejlesztése is a laboratórium célja, amely segítségével egyszerre sok zebrahal embrión tudunk elektromos elvezetéseket végezni párhuzamosan az embriók agyából és a szívéből, mely alkalmassá teszi a módszert gyógyszermellékhatás, gyógyszertesztelés és környezeti szennyezés vizsgálatának alkalmazására. A fenti módszerek nyert képi illetve elektrofiziológiai adatok elemzésére bioinformatikai analitikai eljárások kifejlesztése (képi és hullámanalízis) és alkalmazása is kutatási koncepció részét képezi.

Laboratóriumok, műszerek

Szolgáltatások

K + F + I eredmények

1. Szabadalmak:

Waczek F, Helyes Zs, Őrfi L, Kéri G, Szűts T, Pintér E, Szolcsányi J, Szőke É. New agents for treating neurogenic inflammation and neuropathic hyperalgesia related disorders. 2014. Hungarian and USA PCT P1400432 (Pécsi Tudományegyetem és Vichem Kft.)

Helyes Zs, Matyus P, Tekus V, Scheich B. Semicarbazide-sensitive amine-oxidase inhibitors, as analgesics in traumatic neuropathy and neurogenic inflammation. 2014. Hungarian and USA PCT P1400205 (Pécsi Tudományegyetem).

G. Pozsgai, E. Pintér, M. Boros, L. Nagy, G. Nagy: H2S sensor for in vivo measurements. Reg. No.: U1200173 (Pécsi Tudományegyetem)

 

2. Ipari együttműködések/megbízások:

 • Pharmnovo Ltd. – Bengt von Mentzer, migrén és fájdalommodellek
 • Soft Flow Hungary – mikrocirkulációs in vivo vizsgálatok
 • Varga Gyógynövénymanufaktúra – in vivo gyulladásmodellek
 • Richter Gedeon Rt. - Establishing and validating model systems for the investigation of the trigeminovascular activation

Kutatási koncepció

A kapszaicin-érzékeny érzőideg-végződések, a belőlük felszabaduló neuropeptidek és receptoraik, valamint a neuro-immun interakciók szerepének vizsgálata fájdalommal, gyulladással, ill. tumoros folyamatokkal járó kórállapotok komplex állatkísérletes modelljeiben. Új fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszercélpontok azonosítása, gyógyszerjelöltek preklinikai hatástani vizsgálata e rendszerekben:

 • Akut és krónikus ízületi gyulladás állatkísérletes vizsgálata (kaolinnal, carrageeninnel kiváltott akut monoartritisz, komplett Freund-adjuvánssal kiváltott krónikus poliartritisz, autoantitest-transzferrel és proteoglikánnal kiváltott reumatoid artritisz, jodoacetáttal kiváltott oszteoartritisz)
 • Akut és krónikus légúti gyulladás állatkísérletes vizsgálata (endotoxinnal kiváltott nem allergiás és háziporatka antigénnel indukált allergiás tüdőgyulladás, ovalbuminnal kiváltott asztma, dohányfüst-expozícióval kiváltott krónikus bronchitisz)
 • Akut és krónikus bőrgyulladás állatkísérletes vizsgálata (irritánsokkal kiváltott akut gyulladás, oxazolonnal kiváltott allergiás kontakt dermatitisz- pikkelysömör modell, bleomycinnel kiváltott szkleroderma)
 • Krónikus gyomor és bélgyulladás állatkísérletes vizsgálata (gasztritisz, autoimmun vastagbélgyulladás, Crohn-betegség)
 • Migrén és krónikus neuropátia állatkísérletes vizsgálata (traumás mononeuropátia, diabéteszes polineuropátia, toxikus polineuropátia, daganatos csontmetasztázis-indukálta neuropátia).

 

Farmakoinformatikai Kutatócsoport

A Farmakoinformatikai Kutatócsoport 2016-ban kezdte meg működését Intézetünkben, Hetényi Csaba egyetemi docens vezetésével. A kutatócsoport fő profilja a gyógyszertervezéshez használható kémiai informatikai és szerkezeti bioinformatikai módszerek fejlesztése és alkalmazása. E módszereket ma már minden jelentős gyógyszeripari vállalat kiterjedten felhasználja a gyógyszerkutatás korai fázisában. Jelenlegi munkánk előterében a gyógyszer-célpont kölcsönhatások szerkezetének és termodinamikájának számítása áll. Eszköztárunkba több nyílt forráskódú (ingyenes) szoftver tartozik, mint például molekuláris dinamikai (Gromacs) vagy dokkoló (AutoDock) eljárások. Alkalomszerűen használunk kvantumkémiai programokat is. A csoportunk által fejlesztett programok szintén nyílt forráskódúak. A MobyWat nevű program (www.mobywat.com) a célpont fehérjék és a gyógyszer-célpont interfészek hidrát-szerkezetének számítására alkalmas. A Wrap ‘n’ Shake nevű módszerünk (www.wnsdock.xyz) pedig a gyógyszerek kötőhelyének szisztematikus feltérképezését végzi el, ami a gyógyszerek hatástanának kulcskérdése. Számos kutatócsoporttal működünk együtt szerkezeti biokémiai kérdéseik megválaszolását segítve. Intézetünkön belül az SST4 ás TRPA1 célfehérjék gyógyszertanának felderítésében veszünk részt. Ezen túlmenően az Alzheimer-kór amiloid peptidjétől a motorfehérjéken, a szérum albuminon, az epigenetikában fontos hisztonokon át a jelátviteli útvonalakban szereplő kinázokig bezárólag a legkülönfélébb fehérjékkel kapcsolatban értünk és érünk el eredményeket. A kutatott rendszerek e széles spektruma is illusztrálja farmakoinformatikai módszereink változatos alkalmazási lehetőségeit.

Laboratóriumok, műszerek

Intravitális és operációs videomikroszkóp kamerával, analízis szoftverrel (Nikon): Speciális ex vivo, vagy in vivo festési eljárások segítségével a megjelölt immunsejtek és érválaszok tökéletesen láthatóvá tehetők, időben követhetők, és pontosan kvantifikálhatók. A módszer alkalmas a szervek felszínének in situ,közvetlen vizsgálatára.

További információ a műszerről:

Pericam PSI lézer speckle imager, PIM-II laser doppler véráramlásmérő szkenner, Periflux 5000 lézer Doppler perfúziós monitor (Perimed): Bőr, ízület, agyfelszín stb. véráramlásának folyamatában történő képi detektálására és pontos mérésére alkalmas készülékek. Humán és állatkísérletes vizsgálatokra egyaránt alkalmasak.

További információ a műszerekről:

Mikro-CT (Bruker): Altatott kisállatok egész testéről komputertomográfiás felvételeket készít, a virtuális metszetek 3D-s vizsgálatára is alkalmas. Hosszabb intervallumban ugyanazokban a kísérleti állatokban in vivo nem invazív módon tudjuk követni a kórfolyamatok lezajlását. Elsősorban struktruális képalkotásra (csontozat, tüdő) alkalmas. A műszer anyagtudományi vizsgálatokra (pl. kőzeminták elemzése) is alkalmas.

További információ a műszerről:

Lumineszcens-fluoreszcens képalkotó rendszer (Perkin-Elmer): A biolumineszcens/fluoreszcens képalkotás élő állatokban lehetővé teszi specifikus fehérjék, receptorok, enzimek génexpressziójának vizsgálatát, szabadgyökök termelődésének követését. A lumineszcens képalkotás vagy szabadgyök-specifikus kemilumineszcens szubsztrátokat, vagy pedig a luciferáz-luciferin enzimreakció által kibocsátott fényt használja. A fluoreszcens képalkotás olyan festékanyagokat alkalmaz melyek fluoreszkálnak megvilágítás alatt. A készülék rágcsálómodellek (egér, patkány) vizsgálata mellett ex vivo (szerv, szövetminták) és in vitro képalkotásra is alkalmas.

További információ a műszerről:

Fluoreszcens Molekuláris Tomográf (Perkin-Elmer): Különböző kórállapotok egérmodelljeiben képes monitorozni és kvantifikálni különféle fluoreszcens festékekkel (excitáció: 680 ill. 750 nm hullámhosszon) jelölt biológiai célpontokat, gyulladásos markereket, a test mélyebb régióiban is. Ugyanazokat az altatott egereket in vivo vizsgálatban akár hónapokon keresztül tudjuk vizsgálni, nyomon követni a bennük lezajló folyamatokat. A fluoreszcens módon jelölt molekulák háromdimenziós megjelenítésére, és a CT képpel való utólagos integrálására is lehetőség van.

További információ a műszerről:

Mantra patológiai munkaállomás: A Mantrakvantitatív munkaállomás és az inForm® képelemző software nagyban megkönnyíti a képalkotást, kvantifikálást és sejt/szövetazonosítást. Elsősorban formalinnal fixált parafinban ágyazott (FFPE) tumorszövetre optimalizálták, de minden 10 mikrométernél vékonyabb szeletre is alkalmazható. Egyszerre alkalmas mind látható fénytartományú, mind többcsatornás fluoreszcens képalkotásra. Ez utóbbi folyékony-kristályos szűrő technológiával valósul meg, ami rendkívüli módon megkönnyíti a kívánt fluoreszcens hullámhossz kiválasztását, és a háttér fluoreszcencia kizárását.

 

Dinamikus plantáris észteziométer (DPA): Mechanikai fájdalomküszöb mérésére, a talpbőr érintési érzékenységének vizsgálatára. alkalmas a készülék.

 

Morris Water maze: Vizsgálatainkhoz 1,6 m átmérőjű, 0,35 m mély műanyag medencét használunk. A medencét 0,2 m mély szobahőmérsékletű vízzel töltjük fel, amelyet sárga ételfestékkel teszünk átlátszatlanná. A vízbe egy 8 cm átmérőjű platformot helyeztünk el úgy, hogy annak felszíne a víz alatt 1 cm-rel legyen. A platformot a kísérlet során következetesen ugyanazon kvadráns közepén helyezzük el. A medence kerületén négy indítási pontot jelölünk ki. A medence közeli környezetében számos tereptárgyat helyezünk el, ami a tájékozódást segíti. A vizsgálat 4 nap kondicionálásból áll, amikor naponta 4 alkalommal 1 percre helyezzük a medencébe az állatokat, ha az állatok a víz alatti platformot 1 perc alatt nem találják meg, ráhelyezzük őket. Miután a platformra felmásznak, 20 másodpercet adunk a térbeli tájékozódásra. Az 5. napon történő mérés során a platformot eltávolítjuk a medencéből. Megfigyeljük a cél kvadránsba való belépések számát, a cél kvadránsban töltött időt, valamint az úszási sebességet.

 

Novel object recognition(NOR) és Open field videó készítés: 40x40 cm alapterületű, 20 egyenlő részre osztott, magas falú doboz (open-field box).
A következő paramétereket vizsgálhatjuk:
-mozgással, mosakodással, ágaskodással töltött idő
-középen és széleken töltött idő

 

Y-maze: A rágcsálók memóriájának és az útvonal-tanulási képességeinek vizsgálatára alkalmas. A kísérlet során az állatok új utakat felfedező, kereső magatartását vizsgáljuk. Y formájú felülről nyitott kar, melynek mindegyik oldala azonos hosszúságú (35 cm), szélességű (5cm) és magasságú (6 cm).

 

Szolgáltatások

Komplex gyógyszerhatástani vizsgálatok akut és krónikus gyulladással és/vagy fájdalommal járó kórállapotok modelljeiben funkcionális, morfológiai, immunológiai és képalkotó módszerek segítségével. Tanulmányok készítése kórélettani folyamatok és gyógyszerek hatásmechanizmusának integratív elemzéséhez.

1.) Fluoreszcens és lumineszcens in vivo funkcionális képalkotás élő altatott egérben és patkányban, kivett szövetmintákon, sejtkultúrákon

Különféle biológiai markerek (enzimaktivitás, receptorok, strukturális komponensek) kifejeződésének, eloszlásának meghatározása és mennyiségi analízise fluoreszcens festékekkel és biolumineszcens/kemilumineszcens szubsztrátokkal.

Műszerek:

 • PerkinElmer FMT 2000 - Fluroeszcens molekuláris tomográf
 • PerkinElmer Lumina III - Lumineszcens és fluoreszcens képalkotó rendszer

Korábbi megrendelés:

 • kollaboráció a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetével, ill. az MTA-KOKI-val

Hasonló szolgáltatást nyújtó szervezetről nincs tudomásunk, egyedülálló szolgáltatás az országban.

Kapcsolattartó: Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, zsuzsanna.helyes@aok.pte.hu, 72/501-500/35591 vagy 72/501-500/29043

 

2.) Intravitális mikroszkópos vizsgálatok

Élő állatokban értágulat, plazmafehérje kiáramlás, fehérvérsejt akkumuláció, stb. vizsgálata gyulladás modellek széles spektrumában, bőrben, agyfelszínekben, ízületekben és belső szervekben, mennyiségi analízis.

Műszer:

 • NIKON intravitális mikroszkóp kamerával és képfeldolgozó szoftverrel

Hasonló szolgáltatást nyújtó szervezet:

 • Szegedi Tudományegyetem Kísérletes Sebészeti Intézet

Kapcsolattartó: Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, zsuzsanna.helyes@aok.pte.hu, 72/501-500/35591 vagy 72/501-500/29043

 

3.) Mikrocirkuláció vizsgálata egérben, patkányban, nagyobb állatokban és emberben (bőr, nyálkahártya)

Véráramlás-mérés gyulladás, érszabályozási zavarok és migrén különféle állatkísérletes modelljeiben, valamint emberekben, bőr és nyálkahártya felszíneken

Műszer:

 • PeriScan PIM II lézer doppler véráramlás szenzorral
 • PeriFlux 5000 Laser Doppler Flowmeter - mikrocirkuláció mellett PO2/PCO2 mérésére hőmérséklet és nyomás ingerek alkalmazására és regisztrálására is alkalmas
 • PeriCam lézer speckle készülék (gyors véráramlás változások valós idejű detektálására preklinikai és humán vizsgálatokban)

Korábbi megrendelés:

 • Soft-Flow Kft.
 • Richter témapályázat
 • Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika

Hasonló szolgáltatást nyújtó szervezet:

 • Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet
 • Szegedi Tudományegyetem Élettani Intézet

Kapcsolattartó: Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, zsuzsanna.helyes@aok.pte.hu, 72/501-500/35591 vagy 72/501-500/29043

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Az elmúlt évtizedekben a szívelégtelenség kezelésében elért eredmények ellenére ez a betegség továbbra is óriási közegészségügyi terhet jelent. Figyelembe véve ezt a kielégítetlen klinikai igényt a szívelégtelenség pathogenezisében alkalmazott új mechanizmusok tisztázása az elterjedt, halálos betegség új, fejlődő terápiáinak ígéretét nyújtja. Kutatócsoportunk a beteg szív védelmére és regenerációjára koncentrál multidiszciplináris megközelítésben. Célunk, a preklinikai tanulmányokban (in vitro és ex vivo modellekben, in vivo preklinikai kis állat modellekben és klinikailag releváns nagy állat modellekben) elért eredmények lefordítása a klinikai gyakorlatra és visszafelé, a klinikai megfigyelések a mechanisztikus betekintés felé.

Kutatócsoportunk elsődleges érdekelődési körei az alábbi csoportokba sorolhatók:

Preklinikai tanulmányok:

 • Kardiális homeosztázist (kardiális funkció, metabolizmus és sejt túlélés) szabályozó új kardiokin rendszer azonosítása fiziológiás körülmények között.
 • A kardiális nem miociták (pl.: fibroblasztok) és a kardiális növekedést és sejt túlélést szabályozó, kardiális miociták közötti áthallás magyarázata kardiális modellezés közben.
 • Szívelégtelenség új kis állat modelljeinek fejlesztése
 • Szívelégtelenség új nagy állat modelljeinek fejlesztése
 • Kardiális PET-MRI létrehozása a szívelégtelenség nagy állat modelljeiben a bal kamrai funkció, szerkezet és metabolizmus egyidejű mérésére (a Kaposvári Egyetemmel együttműködésben).
 • Az ún. proof of concept tanulmányok a miRNS-sel és IncRNS-ekkel kombinált kardiokinek intramiokardiális szállításának jótékony terápiás hatásairól (pl.: szív hipertrófia, sejtek túlélése, kardiális regeneráció, metabolizmus, angiogenezis, interstitialis fibrózis, mögöttes jelátviteli mechanizmusok [pl.: epigenetikai változások]) a szívelégtelenség kis és nagy állat modelljeiben.

Klinikai tanulmányok:

 • Új szövet specifikus biomarkerek azonosítása (kardiokinek, microRNS-ek, IncRNS-ek) az akut miokardiális infarktus kimeneteinek hatékonyabb előrejelzéséhez.
 • Új szövet specifikus biomarkerek azonosítása (kardiokinek, microRNS-ek, IncRNS-ek) a szívelégtelenség kardiális reszinkronizációs terápiájának hatékonyabb rizikóbecsléséhez.

Laboratóriumok, műszerek

 • Langendorff típusú izolált szív perfúziós rendszer (MDE research) patkányok és egerek kardiális funkcióinak ex vivo vizsgálatához.
 • EPIQ7 Live +d echokardiográf (Philips) a szívelégtelenség kis és nagy állat modelljeihez.
 • NOGA® rendszer (Biosense Webster, Cordis, Johnson & Johnson) szívelégtelenség nagy állat modelljeinek elektromechanikai feltérképezéséhez és transzendokardiális injekciójához.
 • Magnetom Avanto 1,5T kardiális MRI (Siemens), és Biograph 3T kardiális PET-MRI (Siemens) a szívelégtelenség nagy állat modelljeihez (a Kaposvári Egyetemmel együttműködésben).

Szolgáltatások

 • Szívelégtelenség új kis és nagy állat modelljeinek fejlesztése.
 • Kardiális PET-MRI létrehozása a szívelégtelenség nagy állat modelljeiben (a Kaposvári Egyetemmel együttműködésben).
 • Új vegyületek tesztelése a szívelégtelenség kis és nagy állat modelljeinek fejlesztése

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Kutatócsoportunk az ösztrogén hatását vizsgálja neuronokon. Az ováriumból szekretálódó ösztrogén képes az idegsejtek alapvető funkcióinak befolyásolására. Az Alzheimer kórban fokozott degenerációt mutató kolinerg neuronokat az ösztrogén védi a káros hatásokkal szemben, melyek fontos szerepet játszhatnak ezen idegsejtek túlélésében. Az ösztrogén visszacsatolás révén szabályozza a fertilitás központi idegrendszeri `processzor sejtjeit´, a gonadotropin releasing hormone (GnRH) neuronokat. Az utóbbi évtizedben nyilvánvalóvá vált, hogy az ösztrogénnek van egy gyors nem-klasszikus hatása, amivel képes a sejtek intracelluláris jelátvivő hálózatának gyors `áthangolására´. Kísérleteinkben arra keressük a választ, hogy mi a mechanizmusa és szerepe az ösztrogén indukálta nem-klasszikus hatásoknak a kolinerg és a GnRH neuronokban.Ezáltal központilag ható molekulák agyi támadáspontjának meghatározását, lehetséges új gyógyszer-targetek feltárását segítjük elő. Külön hangsúlyt kapnak azok a vizsgálataink, amelyekben a szteriod hormonok molekuláris hatásait tanulmányozzuk a basalis előagyban fiziológiás és neurodegeneratív folyamatokban. Vizsgálataink jelentős részét nagyfelbontású, valós idejű, egyedi molekula detekeciós mikroszkópiával és transzgenikus technológiával végezzük élő felnőtt idegsejteken.

Laboratóriumok, műszerek

Laboratóriumi műszerek, technikák: 

 • TIRF mikroszkóp (Total Internal Reflection Fluorescence Mycroscopy, Olympus) 
 • STED mikroszkóp (Stimulated Emission Depletion microscopy, NIKON)
 • N-STORM szuperrezolúciós mikroszkóp (Stochastic Optical Reconstruction Microscopy, NIKON)
 • 3D-SMDM - Három-dimenziós egyedi molekula detekciós mikroszkóp (3-dimensional single-molecule detection) 
 • SIM mikroszkóp (Structured Illumination Microscopy)
 • In vivo 2-photon mikroszkóp
 • In vitro 2-photon mikroszkóp
 • Elektrofiziológiai set-up Ca2+ imaging-el
 • Sztereotaxiás készülék
 • Molekuláris biológiai módszerek (PCR, molekuláris klónozás, CRISPR-Cas9)

 

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Kísérletes neurotraumatológia:

Kutatócsoportunk a koponyasérülések kísérletes vizsgálatát két standardizált, nemzetközileg széleskörűen alkalmazott/elismert állatkísérletes modell segítségével végzi: 1. Az ún. Marmarou-féle súly ejtéses vagy impakt akcelerációs koponyasérülés modell, mely elsősorban a zárt koponyasérülések esetén keletkező diffúz károsodások modellezésére szolgál illetve 2. az ún. folyadék perkussziós modell, mely elsősorban fokális sérülések tanulmányozására ad lehetőséget a központi idegrendszer különböző területein. A transzlációs szemlélettel végzett vizsgálataink (szövettani, magatartás élettani, biomarker és képalkotó vizsgálatok) fókuszpontjában az enyhe/ismétlődő enyhe koponyasérülések következményeinek felderítése áll.

Koponyasérültekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok:

Az ún. CENTER-TBI (“Collaborative European NeuroTrauma Effectiveness Research in TBI”) elnevezésű Európai Úniós (FP7 finanszírozott) project szérum biobankjának üzemeltetése, protein biomarker molekulák mérése (több, mint 3500 koponyasérült szérum mintái közel 60 különböző európai vizsgálóhelyről). A 2002 nyarán megkezdett “Pécsi Súlyos Koponyasérült Adatbázis” – mely több, mint 700 a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti klinikáján kezelt súlyos koponyasérült klinikai adatait tartalmazza – gondozása, illetve az adatok több különböző célzatú statisztikai elemzése, publikálása.

Laboratóriumok, műszerek

 1. Marmarou-féle súly-ejtéses koponyasérülés modell
 2. Folyadék-perkussziós (fluid percussion head injury (FPI)) koponyasérülés modell
 3. Szérum biobank (3db Telstar Igloo U830 830 liter kapacitású ultramélyhűtő)
 4. BMG Labtech CLARIOstar multi-mode microplate reader

Szolgáltatások

 1. Komplex (fiziológiailag monitorozott) kísérletes koponyasérülés patkányon és/vagy egéren a Marmarou-féle súly ejtéses vagy a folyadék perkussziós koponyasérülés modellek segítségével.
 2. Proteinek szintjének meghatározása biológiai mintákban.
 3. Szövetminták előkészítése/feldolgozása ezüst impregnációs illetve immunhisztokémiai módszerekkel.

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

1. Retinális elektromos szinapszisok munkacsoport: Dr. Völgyi Béla, Dr. Kovács-Öller Tamás, Ganczer Alma, Tengölics Ádám, Szarka Gergely, Balogh Márton

A környezetünkből származó információ ~85%-a a retinán keresztül éri el idegrendszerünket, ezért a retinális neuronhálózat működésének megértése esszenciális. Közel 40 éve ismert, hogy az elektromos szinapszisok ennek az idegi hálózatnak alapvető elemei, de ezeknek a képalkotásban betöltött nélkülözhetetlen szerepe csak a közelmúltban vált nyilvánvalóvá. Kutatócsoportunk célja az elektromosan kapcsolt retinális neuronhálózatok szerepének igazolása magasabb rendű látási funkciókban. Munkánkban az elektromos szinapszisokat alkotó fehérjék (connexin – Cx) eloszlásának változásait vizsgáljuk az egyedfejlődés során illetve különböző környezeti tényezők változásainak hatására. Munkánkban különös hangsúlyt kapnak a belső retina elektromos szinapszisai, melyek dúcsejtek és amakrin sejtek között (dúc-dúc, amakrin-amakrin, amakrin-dúc) jönnek létre és a dúcsejtek akcióspotenciál szinkronizációjában vesznek részt. Vizsgáljuk, hogy a dúcsejtek populációs aktivitása hogyan vesz részt az egyes képi mintázatok kódolásában. Szintén vizsgáljuk az elektromos- és kémiai szinaptikus jelátvitel egymásra hatását, esetleges együttműködését. A kutatás eredményei retinális implantátumok algoritmusainak elkészítéséhez és a robotikában alkalmazható bionikus szem létrehozásához szolgáltatnak információt.

Alumni: Albert László, Dr. Debertin Gábor, Óhidi-Légmán Anikó, Popovich Erica, Szabó Adrienn, Varga Dániel

2. Retinális szignalizáció munkacsoport: Dr. Gábriel Róbert egyetemi tanár, Dr. Kovács-Valasek Andrea 

Kutatásaink a metabolikus retinadegenerációk folyamatainak mélyebb megértését célozzák kísérletes állatmodellekben. Szeretnénk megtudni, hogy az egyes, emberi retinamegbetegedések hátterében álló metabolikus folymatok hogyan idézik elő a retinális sejtek pusztulását, melyek azok a biokémiai háttérmechanizmusok, amelyek meghúzódnak a látásromlás mögött. Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik azt is, hogy különböző módokon megkíséreljük megakadályozni a retinadegeneráció lezajlását, megakadályozva a degenerációs útvonalak aktiválódását vagy előidézve az idegsejtek védelmi folyamatainak megerősítését. Ez utóbbi útvonalak megismerése lehetőséget ad arra, hogy gyógyszerjelölt molekulákat próbáljunk ki és fejlesszünk tovább. Kísérleteink során a retinális információ-feldolgozás, idegi degeneráció és neuroprotekció mechanizmusait is vizsgáljuk.

Laboratóriumok, műszerek

 • Molekuláris neurobiológiai labor (Western-blot, RT-PCR, qPCR)
 • Szövettani labor (Mikrotómok fény- és elektronmikroszkópos munkákhoz, preparáló mikroszkópok, digitális fotomikroszkóp,
 • Elektrofiziológia labor (3 fiziológiai mérőhely; erősítők (patch-clamp, extracelluláris AC, multielektródás MEA, elektródahúzó, elektróda pozícionáló, rezgésmentes asztal, analóg-digitális konverter, jelszinkronizátor)
 • Ca-imaging labor (2 TILL photonics rendszer alapú mérőhely, Polychrome 5 fényforrások, Retiga2000 kamera, Andor895 kamera, Nikon CCD kamera)

Szolgáltatások

 • Transzmitterek és receptoraik szövettani, molekuláris biológiai, elektronmikroszkópos és elektrofiziológiai vizsgálata
 • Apoptózis mechanizmusok szövettani és molekuláris biológiai vizsgálata
 • Képalkotási mérések (Ca++ -imaging)
 • Extracelluláris elektrofiziológiai elvezetések
 • Sokcsatornás extracelluláris elektrofiziológiai elvezetések
 • Patch-clamp elektrofiziológiai elvezetések

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

A fiziológiás stressz-reakció elengedhetetlen feltétele életben maradásunknak és annak, hogy szervezetünk alkalmazkodni tudjon a folyamatosan változó környezethez. Ugyanakkor a tartós, kontrolálhatatlan stressz káros és megbetegít. Fő kutatási területünk, a stressz hatására kialakuló agyi strukturális és funkcionális változások feltárása. 

Vizsgáljuk azokat a stressz hatására létrejött sejtszintű elváltozásokat, melyek a limbikus agyi központok neuronjainak és glia sejtjeinek működését, morfológiáját érinti. Hipotézisünk szerint az ilyen stressz okozta strukturális elváltozások hozzájárulnak olyan pszichiátriai megbetegedések kialakulásához, mint pl. a depresszió vagy a skizofrénia, ugyanakkor vizsgáljuk a terápiás beavatkozások pl. antidepresszáns kezelés hatását is ezekre a sejtszintű folyamatokra.

Célkitűzésünk a transzlációs kutatás, ahol molekuláris és képalkotó technikák felhasználásával, sejtkultúrákban, állatmodellekben és klinikai beteganyagon is vizsgálhatjuk a stressz káros hatásait.

Laboratóriumok, műszerek

MicroBrightField System (StereoInvestigator / Neurolucida) – szövettani minták morfometriás analízisére, pl. sztereológiás sejtszámolás, neuronok dendritfájának illetve axon felhőjének analízisére.

Nikon Eclipse Ti-U epifluorescens mikroszkóp.

Leica VT1200S Vibratóm – szövettani minták feldolgozására, metszésére.

Beckman CEQ 8000 automata DNS szekvenátor.

QIA Cube robot DNS, RNS és protein izoláláshoz.

Szolgáltatások

Komplex neurobiológia vizsgálatok krónikus stresszen alapuló depresszió állatmodellekben funkcionális, morfológiai, magatartási és képalkotó módszerek segítségével. Laboratóriumi diagnosztika (biomarkerek meghatározása) klinikai mintákból.

K + F + I eredmények

 • 2019-2021: Richter Gedeon Témapályázat: A pszichomotoros vigilancia teszt transzlációs célú alkalmazása magatartásfarmakológiai tesztelésre spontán öregedő patkányokban mint demencia modellben (K+F project)
 • 2017-2018: Investigation of the effects of DAAO blocking agents impacts on the firing activity of hippocampal CA1 neurons in anaesthetised rats. Partner: Richter G. (K+F project)
 • 2017-2018: Morphological and functional mapping of non-human primates central nervous system with non-invasive magnetic imaging methods. Partner: Richter G. (K+F project)
 • 2016: Behavioral pharmacological investigations in an operant food intake paradigm in rhesus macaque monkeys. Partner: Richter G. (K+F project)
 • 2016: Behavioral pharmacological investigations in a delayed memory paradigm in rhesus macaque monkeys. Partner: Richter G. (K+F project)
 • 2013-2014: Új transzlációs idegtudományi központ létesítése főemlősökön történő vizsgálatok céljából. Partner: Richter G. (K+F project)

 

 

 • Elektrofiziológiai műszer fejlesztés (1995-től).
 • MIkroelektróda fejlesztés és tesztelés (2000-től)
 • Elektrofiziológiai software fejlesztés (2006-tól)
 • Termális fájdalomküszöb mérésére alkalmas magatartás vizsgálati fejlesztés (2007-2009)

Kutatási koncepció

A Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Idegtudományi Kutatócsoportja 2012-ben alakult Dr. Hernádi István vezetésével.

Kutatócsoportunk elsősorban a neurokognitív zavarok (demenciák) preklinikai modelljeinek fejlesztésével, a betegségek sejtes és magatartási szintű folyamatainak vizsgálatával foglalkozik. Kutatásainkat négy laboratóriumban folytatjuk: a sejtélettani (elektrofiziológiai) és a humán pszichofiziológiai laborok a Természettudományi Karon (TTK), a kisállat-magatartásfarmakológiai labor a Szentágothai Kutatóközpontban, a főemlős magatartásfarmakológiai labor pedig a Grastyán E. Transzlációs Kutatóközpontban található. Laboratóriumainkban ún. transzlációs kutatásokat végzünk, melyekkel a molekuláris folyamatoktól az emberi magatartásig vizsgálhatjuk az idegrendszeri működéseket. Preklinikai állatmodelljeink között szerepelnek pl. a természetes öregedéses vagy a traumás agysérüléses modellek. A magatartási változásokat a kutatócsoportban sikeresen továbbfejlesztett tesztcsomagokban vizsgáljuk (pl. új tárgy felismerési teszt, víziútvesztő, pszichomotoros vigilancia teszt, páros asszociációs tanulási és késleltetett minta-felismerési feladatok). Eredményeink mind az alapkutatásban mind a gyógyszerkutatásban hasznosítjuk. Fő távlati célunk a betegségek hátterében zajló eddig még nem ismert mechanizmusok feltárása, illetve olyan biomarkerek azonosítása, amelyek később mind a kognitív zavarok diagnosztizálásban, mind kezelésében és új gyógyszerjelöltek fejlesztésében is kiemelkedően fontos szerepet tölthetnek be.

A kutatócsoport munkáját négy laboratóriumban végzi:

1. Kisállat-magatartás labor (SZKK): általános aktivitás vizsgálata, porond-teszt, emelt keresztpalló teszt, forszírozott úszás teszt, táplálékválasztásos feladatok, komputervezérelt operáns magatartási tesztek, neurotoxikus lézió, reverzibilis inaktiváció, receptor-ágensek szisztémás/centrális alkalmazása.

2. In vivo celluláris neurofiziológia labor (TTK): extracelluláris egysejtelvezetés, sztereotaxiás berendezés, biológiai erősítők (feszültség és árammérés), konstans áramgenerátorok, (mikroiontoforézis).

3. NHP kutató labor a Grastyán Endre Transzlációs Kutatóközpontban

4. Humán pszichofiziológiai labor (TTK): nagyteljesítményű 32 csatornás biológiai erősítő (EEG, EMG, ECG, EOG), komputerizált magatartási tesztcsomagok. Alapkutatás: arcfelismerés idegrendszeri folyamatai. Alkalmazott kutatás: nem-ionizáló elektromágneses terek hatása a kognitív folyamatokra.

 

Laboratóriumok, műszerek

1. Kisállat-magatartás labor (SZKK): 

 • Morris Water maze
 • Novel object recognition(NOR) teszt
 • Open field teszt
 • O/Zero maze
 • T maze
 • Pszichomotor Vigilancia Teszt (PVT) aparátusok

 

2. In vivo celluláris neurofiziológia labor (TTK):

 • Sztereotaxikus műtéti technika
 • Egysejtaktivitás, EEG mérése
 • Mikroiontoforézis, sejtszintű neurokémia
 • Nagysebességű (ciklikus) voltammetria, monoaminok mérésére

 

3. NHP kutató labor a Grastyán Endre Transzlációs Kutatóközpontban

 • CANTAB teszt aparátus
 • wireless EEG
 • Tobii szemmozgás monitorozó

 

4. Humán pszichofiziológiai labor (TTK):

 • nagyteljesítményű 32 csatornás biológiai erősítő (EEG, EMG, ECG, EOG)
 • komputerizált magatartási tesztcsomagok

 

Szolgáltatások

Alkalmazott neurobiológia, gyógyszerkutatás

 • Új vizsgálati módszerek és eljárások kidolgozása,
 • Mérőműszerek fejlesztése,
 • Az idegrendszer működését befolyásoló környezeti ágensek (kémiai anyagok, elektromágneses terek) idegélettani hatásainak vizsgálata.
 • Kutatásfejlesztési, valamint oktatási és képzési tevékenység.

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Kutatócsoportunk legfontosabb kutatási témája a szívelégtelenség, mely a kardiovaszkuláris betegségek közül az egyetlen, amelynek nő a gyakorisága. A szívelégtelenség egy rossz prognózisú betegség, amelynek az új kezelési eljárások ellenére sem csökkent érdemben a halálozása. Vizsgáljuk továbbá a szívelégtelenséghez vezető egyéb patológiák, így a szívinfarktus, a magas vérnyomás betegség és a pitvarfibrilláció terápiás befolyásolási lehetőségeit is.

Vizsgálataink során egyes jelátviteli faktorok és a mitokondriális minőségkontroll folyamatainak szerepét igyekszünk kideríteni ezen betegségek kialakulásával, illetve progressziójával kapcsolatban. Emellett természetesen a terápiás beavatkozás lehetőségeit is keressük.

Az elmúlt évek kutatásai alapján a PARP enzim az egyik legígéretesebb célpont úgy a szívelégtelenség megelőzésében, mint a már kialakult betegség kezelésében. A PARP-gátlók számos celluláris folyamatot befolyásolnak a jól ismert NAD+-tartalom megőrző hatásukon kívül. Direkt mitokondriális védő hatásuk van, megőrzik a légzési lánc komponenseinek az aktivitását, kedvezően befolyásolják a jelátviteli faktorok aktivitását, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri kötőszövetes átépülés folyamatát.

A mitokondriális dinamika és a mitokondriális minőségkontroll befolyásolása a kardioprotekció egy másik ígéretes lehetősége. Vizsgálatokat folytatunk a fisszió-gátlás, a fúzió-aktiválás és a mitokondriális biogenezis-fokozás hatásainak feltérképezésére szívelégtelenségben.

Laboratóriumok, műszerek

Szolgáltatások

K + F + I eredmények

 • Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure (BBMRI; www.bbmri.eu)
 • Ataxia Study Group (ASG), ERare3, EU7 hálózat
 • Neuromix

Kutatási koncepció

A személyre szabott medicína (P4 medicine) már jelen lévő előfutáraként a farmakogenetikailag releváns gének kutatása, az elért eredmények implementálása a gyakorlat számára, a genetikai variabilitáson alapuló gyógyszerválasz kérdéskör egyik legfontosabb eleme. A SB projectben farmakológiai, gyógyszerkutatási, és gyógyszerfejlesztési project kiegészítéseként a munkacsoport hátteret kíván biztosítani ezen fejlesztések számára, de ugyanakkor saját kutatási arculattal is meg kíván jelenni. A farmakogenomikai csoport munkája nem csak a metabolizmusban szerepet játszó enzimek, karrierek kutatására szorítkozik, de foglalkozni kíván a gyógyszer mellékhatások, gyógyszerhatás optimalizálás genetikájának minden lehetséges aspektusával is. A gyógyszerhatásban tapasztalható etnikai különbségek jól ismertek, az optimális gyógyszerdózis változó az adott populáció eredetétől függően. Magyarországon számos etnikai kisebbség szintén megtalálható, melyek közül a romák képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Jól tudott, hogy roma közösségek a világ számos pontján élnek, de genetikai profiljuk valójában kevésbé vizsgált. A romák eltérő eredetük miatt különböznek azoktól a populációktól, amelyek között élnek. Számos evidencia bizonyítja, hogy a romák Indiából származnak, így a kaukázusi eredetű populációktól eltérő genetikai struktúrával rendelkeznek. A vizsgálatok jelen pillanatban többségében az SNP alapú eltérésekre koncentrál, azonban feltételezhető, hogy ezen a téren is több copy number variation témakörbe tartozó eltérés farmakogenetikai relevanciájával kell számolni, ez is része lesz távlati terveinknek.

Ritka, genetikailag erősen determinált betegségek molekuláris genetikai hátterének kutatása, új molekuláris genetikai technológiák bevonásával (next gen seqeuncing, array CGH). Intézetünk vezető szerepet játszik a hazai Ritka Betegségek kutatásában. Ezen kutatások során keressük azokat az új mutációkat, genotípus-fenotípus variánsokat, amelyek adott betegséget okozzák és amelyek ismeretében egyértelmű diagnózis állítható fel; ez remélhetőleg a SB projectben komolyabb kiterjesztést nyer a gén-mutáció-fenotípus tengely irányában. Része a csomagnak a mitokondriális-DNS eredetű betegségek kutatása is. Ezek a betegségek a leggyakoribb öröklött metabolikus betegségek csoportjába sorolhatók, amelyek a vázizomzat, a szívizom és a központi idegrendszer érintettségével járnak leggyakrabban. A mitokondriális DNS eltéréseinek vizsgálatával nagyban hozzájárulhatunk a betegség okainak feltárásához.

Mint a Nemzeti Biobank Hálózat koordináló intézete, komoly biobank gyűjteményünk van nagyobb populációkat érintő betegségekből is. Jelen kontexusban azon ritka megjelenésű betegség formák, melyek gyakori betegségnek felelnek meg ugyan (stroke, infarctus, metabolikus szinróma, stb), azonban egy adott családban Mendel szerinti öröklést mutatnak, komoly kutatási potenciált jelenítenek meg: ezek segítségével lehetséges új gének keresése, ami komoly hozzájárulást adhat a betegség megértéséhez.

Laboratóriumok, műszerek

 • ABI3500 DNS szekvenáló készülékek
 • Agilent Microarray Scanner
 • Micromass Quattro Ultima QQ tömegspektrométer
 • Bio-Rad Chromo4 real-time készülékek
 • Roche Lightcycler real-time készülék

Szolgáltatások

 • Diagnosztikai szolgáltatások
 • DNS szekvenálás
 • CGH array
 • Karnitin-észter profil meghatározása
 • Tömegspektrometria

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

A jelen hosszú távú program célja az ún. nem-invazív, betegágy melletti, miniatürizált klinikai diagnosztikus eszközök népszerűsítése és kifejlesztése, valamint ezek alkalmazása mennyiségi és minőségi biomarkerek meghatározásában. A betegágy melletti meghatározások (az ún. point-of-care PoCT technikák) különösen nagy érdeklődésre tarthatnak számot a sejt-biológiában, tekintettel a potenciális alkalmazási lehetőségükre az ún. személyre szabott gyógyításban. Kutatásaink jelenleg az alábbi területeken folynak:

Kutatásaink érintik az in vitro fertilizált embriók életképességének molekuláris markereinek nem-invazív vizsgálatát a sejtkultúrás médium felhasználásával. A jelenleg alkalmazott képi indikátorok alapján történő érékelés mellett egyéb paraméterek bevonása is szükséges, mivel a képi értékelés alapján megfelelőnek minősített embriók beültetése túl alacsony százalékban vezet sikeres terhességhez. A szabadalmaztatott módszer elméleti háttere egy fehérje marker azonosítása volt, melynek mennyiségi vizsgálata alapján lehetővé válik a morfológiailag megfelelő, de nem-életképes embriók szelekciója. Távlati célunk a technológiát miniatürizált, PoCT eszközzé fejleszteni.

Hasonló nem-invazív módon munkacsoport az in vitro fertilizációs eljárás során visszamaradó embrionális tápoldat nukleinsav tartalmának összetételét vizsgálja strukturális és funkcionális szempontból. A blasztocisztákból aktívan kibocsájtott vagy apoptozis során felszabaduló nukleáris és mitokondriális DNS struktúrák és a génkifejeződés szabályozásában szereplő mikroRNS-ek a tápoldatba jutva genetikai rendellenességek markereiként jönnek szóba. Kutatásunk jelenleg a következő célokra összpontosít:

•          az aneuploid szindromákkal kapcsolatos DNS markerek azonosítása újgenerációs szekvenáló eljárásokkal

•          korai embrionális fázisban a blasztociszta életképességének megítélése az embrionális fejlődésben és metabolizmusban szerepet játszó korai konstans kifejeződést mutató gének mennyiségi és minőségi analízisével (Zfp57, Dppa5a, Sirturin1, Sp1, Gata1, Gata2, Fgfr1, Glut3, Racgap1, Idb2 and  Per3, Clk)

•          a mitokondriális DNS replikációjában kulcsszerepet játszó polimeráz γ A gén vizsgálata

•          a tápoldatból nyert exoszómához kötött mRNS és miRNS tartalom vizsgálata

Súlyos, életet veszélyeztető szisztémás gyulladásos folyamatokban (szepszis) az egyénre szabott orvoslás tükrében fontos a betegség súlyosságának gyors és megbízható megítélése, biomarkerek segítségével. A keringésbe kerülő aktin és gelszolin, a vizeletben az extrém mennyiségű orosomucoid megjelenése valamint a szérum szabad és összkortizol szintjének meghatározása jó korrelációt mutat a betegség súlyosságával és egyben prediktív értékű is.

A daganatos betegségekben a vérben keringő és izolálható tumorsejtek száma és in vitro invazivitása korrelációt mutat a betegség súlyosságával, a tumor metasztatikus potenciáljával. A betegágy melletti (PoCT) eszközök kifejlesztése a keringő tumorsejtek kimutatására, azok kvantifikálására igen fontos segítséget nyújt a klinikusok számára a terápia tervezésében és a betegség követésében.

A 3D sejttenyésztési technika az élőben lejátszódó sejt-sejt és sejt-molekula kölcsönhatások modellezésére az eddig legjobban bevált módszer. A 3D eljárás lehetővé teszi daganatsejtek és egészséges sejtek tenyésztését egyazon mátrixban, modellezve az in vivo viszonyokat. Ez a módszer alkalmas a daganatsejtek viselkedésének (invazivitás, metasztázis képzés) és kemoterápiás érzékenységének vizsgálatát az emberi szervezethez hasonló körülmények közt.

Laboratóriumok, műszerek

 • Plate reader and washer for absorbance, chemiluminescence and fluorescence (time

            resolved as well)

 • Hitachi 4500 spectrofluorimeter with polarization capability
  • 1D and 2D protein electrophoresis and western blot system with chemiluminescence detection
 • Fluorescence microscopy with colour CCD camera and evaluation software
 • Programmable luminometer with injectors
 • Hitachi U-3900 UV-VIS spectrophotometer
 • HPLC coupled HR ESI-TOF mass spectrometry
 • Perkin-Elmer Multimode plate reader
 • Beckman-Coulter Genetic analysis system
 • BioRad t100 PCR

Szolgáltatások

 • ELISA tesztek végzése
 • Viabilitás – toxicitás tesztek végzése sejtkultúrákon, plate reader-en
 • Antioxidáns kapacitás mérése biológiai mintákban plate reader-en
 • Keringő tumorsejtek kimutatása perifériás vérből mikrofluidikai chip-pel
 • Western blot kvantitatív kemilumineszcenciás módszerrel
 • Kvantitatív folyadék kromatográfiás mérések
 • Folyadék kromatográfiával kapcsolt tömegspektrometriás mérések
 • Fluoreszcencia spektroszkópia és polarizációs mérések
 • DNS szekvenálás, PCR vizsgálatok

K + F + I eredmények

Szabadalom:

2010                Use of small peptides to promote tissue regeneration

2004                Method of treating, preventing, inhibiting or reducing damage to cardiac tissue

Kutatási koncepció

Kutatócsoportunk elsődleges célja a humán szöveti regenerációban kulcsszereppel bíró kismolekulák és az azok által irányított jelátviteli útvonalak azonosítása és feltérképezése. A fentiek tükrében programunk középpontjában egy, az életkvalitások javítását célzó transzlációs kutatási modell áll. Vizsgálataink a regeneratív kutatások széles spektrumát átfogóan az alapkutatások, a sport és a medicina különböző területeit ölelik fel.  A regeneratív medicina fogalma alatt jelenleg a károsodott szív, külső és belső fül, a vázizmok és inak vizsgálatai szerepelnek. A sportkutatások a pszichés és fizikai stressz indukálta biokémiai folyamatok complex skáláját reprezentálják lehetőséget biztosítva a regenerációt segítő gyógyszerfejlesztések irányába.

Laboratóriumok, műszerek

N/A

Szolgáltatások

N/A

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Kutatócsoportunk fő profilja a virális zoonózisok (állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések) kutatása. A globális felmelegedés számos mellékhatása miatt, valamint az emberi élettér kiterjedésével, megváltozásával az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek. Egyre nagyobb gyakorisággal bukkannak fel súlyos járványokat okozó kórokozók a különféle globális tevékenységeknek köszönhetően. Kutatásaink egyik célja, ismert és új korokozók kimutatása hazánkból és külfökdről származó mintákból (kiterjet nemzetközi kollaborációs hálózatunk révén); gyakoriságuk felmérése; genetika állományuk részletes jellemzése; valamint a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerése. Kutatásaink során elsősorban a rágcsáló és denevér populációkat vizsgáljuk, de komoly hangsúlyt fordítunk a szúnyog, kullancs és egyéb ízeltlábú vektorok vizsgálatára is.
 
Komoly együttműködéseket építettünk ki közegészségügyi, állategészségügyi és ipari szereplőkkel egyaránt, melyek egyik kimenetele az általunk vizsgált kórokozók szerteágazó diagnosztikai lehetőségeinek kidolgozása és fejlesztése.
 

 
Pathomechanizmus és antivirális hatásmechanizmusok vizsgálata
Az urbanizációs hatások miatt az emberek egyre gyakrabban kerülhetnek kapcsolatba állatokról-emberekre terjedő fertőzésekkel, amelyek széleskörű terjedése a populációban, szinte akadálytalanul történhet meg, elsősorban az emelkedő számú nemzetközi utazások révén. Ezekre az egész társadalmat érintő, világszerte előforduló virális eredetű járványokra egyre nagyobb figyelem fordítódik, hiszen egy-egy újabban felismert vagy világméretű pandémiát létrehozó vírusfertőzés (Ebola, Influenza, SARS-CoV) óriási kihívást jelent a kutatók számára, és új típusú vírusellenes szerek kifejlesztését teszi szükségessé. Az antivirális hatóanyagok hiánya sok esetben a vírusok okozta fertőzések kezelésének eredménytelenségét okozza. Néhány vírus esetében megoldott a specifikus kezelés, de a vírusok változékonyságra való hajlamuk és a változás sebessége folytán sok esetben előnyre tesznek szert az újabb terápiás szerek kifejlesztésének versenyében.
Kutatásaink során a vírusfertőzés eliminálásának hatékony módját vizsgáljuk két különböző támadáspontú módszerrel:
 1. Egyrészt a vírus replikációs ciklusát támadjuk az RNS interferencia (RNSi), géncsendesítés módszerével. Ezt az eljárást már hatékonyan alkalmazták számos vírusfertőzés esetében. Az RNS interferencia elsődleges célja evolúciósan a védelem az exogén patogének illetve az endogén káros nukleinsavak ellen. Az RNSi jelenségét dupla-szálú RNS molekulák idézik elő, melyek specifikusan kötődnek a komplementer mRNS szekvenciákhoz így gén specifikus módon képesek csendesíteni azok transzlációját. Az általunk tervezett, szintetikus siRNS molekulák poszttranszkripciós géncsendesítést idéznek elő, mely során endonukleázok degradálják a cél mRNS-t. 
 2. A másik támadási pont, szintén a sejten belül történik, azonban ebben az esetben már a víruskapszid összeépülésének gátlása a cél, specifikus szintetikus fehérjék alkalmazásával. A kis molekulasúlyú peptidek határfelületi régióhoz való kötődése egy vagy akár több feltételezett „hot spot”-ot blokkol a fehérje felületén, ezáltal megzavarhatja a vírus kapszid összeszerveződését, más kapszid proteinekkel történő kompetitív kölcsönhatás révén.
Mind az RNSi, mind pedig a peptid-alapú kísérletek elsődleges célja, egy hatékony, modern antivirális kezelés alapjainak a kidolgozása, ezért ezen kutatási irány társadalmi jelentősége is kiemelkedő. 
 
Denevérek által terjesztett virális kóroozók vizsgálata
A denevérek egyedülálló emlősök repülés és speciális tájékozódási képességükkel. Ők képviselik az emlősök leg változatosabb, leg fajgazdagabb csoportját a legszélesebb elterjedéssel, hiszen minden kontinensen megtalálhatóak az Antarktisz kivételével. Körülbelül 1230 fajukat írták le, de az új fajok száma folyamatosan növekszik. Erősen szocializálódott élőlények, kis családoktól egészen az óriási, akár több millió egyedet is számláló kolóniákban élnek. A denevérek felelősek számos fontos ökoszisztéma-szolgáltatásért, úgymint a virágok beporzása a trópusokon, kártevők pusztítását, és nem utolsó sorban a denevérek guanója igen értékes trágyának számít. A 2002-2003-as SARS világjárvány óta a denevérekben számos vírust azonosítottak, melyek közül néhány képes a faji határok átlépésére, ezáltal más állatokat és akár embereket is fertőzni. Az Ebola vírus Afrikában, vagy a veszettség vírusa Dél-Amerikában, mind kiváló példa a kockázatra, amelyet a denevérek jelentenek. Azonban ez a kockázat nem korlátozódik csupán a trópusi régiókra. A denevérekben található veszettség vírus évtizedek óta ismert Európában, ám az elmúlt évek kutatásai során új vírusokat is azonosítottak európai denevérekben. E vírusok megbetegítő képessége és fertőzési tulajdonságaik megismerése kulcsfontosságú az emberi fertőzések megelőzésében, továbbá az igen sérülékeny denevérközösségek megóvásában.
Kutatásaink fő célja, a vírusok leírásán túl, tesztelni azok megbetegítő képességét. Ennek eredményeként felbecsülhetjük a kockázatot mind humán egészségügyi, mind állategészségügyi és nem utolsó sorban denevérvédelmi szempontokból egyaránt.
Legfontosabb kutatási irányvobalak:
 1. Noha számos tanulmány foglalkozik e témával Európában is, a közép-kelet európai és magyarországi helyzetről kevés vagy egyáltalán semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre. Ezért a denevérek rendszeres monitorozása információt nyújthat a vírusok tér– és időbeli eloszlásáról, valamint lehetővé teszi a leggyakoribb genetikai variánsok vizsgálatát is.
 2. A vírusok izolálásának sikeressége különböző állati és humán sejtvonalakon választ adhat lehetséges zoonótikus potenciáljukra.
 3. Fontosak lehetnek a denevérek szöveteiből előállított primer sejteken, illetve immortalizált sejtvonalakon történő izolálási kísérletek eredményei, mivel ez nemcsak egy jól használható laboratóriumi modell létrehozását eredményezné, de lehetőséget adna a chiropterák által terjesztett vírusok vírus-gazda interakcióinak tanulmányozására is. Ezen adatok esszenciális hátterét képezik a további pathomechanizmus tanulmányoknak, illetve klinikai kutatásoknak.
Hantavírus kutatás
A hantavírust elsősorban rágcsálók (patkányok, egerek, pockok), cickányfélék és a - legújabb tanulmányok szerint - denevérek hordozzák. Az állatokat nem betegíti meg a vírus, viszont vizeletükkel életük végéig ürítik a potenciálisan fertőző kórokozót. Ennek megfelelően a beszáradt vizelettel szennyezett por belégzése útján kerülhet az emberi szervezetbe. A hazánkban is előforduló hantavírusok közül számos törzs, igen súlyos, olykor életveszélyes állapotot is kialakító fertőzéseket eredményez. Ezek egyik legjelentősebb megjelenési formája a „haemorrhagiás láz vese szindróma” nevű kórkép, amely súlyos vese és a máj elváltozásokat okoz az emberi szervezeten. A fertőzött betegek egy jelentős része kórházi ápolást is igényel, a kialakuló veseelégtelenség miatt. A vírust főként erdei rágcsálók terjesztik, ám az ember térhódításával a fertőzött rágcsálók és az emberek élettere egyre nagyobb átfedésbe kerül. A hantavírusok a közegészségügy számára is fokozódó terhet jelentenek. A betegség főként azokat érinti, akik foglalkozása terepi munkákhoz köthető: mező- és erdőgazdasági dolgozókat, katonákat, de tájfutókat és természetjárókat is veszélyeztetheti a fertőzés.
Kutatócsoportunk célul tűzte ki egyrészt a vírus jelenlétének felmérését a terjesztő állatokban, valamint ezen kórokozók további genetikai elemzését, az egyedek, illetve területek közötti fertőzés dinamizmusának vizsgálatát, másrészt a Pécsi Tudományegyetem klinikáival való együttműködésben a kórházi kezelést igénylő esetek felderítését, a kórlefolyás megfigyelését, ezekkel összefüggésben pedig a hantavírus fertőzés diagnosztikájának fejlesztését.
 
Zoonózisok epizootiológiája és ökológiája
A globalizáció, valamint az urbanizációs folyamatok drasztikus felgyorsulása világszerte a természetes élőhelyek átalakulását eredményezi, mely az ökológiai rendszerek megváltozásával, az állatközösségek szerkezetének jelentős átrendeződésével is jár, valamint számos élőlénycsoport és az ember számára szorosabb együttélést eredményez. Mindez közvetlen és közvetett utakon is hatással lehetnek az állatok által terjesztett fertőző betegségek (zoonózisok) gyakoriságára és a humán populáció számára fennálló fertőzési kockázat növekedésére. A kockázat természetesen minden földrészen releváns, és a leggyakoribb betegségek a városi rágcsálók (Rodentia) és különféle vektorszervezetek, mint például kullancsok (Ixodidae), szúnyogok (Culicidae), csípőlegyek (Ceratopogonidae) kapcsán merülnek fel. Bár a zoonózisokat érintő vizsgálatok nagyon sokrétűek, a kórokozók terjedésének ökológiai vonatkozásai (pl.: szezonalitás, eloszlás, fogékonyság, párhuzamos előfordulás hatásai, urbanizációs kockázat stb.) még kevésbé feltártak. Ennek okán, a csoport egy hiánypótló, párhuzamos interdiszciplináris kutatási irány bevezetését indította el, amely leginkább a nemzetközi szakirodalomból átvett „Diseases Ecology” néven határozható meg. Ezen kutatásaink során az urbanizált területekre is jellemző zoonózisok (vírusok, baktériumok, protozoonok és különböző férgek) detektálása kiegészül a fertőző betegségek ökológiai hátterének feltárásával. Ennek érdekében a kórokozók, valamint azok vektor- és gazda szervezeteinek együttes vizsgálatára, továbbá azok tér- és időbeli előfordulását meghatározó környezeti tényezők vizsgálatára koncentrálunk. Kutatásaink során számos tudományterület (elsősorban mikrobiológia, molekuláris biológia, epidemiológia és ökológia) széleskörű metodológiai palettáját alkalmazzuk, így a mikrobiológiai, molekuláris biológiai laboratóriumi módszerek használata kiegészül különböző ökológiai hatótényezők feltárásával, modellezésekkel, valamint komplex statisztikai számításokkal.
 
Rovar specifikus flavivírusok kutatása
A flavivírus nemzetségbe számos olyan egyszálú RNS vírus tartozik, amelyek humán egészségügyi szempontból is szignifikáns jelentőséggel bírnak, mint a Dengue-vírus, Sárgaláz vírus és a Nyugat-nílusi vírus. Habár, a flavivírusok többsége ízeltlábú eredetű és horizontális transzmisszió útján gerinces és ízeltlábú vektorok (szúnyog, kullancs) között terjed, vannak olyan flavivírusok is, melyek szintén horizontális transzmisszió útján terjednek és gerinceseket fertőznek, viszont a vektoruk ismeretlen. Az utóbbi tíz évben, azonban, a flavivírusok egy új, kisebb csoportja vált ismertté, a rovar-specifikus flavivírusoké. Felfedezésüket követően az említett csoportba tartozó vírusokról kiderült, hogy replikációs képességük szigorúan csak a szúnyogokra korlátozódik és hiányzik azon képességük, amely lehetővé tenné a gerinces gazdaszervezetekben való szaporodásukat. Mindezek mellett, az egész világon való általános elterjedés is jellemzi őket valamint, a természetben való fennmaradásuk vertikális transzmisszió útján biztosított. Ellenben a nemzetség másik két csoportjába tartozó vírusokkal, a rovar specifikus flavivírusok esetleges, természetben betöltött szerepe mindezidáig alig ismert, habár számos in vitro tanulmány eredménye, amely az említett probléma feltárásával foglalkozik, arra utal, hogy a rovar specifikus flavivírusok képesek elnyomni a humán patogén flavivírusok szaporodását. Annak ellenére, hogy, az eddigi ismereteink alapján a rovar specifikus flavivírusok nem képesek humán megbetegedéseket okozni, további vizsgálatokra van szükség hogy, bizonyítsuk a későbbiekben sem fejlődnek majd humán pathogén vírusokká. Továbbá, segítségükkel átfogóbb képet kaphatnánk, arról hogy, egyes flavivírusok miért válnak jelentős humán patogén vírusokká, míg mások gerinces szervezetben szaporodni sem képesek.

Laboratóriumok, műszerek

Kutatócsoportunk rendelkezik egy BSL-4 minősítésű, biológiai biztonság laboratóriummal.

Kutatóegységeink felszereltsége a kor tudományos, technológiai színvonalának maximálisan megfelelnek. A hagyományos virológiai, mikrobiológiai (pl.: szövettenyésztés, vírusok izolálása) és molekuláris biológiai eljárásokhoz (pl.: rekombináns DNS technikák, fehérje expresszió) szükséges laboratóriumi eszközök mellett, immunreakciók (pl.: ELISA, IF festés) elvégzéséhez szükséges eszközpark is a rendelkezésre áll.

Szolgáltatások

K + F + I eredmények

 • Solar Decathlon Europe 19 international university competition in innovative homebuilding: 5 db díj
 • Prototype Hungarian detached family house refurbishment into energy-positive smart home
 • Paks, irodaház és konferenciaterem, mozgó, adaptív épületburok szerkezettel
 • Holcim Awards 2011
 • Active House award 2017
 • E.ON. Energy Globe Award 2017
 • Pro Architectura 2017
 • Gábor Dénes Díj 2015

Kutatási koncepció

A kutatási profil az épületek és települések környezet-, klíma, komfort- és energiatudatos kialakítása. Ennek érdekében egyrészt a komfort (fény, hő, léghigiénia) szimulációk, az energiaszimulációk továbbá a numerikus áramlástani szimulációk területén a modellezés és a képalkotás technológiájának fejlesztésével foglalkozunk. Ezen belül kiemelt kutatási területünk egy hiánypótló aerodinamikai tervezési segédlet kidolgozása épületek természetes szellőztetésének formatervezési szempontjairól. Másrészt a saját fejlesztés (2011), a pluszenergia mérleggel rendelkező épület tervezésmódszertan (Energia Design) továbbfejlesztése keretében, - mesterséges intelligencia alapú matematikai eljárások és szimulációk alkalmazásával - cél, egy olyan új módszer megalkotása, mely adott körülmények mellett, garantáltan optimális öko-épületet, épületeket generál. (Energia Design Synthesis)

Laboratóriumok, műszerek

2 db szimulációs labor-irodahelyiség. - 10 db szimulációs PC munkaállomás.

ANSYS 17.2 aerodinamikai szimlációs szoftvercsomag

IDA ICE 4.8 dinamikus termikus szimulációs szoftver

TRNSYS  18 tranziens folyamatokat modellező szimulációs szoftver

WINWATT 8.23 épületenergetikai szoftver

Rhino 5.0 Grashopper - parametrikus geometriai modellező és szimulációs szoftvercsomag

Meteonorm 7.0 meteorológiai adatbázis szoftver

Testo 480 - Digitális hő-, pára- és légsebeség mérő

Testo 882 hőkamera

Épület klimatikai és energetikai monitorozó rendszer (Mobile Monitoring System - MMS)

 • 1 db központi szerver
 • 4 db terepi adatgyűjtő és feldolgozó eszköz (National Instruments CompactRIO)
 • 1 db Labview alapú működtető szoftver
 • Villamos-mérő csomag
  • 27 db villamos fogyasztásmérő (LEGRAND LGR04686)
 • Hőmérséklet- és páratartalom-mérő csomag (kültéri és beltéri)
  • 9 db kültéri hőmérséklet- és páramérő (TESTO 6621)
  • 24 db beltéri hőmérséklet- és páramérő (TESTO 6621)
  • 8 db felületi hőmérsékletmérő (TESTO 6055/0600 9999)
  • 2 db glóbusz hőmérsékletmérő (operatív hőmérséklet mérésére) (TESTO 6055/0600 9999)
 • CO2 csomag
  • 5 db CO2 mérő (TESTO SenseAir)
 • Hőmennyiség-mérő csomag
  •  6 db hőmennyiség-mérő (SONTEX Supercal 531 és 539)
 • Geotermikus mérőcsomag
  •  44 db léghőmérséklet érzékelő
  • 19 db hőmérséklet érzékelő
  • 2 db terepi adatfeldolgozó eszköz (BITEL BiiOS CPI-01/LPI-01/IOM6W-01)
 • Légtérfogatáram-mérő csomag
  • 20 db Légtérfogatáram-mérő (KIMO Debimo)
  • 3 db nyomáskülönbség távadó (KIMO CP 200)
 • Időjárás csomag
  • 1 db komplex időjárás állomás (VAISALA XT 520)
 • Anemométer csomag
  • 1 db adatgyűjtő PC
  • 1 db terepi adatfeldolgozó eszköz (DANTEC ComforSense)
  • 12 db anemométer (DANTEC)

Szolgáltatások

 • Vizuális és hőkomfort modellezés valamint energiamodellezés, optimálás minden épülettípusra és funkcióra (dinamikus szimulációk)
 • Épületenergetikai tanácsadás
 • Numerikus áramlástani (CFD) szimulációk, részletes klíma, komfortés energiamodellezéshez
 • Épületek tervezése
 • Mindezek oktatása

K + F + I eredmények

Szabadalmak

 • Pongracz JE: Lung tissue model, 2013, Hungary -HU1200206
 • Pongracz JE: Lung tissue model, 2013, Singapore - SG201108022-3
 • Pongracz JE: Lung tissue model, 2014, China
 • Pongracz JE: Lung tissue model, 2014, Taiwan
 • Pongracz JE, Bartis D: Lung tissue model, 2015, USA - US20120045770
 • Pongracz JE: Lung tissue model - AU2010244121

Kutatási koncepció

A kutatócsoport fő kutatási területe a Wnt jelátvitel szerepe az öregedés folyamatában a tüdő és a tímusz esetében. A Wnt jelátvitel fontos szerepet játszik nem csak a fiziológiás öregedés során, hanem az öregedéssel asszociált betegségek – daganatok, gyulladások –  kialakulásában is.

A kutatócsoport a biotechnológia széles repertoárjával kutatja a tüdő és a csecsemőmirigy normál működését, az öregedésének és kóros elváltozásainak molekuláris hátterét.

Ahhoz, hogy a kutatócsoport vizsgálati eredményei felhasználhatóak legyenek a kóros folyamatok jobb megértésében, új, a gyógyszerfejlesztésben is megbízhatóan hasznosítható célpontok meghatározásában, komplex emberi szövettenyészeteket használunk a szerveink működésének laboratóriumi körülmények között is megbízható modellezésére.

A fenti modellek továbbfejlesztése vezetett a szövetnyomtató laboratórium kialakításához, melyben nem csak vizsgáljuk, hanem céljaink közé tartozik, hogy emberi szövetek regenerációját és rekonstrukcióját elősegítő és beültethető szöveteket használjunk.

Kutatásaink eredményeként a tüdőrákhoz vezető molekuláris elváltozások hátterének terápia szempontjából is fontos elemeit ismertük meg és osztottuk meg a tudományos közösséggel. Új, diagnosztikában is használható módszereket ismertünk meg a cigarettafüst hatására kiváltott gyulladásos folyamatokhoz vezető molekulák meghatározásával.

Míg a csecsemőmirigy öregedésének tanulmányozása rávilágított a szerv öregkori elzsírosodásának alaposabb molekuláris megismeréséhez és a folyamat lassításának lehetőségét is felvázolta a fizikai aktivitás folyamatos, idős korban való fenntartásával.

A fentiekkel párhuzamosan a szövetnyomtatásban is előrelépések történtek. Zsírszövetből származó őssejtek felhasználásával csont és porc irányú szövetek készítésében haladt a kutatócsoport a piacosítás irányába.

Laboratóriumok, műszerek

Laborok

 • molekuláris biológiai laboratórium
 • szövettenyésztő laboratóriumok, melyekben egér, illetve humán szöveti kísérletek végezhetőek

Kiemelt műszerek

 • Biobot 3D szövetnyomtató
 • Nanostring high content screening platform
 • 3D high accuracy qPCR platform
 • LAS4000 lézeres protein analizátor
 • Nanodrop / Qubit spektrofotométerek

Szolgáltatások

Kutatócsoportunk elsősorban a biotechnológia területén és a gyógyszeripar részére nyújthat szolgáltatásokat. Az alkalmazott módszertan: 3D szövenyomtatás oktatási és kutatási céllal, rekombináns vírusok, transzgén sejtek és szövetek, teljes és módosított szekvenciák klónozása, indukálható vektorok készítése, komplex szöveti modellek (tímusz, tüdő, máj stb) készítése.

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Laboratóriumok, műszerek

Szolgáltatások

K + F + I eredmények

 • vizeletszteroid-profil meghatározás: PTE ÁOK klinikái, SOTE, szombathelyi, kaposvári, veszprémi, debereceni kórház
 • statisztika, adatkiértékelés: PTE ÁOK klinikái
 • gyógyszer hatóanyag és metabolit vizsgálat: PannonPharma Kft , PTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet
 • Radioaktív Hulladékkezelő Közhasznú Társaság, Mecsekérc Zrt.

Kutatási koncepció

 • Folyadékkromatográfia, gázkromatográfia, kapilláris és mikrochip elektroforézis, tömegspektrometria, mintaelőkészítés
 • Környezetszennyező anyagok és mikroorganizmusok kölcsönhatásának tanulmányozása. Bioszorpció és biodegradáció. Bioanalízis.
 • Geomikrobiológia és biogeokémia, környezetföldtan, üledékföldtan, üledékes kőzettan, víz-kőzet kölcsönhatások, ásványtan.

Laboratóriumok, műszerek

 • Agilent 1290 UHPLC – Agilent 6530 Q-TOF MS: folydékkromatográf és tömegspektrométer
 • Agilent 1100 folyadékkromatográf: automata mintaadagoló, termosztát, diódasoros és törésmutató detektor
 • Agilent LC/MSD Trap XCT Plus tömegspektrométer.
 • Shimadzu Prominence folyadékkromatográf: gázmentesítő, automata injektor, bináris szivattyú, diódasoros detektor.
 • Agilent 6890N gázkromatográf, 5975 tömegspektrométer detektor, 7683 automata injektor és mintaadagoló
 • Biofocus 3000 kapilláris elektroforézis rendszer, Agilent 3D kapilláris elektroforézis rendszer, Agilent 2100 Bioanalyser, Kapillarelectrophorese ZKI 02-A (ITP készülék), Unicam CE - Picometrics LIF kapilláris elektroforézis rendszer
 • Perkin-Elmer 2380 atomabszorpciós készülék
 • Thermo Scientific Genesys 10S kétfényutas UV/látható spektrofotométer
 • Malvern Mastersizer 2000 – részecskeméret meghatározó
 • Malvern Zetasizer Nano Z – zéta potenciál meghatározás vizes és nem vizes diszperziókban
 • Analytik Jena Multi N/C 3100 TOC/TIC meghatározó – teljes szén tartalom meghatározáshoz
 • Környezetanalitikai fotokémiai reaktor
 • Nikon Eclipse polarizációs mikroszkóp
 • Malvern Mastersizer 3000 - részecskeméret meghatározó
 • Röntgen pordiffraktométer, Rigaku Miniflex 600 (XRD)
 • FEG-SEM-EDS, JEOL JSM-IT500HR (pásztázó elektronmikroszkóp)
 • Brookfield PVS, HPHT reométer
 • Setaram C80 (3D Calvet szenzor), DSC, Izoterma, Reakció kaloriméter (beszerzés alatt)

Szolgáltatások

Gyógyszeripar, egészségipar, élelmiszeripar, környezetipar, vegyipar, bányászat

 • Modern folyadékkromatográfiás, gázkromatográfiás, kapilláris és mikrochip elektroforézis és LC-MS, GC-MS, CE-MS módszerek kidolgozása biológiai eredetű, környezeti, gyógyszerészeti, és egyéb minták minőségi és mennyiségi elemzésére.
 • Vizeletszteroid-profilok meghatározása 24 órán át gyűjtött vizelet mintákból járó és fekvő betegek részére orvosi diagnosztikai célból.
 • Új, környezetbarát bioszorbens anyagok, biokompozitok fejlesztése környezettechnológiai célokra. Bioszorpción és biodegradáción alapuló technológiai eljárás fejlesztése. Szennyvizek és felszíni vizek szervesanyag-tartalmának minősítése. Szakértő és kísérletes tanulmány készítése
 • Bioszorbensek felületi tuljadonságainak jellemzése
 • Környezetföldtani területértékelés, szakvélemény
 • Üledékek, talajok fizikai paramétereinek meghatározása
 • Szilárd minták fázisanalízise (teljes kőzet + agyagásványok)
 • Pásztázó elektronmikroszkópia elemanalízissel

K + F + I eredmények

 • Optikai egyenirányításon alapuló gerjesztésű THZ-es sugárforrás – Magyar bejelentés száma: P1000514;Nemzetközi bejelentés száma: PCT/HU2011/000081
 • Optikai eszköz szélessávú nemlineáris optikai folyamatokhoz – Magyar bejelentés száma: P1000179; nk-i bej. száma: PCT/HU2011/000031
 • Összeállítás és eljárás elektromosan töltött részecskék manipulálására Magyar bejelentés azonosítója: 107592-13373d
 • Eljárás és berendezés nagyfeszültségű és nagyáramú gyors elektromos impulzusok plazma csatornában történő előállítására – Magyar bej: P1000368; Nki-i bej: PCT/HU2011/000069
 • Rövid periódusú undulátor – Magyar bejelentés: P1100452

Kutatási koncepció

Nemlineáris terahertzes spektroszkópiát is lehetővé tevő, nagy energiájú és extrém nagy térerősségű ultrarövid terahertzes impulzusok előállítása és alkalmazása, új alkalmazási lehetőségek felkutatása az anyag-, az élet- és az orvostudományok területén.

Elektromos töltéssel rendelkező részecskék (elektronok, protonok valamint ionok) manipulálása, gyorsítása, fókuszálása, impulzusaik időbeli formázása az extrém térerősségű terahertzes sugárzás felhasználásával. A hadronterápia céljából kis bemenő protonenergiával megvalósítható laboratóriumi méretű protongyorsító elméletének kidolgozása. Egyciklusú extrém ultraibolya és röntgen tartományba eső sugárzás keltése Thomson szórással.

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) program keretében az attoszekundumos fényimpulzusok létrehozása a terahertzes sugárzással segített magasharmonikus keltés módszerével.

Eddigi eredményeink: Optimális tervezési paramétereket adtunk meg a leképezést használó döntött impulzusfrontú THz gerjesztő elrendezésre. Kimutattuk, hogy a szokásos 800 nm-nél hosszabb pumpáló hullámhosszakat, valamint döntött impulzusfrontot használva félvezető anyagok (pl. ZnTe, GaP) alkalmasak a LiNbO3-hoz hasonló, vagy azt meghaladó THz keltési hatásfok elérésére. Kimutattuk, hogy LiNbO3 esetén az elérhető THz térerősség több, mint tízszeresre növelhető ~500 fs-os pumpáló impulzushossz alkalmazásával és a kristály alacsony hőmérsékletre való hűtésével. Ezzel a technikával az 1 THz körüli frekvenciatartományon lehetővé válik 10 mJ-t meghaladó energiájú, 100 MV/cm-t elérő térerősségű egyciklusú THz impulzusok előállítása.

További információ: Nagy térerősségű terahertzes tudomány

Laboratóriumok, műszerek

 • Nagytisztaságú laboratóriumi tér kontrollált környezeti hőmérséklettel és páratartalommal.
 • Femtoszekundumos lézerek 80 mJ impulzusenergiáig és 7 W átlagteljesítményig.
 • A látható tartománytól a terahertzes tartományig optikai komponensek, műszerek és diagnosztikai eszközök.
 • Terahertzes források 10 µJ szintű impulzusenergiával és egyciklusú hullámformával.
 • Időtartománybeli terahertzes spektrométer 2,5 THz sávszélességgel (PTE Fizikai Intézetben).
 • Terahertz pumpa–terahertz próba spektroszkópiai berendezés hűthető mintatérrel.

Szolgáltatások

A laboratórium hozzáférhető tudományos és ipari kutatások elvégzésére az alábbi főbb területeken:

 • Időtartománybeli terahertzes spektroszkópia (TDTS)
 • Terahertzes pumpa-próba vizsgálatok
 • Femtoszekundumos lézerek

Kapcsolat: Dr. Fülöp József (e-mail: fulop@fizika.ttk.pte.hu, tel.: +36 72 503 645)

 

K + F + I eredmények

 • 210 publikáció (nemzetközi folyóiratokban, összesített hatástényező kb. 460); 1900 független hivatkozás
 • 9 alapszabadalom a gyógyszerkémia és a növényvédőszer-kémia területén (a világ kb. 30 országában bejelentve).
 • Több mint 25 éves együttműködés a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. szteroidkémiai kutatócsoportjával. Új, difeniléter típusú növényvédőszerek szintézise (Budapesti Vegyiművek). Vörösborok kopigmentációjának vizsgálata és értelmezése (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet).

Kutatási koncepció

Előzmények

A dendrimerek a nanoméretű építőkövek egyik legfontosabb csoportját képezik. A dendrimerek és dendritikus polimerek technológiai, gyakorlati alkalmazása is számottevő. Az ipari felhasználások mellett a dendrimerek egyre szélesebb körben terjednek el a gyógyászatban is. Ugyancsak megindultak a kutatások olyan dendrimerek kifejlesztésére is – jelen kutatásaink is részben ezt a célt szolgálják –, amelyek a hatóanyagok ’becsomagolása’ után azok jobb célba juttatását eredményezik.

A kezdeti poli(amido)amidoamin (’PAMAM’) típusú dendrimerek után megjelentek a további heteroatomokat, valamint keresztkötéseket tartalmazó és grafitszerű dendrimerek. Célvegyületeink olyan befogadó (’gazda’) dendrimerek, amelyek részben az analitikai kutatások, részben a farmakológiai kutatások terén nyerhetnek alkalmazást.

A vizsgált részterületek

 • A nagy kemo- és regioszelektivitású homogén katalizátorok alkalmazásával célunk olyan újszerű, triszubsztituált aromás ’magot’, valamint tetravinil- és tetraallil-szilánt tartalmazó dendrimerek szintézise, amelyek szerkezete alapvetően eltér az irodalomban eddig közöltektől. A magasabb generációs dendrimerek kialakítása divergens (azaz központi magból kiinduló) szintetikus eljárásokkal történik.
 • A homogén katalízisben rejlő előnyöket (nagy aktivitás, kemo-, regio- és enantioszelektivitás) felhasználva részben az amid funkciós csoportokon keresztül kiépíthető (’hagyományos’) dendrimerek újszerű szintetikus megoldásaival foglalkozunk, másrészt az átmenetifém-katalizált keresztkapcsolási reakciók segítségével újszerű dendrimer-struktúrákat alakítunk ki.
 • Alapvegyületeink, amelyek a dendrimer magját képezik, az 1,3,5-trijódbenzol (2,4,6-trijódanilin), valamint a szén-szén kettőskötéseket tartalmazó szilán-származékok. A jódaromás szubsztrátumok karbonilatív és kapcsolási, valamint szilán-származékok hidroformilezési reakciói szintetikusan jól kezelhető, ’tiszta’ reakciókat ígérnek.

Laboratóriumok, műszerek

 • dendrimerek szintéziséhez szükséges technika (inert Schlenk technika, nagynyomású autoklávok)
 • analitikai vizsgálati módszerek (400 MHz NMR, FT-IR-Raman, különböző MS technikák, fluorimetriás módszerek)

Szolgáltatások

Vegyipar, gyógyszeripar.

 • Nagyszelektivitású karbonilező katalizátorok kifejlesztése.
 • Dendrimer központi magként használható jódtartalmú szubsztrátumok (jódalkének, jódarének, szilánok) szintézise.
 • Az első- (másod-, harmad-) generációs dendrimerek szerkezetének meghatározása, analitikai módszerek kidolgozása.
 • A dendrimerek gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata.

K + F + I eredmények

Kooperációk külső intézetekkel:

dr. Gábriel Róber, PTE TTK, Biológiai Intézet, Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszék, ill. SZKK, Neurobiológia Kutatócsoport: Különféle rágcsáló fajokból származó, és alkalmanként humán retina funkcionális morfológiai, immunfluoreszcens vizsgálata lézer pásztázó, konfokális mikroszkópiával

dr. Atlasz Tamás, PTE TTK, Sportbiológia Tanszék, Testnevelés- és Sporttudományi Intézet, ill. SZKK, Neurobiológia Kutatócsoport: Urokortin jelátviteli hatásának vizsgálata patkány feokromocitóma (PC12) sejtekben

dr. Tóth Márton, PTE ÁOK, Neurológiai Klinika: Antiepileptikumok jelátvitelre kifejtett hatásának vizsgálata humán cortexben (jelenleg a mintagyűjtés fázisában)

dr. Ács Péter PTE ÁOK, Neurológiai Klinika: Cuprizone lehetséges idegrendszeri terápiás hatásainak vizsgálata modell rendszerekben.

Kutatási koncepció

Onkolítikus virus indukált génexpressziós változások

Az onkolítikus vírusok szelektív citotoxicitást mutatnak tumorsejtekkel szemben, így a daganatok elleni küzdelem ígéretes eszközei. Egyik részletesen tanulmányozott típusuk a madarakban patogén, de emberre ártalmatlan Newcastle betegség vírusa (NBV). Kutatócsoportunk egy attenuált NBV-törzs (MTH-68/H) citotoxikus hatásának mechanizmusát tanulmányozza. Az MTH-68/H minden általunk vizsgált humán és rágcsáló tumor sejtvonalra citotoxikus hatású, míg normális fibroblasztok rezisztensek a vírussal szemben. PC12 patkány phaeochromocytoma sejteket használva modellrendszerként megállapítottuk, hogy az MTH-68/H (I) replikálódik ezekben a sejtekben, ezáltal (II) apoptotikus pusztulásukat okozza; (III) a vírusindukált sejthalál nem igényli a p53 fehérje részvételét; (IV) a folyamat során a stresszkináz utak (JNK és p38 MAPK) elnyújtott aktivációja figyelhető meg; (V) a vírus-indukált sejthalálban az endoplazmatikus retikulum stressz valószínűleg fontos szerepet játszik. Mivel a vizsgált tumor-sejtvonalak MTH-68/H-érzékenysége nagyon különböző, az onkolítikus vírus-terápia hatékonyságának „megjósolásához” fontos lenne azonosítani azokat a jelátviteli fehérjéket, melyek meghatározzák a tumorsejtek NBV-érzékenységét. Erre a célra PC12 sejtek mutagenizálásával olyan szubklónokat izoláltunk, melyek teljes rezisztenciát mutatnak MTH-68/H vírussal szemben. Ezekben az NBV-rezisztens sejtvonalakban vizsgáljuk a vírus-fertőzés különböző fázisait (vírus-adszorpció és –internalizáció, a MAPK-utak aktiválása, interferon-szekréció, endoplazmatikus retikulum stressz, apoptózis). Az NBV-érzékenységet meghatározó fehérjék azonosítását megkönnyíti az NBV-fertőzött PC12 sejtekben elvégzett génexpressziós profil vizsgálat. A fertőzést követően többszáz gén indukálódott, míg sok más gén expressziója csökkent. Ezek jelentőségének vizsgálata folyamatban van.

 

2. A differenciáció jelátvitelének tanulmányozása

Munkacsoportunkkal mitogén-aktivált protein kináz kaszkádok enzimeinek aktivációját és lokalizációját vizsgáljuk idegsejt prekurzor (patkány feokromocitóma / PC12) tenyészetekben, hagyományos (idegi növekedési faktor / NGF-fel) kiváltott, illetve alternatív (pl. proteaszóma gátló, vagy urokortin) kezelést követő stimuláció / differenciáció során. Vad típusú és mutáns sejtvonalak segítségével keressük az egyes szerek által kiváltott differenciációhoz szükséges, illetve elégséges enzim aktivációs és sejten belüli eloszlási mintázatokat. Alkalmazott módszereink közt meghatározó a Western-immunoblot, immunprecipitáció és konfokális lézer pásztázó fluoreszcencia mikroszkópia.

 

3. Endoplazmatikus stressz vizsgálata glioblastoma multiforme sejtekben

A glioblastoma multiforme (GBM) a központi idegrendszer leggyakoribb agydaganata, igen agresszív növekedése miatt klinikai prognózisa rossz. A GBM genetikai háttere meglehetősen heterogén a tumor képződésben szerepet játszó számos jelátviteli út miatt, ami jelentősen megnehezíti általános kezelések alkalmazását gyógyításában. Az ubikviter módon expresszálódó endoplazmatikus retikulum (ER) stressz indukálta GRP78/BiP fehérje gátlása potenciális célpontként szolgálhat a glioblastoma kezelésében, mivel ez a fehérje az esetek nagy részében overexpresszálódik és ezzel hozzájárul a tumorsejtek fokozott túléléséhez, a metasztázis kialakulásához, az angiogenezishez és a drog rezisztencia kialakulásához. Célkitűzésünk, hogy a GRP78/BiP fehérje shRNS-el történő gátlásának hatását vizsgáljuk az ER stresszt indukáló tunikamicin és a hagyományos kemoterápiában alkalmazott temozolomiddal kombinációban. Kísérleteinkhez különböző glioblastoma sejtvonalakat és primer tumor sejtkultúrákat használunk fel, amelyeket monolayerként, egy síkban vagy többsejtes tumor szferoidként fogunk tenyészteni. Meghatározzuk és összehasonlítjuk a kombinációs kezelések hatásait a sejtek proliferációjára és túlélésére, génexpressziós profiljára, különböző jelátviteli utak aktivitására és a drog érzékenységre. Ezen kívül, miRNS-eket izolálunk a primer sejtkultúrákból és a betegek vér exoszómáiból és megpróbálunk korrelációt találni a kezelés kimenetele és a GBM betegek miRNS profilja között. A kutatás várható eredményei lehetőséget nyújtanak egy új terápiás stratégia kidolgozására és prognosztikus biomarkerek felderítésére ebben a meglehetősen rosszindulatú és gyógyíthatatlan betegségben.

Laboratóriumok, műszerek

 • Konfokális lézer pásztázó fluoreszcencia mikroszkóp

Szolgáltatások

K + F + I eredmények

http://aok.pte.hu/biofizika

Gabor Hild, Beata Bugyi and Miklos Nyitrai. Conformational Dynamics of Actin: Effectors and Implications for Biological Function. Invited review. 2010. Cytoskeleton, 67(10), 609-29.

Szilvia Barkó, Beáta Bugyi, Marie-France Carlier, Rita Gombos, Tamás Matusek, József Mihály and Miklós Nyitrai. Characterization of the Biochemical Properties and Biological Function of the Formin Homology Domains of Drosophila DAAM. 2010. J. Biol. Chem., 285(17),13154-69.

Kutatási koncepció

A munkacsoport egyik legfontosabb célja olyan infrastruktúra, kutatási környezet kialakítása, amelyben a közvetlenül bevont munkacsoportok, illetve a kapcsolódó területeken vizsgálatokat folytató más kutatók optimális feltételeket találhatnak biológiai minták és vizsgálati objektumok megtervezésére és létrehozására. A munkacsoport kiépítése, műszerezettsége és egyéb felszereltsége miatt alkalmas több szerveződési szinten is ilyen jellegű minta előkészítő feladatok ellátására. Kialakításával lehetővé vált fehérjék izolálása szövetekből, fehérjék expresszálása és tisztítása molekuláris biológiai eszközökkel, illetve ezen makromolekulák további módosítása, fluoreszcens vagy egyéb molekuláris próbákkal való jelölése, festése is. Ugyancsak biztosítottak számos olyan eljáráshoz, módszerhez és biológiai tárgyú kithez az alkalmazás feltételei, amelyek sejtek, sejt tenyészetek létrehozását, előkészítését, módosításait és egyszerű vizsgálatát teszik lehetővé. Megfelelő előkészítés után az Osztály jó alapokat biztosíthat ennél is összetettebb, szöveti szintű vizsgálatok magas szintű kiszolgálásához is.

A működés modellje szerint a Kutatócsoport a Szentágothai Kutatóközpont nagyműszereinek használatára építve, a vonatkozó műszeres laboratóriumokkal szoros együttműködésben látja el hatékonyan feladatát. Ezek közül a laboratóriumok közül a korszerű mikroszkópiai alkalmazásokat lehetővé tevő Bio-Imaging Center, és a Spektroszkópia Laboratórium kiemelt jelentőségűek, tekintve hogy a munkacsoport fehérje, sejtes és szöveti minta előkészítő szerepe ezekkel a laboratóriumokkal karöltve használható ki optimálisan.

A munkacsoport keretei között működő Biofizikai Kutatócsoport a fenti lehetőségek kihasználásával olyan biológiai rendszereket tanulmányoz, amelyek a sejtek működésében, szabályozásában és reprodukciós folyamataiban meghatározó szerepet töltenek be. Ezek a biológiai rendszerek a sejtek vázát alkotó citoszkeleton alrendszerei. A citoszkeleton alapvetően három nagy filamentális hálózatra osztható; a mikrotubulusok, a mikrofilamentumok és az intermedier filamentumok hálózataira. Ezek közül behatóbban munkacsoportunk az aktin alapú mikrofilamentumokkal, illetve az ezekhez a filamentumokhoz kapcsolódó további fehérjékkel foglalkozik. Munkánk során a több mint 60 aktin-kötő fehérje család azon tagjait tanulmányozzuk, amelyek az aktin filamentumok felépítéséért, szerkezetének szabályozásáért, illetve lebomlásáért felelősek. Célunk a vonatkozó molekuláris szintű folyamatok, kölcsönhatások, fehérje szerkezeti és sejt morfológiai átalakulások minél pontosabb leírása és megértése.

Vizsgálataink tárgyát képezi továbbá a baktériumok citoszkeletális alkotórészeinek molekuláris szintű megismerése is. Kísérleteinkben elsősorban az aktin ortológ MreB szerkezetének, sejten belüli szerveződésének és szerepének megértését tűztük ki célul. A baktériumok nemrégiben felfedezett citoszkeletális rendszere létfontosságú építőeleme és meghatározója szaporodásuknak és túlélésüknek. Éppen emiatt részletes ismeretük alapvető a bakteriális fertőzések, illetve az egyre fokozódó antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elleni küzdelemben.

Laboratóriumok, műszerek

 • Zeiss, LSM 710 lézer pásztázó konfokális mikroszkóp,
 • Zeiss Elyra S1 SIM nagyfelbontású mikroszkóp, 
 • Jobin Yon Nanolog, Thermo Science DXR Raman mikroszkóp

Szolgáltatások

Fluoreszcencia spektroszkópiai és mikroszkópiai mérésekhez szükséges minták előkészítése és a vizsgálatok kivitelezése

A kutatócsoport steady state és időfelbontásos fluoreszcencia spektroszkópiai méréseket végez az igénylők számára. Az ehhez alkalmazott készülék egy Jobin Yvon Nanolog nevű készülék, amely az UV és látható tartományon kívül a közeli infrában is képes a fluoreszcenciát detektálni. Az élettartam mérések során néhény száz pikoszekundumos időfelbontással tudunk mérni (hullámhossztól függően). A külső felhasználók igényei szerint segítséget tudunk nyújtani a mérésekhez használt fluorofórok és módszerek kiválasztásához.

A spektroszkópiai mérések mellett konfokális és szuperfelbontású mikroszkópiai méréseket végzünk egy Zeiss LSM 710 és Zeiss Elyra S1 SIM készülékkel. A konfokális mikroszkóp esetében hat lézervonallal tudunk gerjeszteni, és közel 200 nm-es felbontást tudunk elérni. A SIM alapon működő szuperfelbontású mikroszkóp esetében a felbontás közel 100 nm. Itt egy lézervonallal (488 nm) tudunk gerjeszteni.

A fenti vizsgálatok kapcsán a külső felhasználók igényei szerint segítséget tudunk nyújtani a minta előkészítés (élő és fixált sejtek preparálása, citoszkeletonhoz asszociált fehérjék tisztítása, előállítása), valamint a mérésekhez használt fluorofórok és módszerek kiválasztásához.

Műszerek:

 • Jobin Yvon Nanolog
 • Zeiss LSM 710 konfokális mikroszkóp
 • Zeiss Elyra S1 SIM mikroszkóp
 • Thermo Science DXR Raman mikroszkóp

Hasonló szervezetek:

 • Rutherford Appleton Laboratory
 • Central Laser Facility

Kapcsolattartó: Dr. Lukács András, andras.lukacs@aok.pte.hu

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

A priming szerepe az indukált rezisztenciában és molekuláris háttere

A növényekben kifinomult védelmi mechanizmusok alakultak ki az evolúció során, ezáltal védekezésre képesek a különböző kórokozók támadásai ellen. Az állandó védelmi rendszerek mellett képesek érzékelni egy kórokozó jelenlétét és erre különböző védelmi mechanizmusok aktiválásával válaszolni. Ezen aktivált védelmi mechanizmusok sikere nagyban függ a felismerés sebességétől és a válasz intenzitásától. Az alaprezisztencia hatékonysága azonban tovább fokozható a fertőzést megelőző különböző biotikus és abiotikus stimulusokkal. Ezt a jelenséget nevezik indukált rezisztenciának. A nem fehérjealkotó aminosav, ß-aminovajsav (BABA) indukálta rezisztencia mechanizmusát vizsgáljuk a modell növény Arabidopsisban. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy ez a széles spektrumú védelem nem az indukáló kezelést követő közvetlen aktiváláson alapul, hanem inkább egy gyorsabb és erősebb reakciója az alapvető védelmi mechanizmusoknak a patogén támadásakor. Ezt a megnövekedett válaszkapacitást, az emberi és állati hasonló jelenségekkel való analógia miatt, szenzitizációnak vagy primingnak nevezték el. Laboratóriumunkban a priming molekuláris hátterének meghatározása folyik forward és reverse genetikai módszerekkel.

A géncsendesítés (gene silencing) alkalmazása a növényélettani kutatásokban

A növényi kis RNS-ek szerkezetének és funkciójának vizsgálata során először magasabbrendű, majd alacsonyabbrendű növényekben megmutattuk az állatok és a növények splicing mechanizmusának hasonlóságait és különbségeit. Jellemeztük a növényi sejtmagi kis RNS promoterek szerkezetét és működését. Az izolált sejtmagi kis RNS promoterek alkalmazása géncsendesítési konstrukciókban. A géncsendesítési technikák alkalmazása a növényi rezisztencia kutatásokban.

Laboratóriumok, műszerek

Szolgáltatások

Mezőgazdaság, növényvédelem.

Növényi molekuláris biológiai labor - A labor felszerelése lehetővé teszi növényi DNS, RNS kivonását, agaróz és poliakrilamid gélelektroforézist, hagyományos és valósidejű PCR, RAPD és egyéb PCR alapú analíziseket, transzgénikus növények létrehozását.

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Immunológia, fejlődésbiológia

Perifériás nyirokszövetek fejlődése
Vizsgálatainkban a lép és a bél szerkezeti összetevőit és fejlődéstani szabályzóit vizsgáljuk, melyek részt vehetnek krónikus gyulladásos folyamatokhoz társuló nyirokszöveti átrendeződésben, illetve rosszindulatú nyirokszöveti daganatok progressziójában.

B-sejt homeosztázis vizsgálata
Az immunglobulinok termeléséért felelős B-sejtek több típusra oszthatók, melyek eltérő szerepet játszanak az egyén immunológiai védelmében. Ezen kutatásaink célja azoknak a szöveti szabályzóknak a megismerése, melyek irányítják a különböző B-sejtek nyirokszöveti megoszlását és túlélését.

Laboratóriumok, műszerek

 • szövettenyésztés
 • immunszerológiai műszerek
 • multiparaméteres áramlási citométer
 • fluoreszcens mikroszkóp

Szolgáltatások

Biotechnológia

 • Monoklonális antitestek (patkány, egér) előállítása, jelölése, celluláris és molekuláris immunológiai tesztek kidolgozása és optimalizálása
 • Egér és humán lymphoid sejtek fenotipizálása, in vivo kiméra és transzgenikus állatok előállítása és jellemzése

K + F + I eredmények

 PIBF as a diagnostic marker (1997/2000 CI. A61K)

Kutatási koncepció

A PIBF szerepe a sejtinvázió szabályozásában (Balassa Tímea)

A Progeszteron-Indukálta Blokkoló Faktor (PIBF) invázióban betöltött regulátor szerepét reproduktív szerveket érintő tumoros elváltozásokban vizsgáljuk. A PIBF terhesség során és malignus daganatokban termelődő fehérje, mely immunmoduláló hatásai révén hozzájárul a terhesség fenntartásához, valamint a tumor növekedését elősegítő folyamatokhoz. Előzetes vizsgálataink alapján megállapítható, hogy a PIBF terhességben a trophoblast sejtek inváziójában negatív szabályozó molekulaként vesz részt, míg a daganat növekedését serkenti. Kísérleteink során a tumor növekedés és terjedés regulációjában betöltött szerepét figyeljük meg egyrészt choriocarcinoma sejtvonalakon modellezve, másrészt ovarium eredetű tumor mintákból izolált primer sejteken. A PIBF termelődését RNS interferenciával csökkentjük a sejtekben, majd a kezelés után in vitro vizsgáljuk az adhézió, a migráció, az invázió és az angiogenesis szabályozódását.

A PIBF pozitív NK sejtek szerepe a terhességben (Bogdán Ágnes)

A normál terhesség immunológiai fenntartása számos tényező függvénye. Ezek közül kulcsfontosságú szerepet játszik a progeszteronfüggyő immunmoduláció, mely a progeszteron indukálta blokkoló faktor (PIBF) közvetítésével valósul meg. A PIBF  védi a magzatot az anya immunrendszerével szemben, többek között az NK sejtekre kifejtett direkt illetve indirekt gátlás révén. A terhesség során az NK sejtek speciális csoportját képviselik a deciduális NK sejtek, melyeknek fontos szerepük van a deciduális sejtek differenciációjában, valamint az endometriumban lezajló angiogenesisben. Célunk, hogy egér modell segítségével jobban megismerjük a PIBF deciduális NK sejtek működésére gyakorolt hatását, valamint megvizsgáljuk, hogy hogyan alakul a PIBF pozitív NK sejtek mennyisége a terhesség különböző szakaszaiban.

Mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése non-invazív módszerekkel (Dr. Bognár Zoltán, Csabai Tímea)

Az in vitro tenyésztett embriók közvetlen környezetét jelentő tápfolyadékokban microvesiculumok mutathatók ki. Felvetődik a kérdés hogy a.) milyen szerepet játszanak a microvesiculumok az embrió-endometriális párbeszédben.  b) Vannak-e különbségek mennyiségi és minőségi szempontból az egyébként megfelelő anyai környezetben implantálódó, és a beágyazódni képtelen embriók tápoldat összetétele között. Tervezett vizsgálatok: 1) Poolozott tenyésztőfolyadékokban FACS-al Annexin V festett microvesiculumok kimutatása. A microvesiculumok jelenlétének igazolása detergens kezeléssel; 2) A microvesiculumok jelenlétének igazolása transzmissziós elektronmikroszkópiával; 3) Microvesiculumok számának meghatározása human IVF mintákban; 4) A beültetett human embryo morfológiájának és a tenyésztőfolyadékában kimutatott microvesiculumok számának összevetése a beültetés sikerességével.

A PIBF szerepe a haematológiai daganatok túlélésének szabályozásában (Dr. Polgár Beáta)

Kutatócsoportunk a Progeszteron-Indukálta Blokkoló Faktort (PIBF) eredetileg egy a terhesség során progeszteron hatására termelődő 34kDa molekulatömegű mediátor molekulaként azonosította, mely immunreguláló hatása révén szerepet játszik az anyai aktív immuntolerancia kialakításában és a lokális tumor-ellenes immunválasz gátlásában. A sejten belül a teljes láncú (90kDa) PIBF a centrosomához asszociált, míg a kisebb molekulatömegű formák a sejt aktivációját követően szekretálódhatak. Korábbi kutatásaink során ismertté vált, hogy a PIBF jelenléte nem csak a várandóság során, hanem számos differenciálatlan, gyorsan osztódó vagy malignusan transzformálódott sejtben is kimutatható. További vizsgálataink igazolták, hogy tumoros állapotokat a PIBF génexpresszió szabályozási zavara, aberráns alternatív splicing és kóros intracelluláris PIBF felszaporodás jellemez, mely a kromoszóma szegregáció, az apoptózis vagy a sejtciklus szabályozásának zavarát okozhatja. Tekintve, hogy egyes malignus haematológiai kórképekben a PIBF expressziója mennyiségileg és minőségileg eltér az egészségesektől, korrelál a genetikai instabilitás mértékével és a kórkép súlyosságával, így feltételezhető hogy a PIBF expressziójának minőségi vagy mennyiségi változása oki szerepet játszhat ezen kórképek kialakulásában és a betegség progressziójában. Bár a PIBF lokális immunregulációban betöltött szerepe ma már jól jellemzett, az a mai napig nem tisztázott, hogy a PIBF vajon szerepet játszik-e a tumor-proliferáció, a pro/anti-apoptotikus folyamatok és túlélést elősegítő jelátviteli utak szabályozásában? Kutatásunk célja a PIBF ezen új, celluláris szabályozó mechanizmusainak vizsgálata haematológiai tumorokban. Ennek során egyrészt jellemezzük a PIBF gén expressziójában szerepet játszó celluláris folyamatokat, különös tekintettel a DIS3-hoz kapcsolt antisense transzkripció-szabályozásra, az alternatív splicingra (PIBFa, b, c, d, e, f, g, h i, j, k l-u, m, n-u variánsok megjelenése), valamint a post-transzlációs modifikációk (pl. glikozilácó, ubiquitináció) jelentőségére. Mindezek mellett antisense RNS interferencia módszerrel tranziens és stabil „PIBF knock-down” sejtvonalakat hozunk létre, melyek segítségével megvizsgáljuk, hogy a géncsendesítés hogyan befolyásolja a tumorsejtek túlélési mechanizmusait: így proliferációt, a sejtciklus szabályozását és a programozott sejthalált.

A Galectinek szerepe az endometriosis pathomechanizmusában (Dr. Polgár Beáta)

Az endometriosis egy olyan ösztrogén-függő, komplex, neuro-immuno-endokrín betegség, melyet az endometrium méhüregen kívüli jelenléte, krónikus peritonealis gyulladás, fájdalom és infertilitás jellemez. Bár az endometriózis több mint 100 éve ismert kórkép, kialakulásának oka a mai napig nem ismert. Mivel az ectopiás endometrium-léziók szoros kölcsönhatásban vannak a mikrokörnyezetükkel, így mindazon faktorok, melyek ezen sejtek túlélését, növekedését, invázióját és a lokális immunválaszt szabályozzák, szerepet játszhatnak az endometriosis kialakulásában. Ezen multifunkciós molekulák közé tartoznak a növekedési faktorok, integrinek, cadherinek és a szénhidrát-kötő Galectinek. Számos irodalmi adat igazolja, hogy a Galectinek jelentős szerepet töltenek be a gyulladás és az immunválasz szabályozásában, befolyásolják a tumorok kialakulását, az inváziót és az angiogenesist, azonban az endometriosis pathogenezisében betöltött szerepük mindmáig nem ismert. Korábban humán GenBank adatbázisok tanulmányozása során megfigyeltük, hogy egyes galectin-homológ cDNA szekvenciák számos endometrium-eredetű szövetben kimutathatóak, előzetes transzkriptomikai vizsgálataink pedig a galectinek mRNS-expressziós mintázatának mennyiségi/minőségi eltérését mutatták ki ectopiás és eutopiás endometrium mintákban. Mindezek mellett a szérum Galectin-9 koncentrációjának szignifikáns emelkedését is megfigyeltük endometriosisos betegekben. Kutatómunkánk célja a cukorkötő lectinek szerepének vizsgálata az endometriosis pathogenezisében és a betegséghez társuló immunológiai abnormalitások kialakulásában. Ennek igazolásához átfogó molekuláris biológiai, proteomikai és immunológiai vizsgálatokat szeretnénk végezni humán műtéti minták, valamint in vitro primer eutopiás és ectopiás szövetkultúrák segítségével. Mindezek mellett jellemezzük a szérum Galectin-9 ELISA klinikai alkalmazhatóságát az endometriosis diagnosztikájában, prognózisának predikciójában és terápiás hatékonyság monitorozásában. Végül egér endometriosis-modellkísérletekben (vad típusú és Galectin-9 K.O. törzsek alkalmazásával) szeretnénk részletesebb információt nyerni az endometriosis in vivopathomechanizmusáról, fluoreszcens transzgén állatok vagy jelölt endometrialis sejtek alkalmazásával pedig az ectopiás léziók kialakulásának és a kórkép progessziójának időbeli és térbeli monitorozását is elvégezhetjük (kollaborációs munka az SZKK Molekuláris Farmakológiai Kutatócsoporttal).

Galectin-9/TIM-3 útvonal szerepe a terhességi immuntolerancia kialakításában és patológiás terhességekben (Dr. Szereday László, Meggyes Mátyás, Lajkó Adrienn)

A pre-eclampsia vagy immunológiai eredetű vetélés gyakoriak és mind az anyára, mind a magzatra nézve súlyos következményekkel járhatnak. Az elmúlt évek intenzív kutatásai ellenére nem sok előrelépés mutatkozik e betegségek korai felismerésének és megelőzésének területén. Számos publikáció hívja fel a figyelmet a TIM-3 és Galektin-9 molekulák immunológiai toleranciában betöltött szerepére és előzetes kísérleti adataink is arra utalnak, hogy a Gal-9/TIM-3 szabályozó útvonal fontos szerepet játszik az egészséges terhesség fenntartásában. Kimutattuk a Gal-9 molekula jelenlétét humán trophoblast sejteken és a TIM-3 receptor expresszióját detektáltuk deciduális limfociták felszínén. Feltételezzük, hogy jelenlétükkel fontos szerepet játszhatnak a fetomaternális határon kimutatott anyai immuntolerancia kialakításában és a lokálisan megváltozott Gal-9 és TIM-3 molekulák expressziója a Th1 lymphocyták aktiválásával egy fokozott gyulladásos válasz kialakításával hozzájárulhat az első trimeszterben jelentkező immunológiai eredetű vetélés, illetve a harmadik trimeszterben jelentkező pre-eclampsia kifejlődéséhez. Állatkísérletes modellek és humán vizsgálatok felhasználásával tervezett kísérleteink jelentősen hozzájárulhatnak a reproduktív immunológiai kutatásokhoz és olyan új molekulák szerepét azonosíthatjuk, melyek akár terápiás potenciállal is rendelkezhetnek.

A CD160 receptor szerepe terhesség során (Dr. Barakonyi Alíz)

Vizsgálataink középpontjában olyan anyai gamma/delta T és NK sejtek állnak, melyek működését a CD160 NK sejt receptor regulálja. A CD160 receptor egy, a közelmúltban felfedezett, a különböző sejttípusokon egymástól eltérő funkciókat is közvetítő receptor, amely megjelenik a gamma/delta T és NK sejteken, CD8+ T sejteken és a CD4+ T limfociták egy kis populációján. A receptor működése feltételezhetően annak szöveti lokalizációjától is függ, így lehetséges, hogy a CD160 receptor az eddig feltárt ismeretektől eltérő, új folyamatokat közvetít terhesség alatt. Célunk, hogy egészséges terhesség során tisztázzuk a természetes immunitás sejtjein kifejeződő CD160 receptor mediálta folyamatokat, illetve azok hibás működését patológiás terhesség toxémiás eseteiben. Kísérleteink során lehetővé válik olyan új perifériás fenotípus markerek leírása, melyek képesek lehetnek meggyorsítani a terhességi toxémia diagnosztikáját. Eredményeink így hozzájárulhatnak egészséges és patogenézisükben immunológiai komponenseket is hordozó patológiás terhességek immunológiai folyamatainak megértéséhez és a klinikai esetek korai felismeréséhez.

A pre-eclampsia immunológiája: az inflammatórikus szakasz jellemzése és terápiás lehetőségei (Dr. Mikó Éva)

A pre-eclampsia hátterében beágyazódási rendellenesség igazolható, amelynek következtében korlátozott kapacitású méhlepény alakul ki ám a klinikai tünetek (magas vérnyomás, proteinuria, ödéma) csak később, a terhesség előrehaladtával párhuzamosan dekompenzálódó méhlepény következtében jelentkeznek. Az oxidatív stressz következtében a placentából olyan endogén anyagok szabadulnak fel és kerülnek az anyai vérkeringésbe, amelyek szisztémás gyulladásos reakciót és endotheliális működési zavart váltanak ki, ez utóbbi felelős közvetlenül a klinikai tünetekért. Kutatócsoportunk korábban igazolta a betegség klinikai szakaszában a természetes immunitás részvételét az anyai szisztémás gyulladásban. Jelen kutatási tervben folytatni kívánjuk vizsgálatainkat. Továbbra is elsősorban a természetes immunrendszerre fókuszálva olyan jelentős pathológiás immunfolyamatok feltárásában bízunk, amelyekben lehetőség adódik a gyulladás mértékének terápiás csökkentésére. Immunszuppreszív vizsgálatokat tervezünk humán in vitro és állatmodelles rendszerekben, hogy vizsgálni tudjuk a gyulladás csökkentésének hatását a betegség klinikai szakaszára, a kialakult tünetekre.

Laboratóriumok, műszerek

 • Flurescens cell sorter
 • nucleofector
 • real time PCR luminométer
 • centrifugák
 • lamináris boxok
 • CO2 inkubátorok

Szolgáltatások

Real-time quantitativ PCR

Génexpressziós vizsgálatok bármilyen típusú és eredetű sejtből, szövetből, komplett munkafolyamat (RNS-izolálás, cDNS-szintézis, real-time pcr reakció futtatása, statisztikai analízis)

Flow cytometriás mérés és sejtszeparálás flow cytometriás sorteren

A Szentágothai János Kutatóközpontban lévő BD FACS CANTO II típusú flow cytométeren való mérés, illetve sejtszeparálás a BD FACS ARIA III típusú sorteren.

K + F + I eredmények

További részletek: http://fluorescence.ttk.pte.hu/

Kutatási koncepció

Széles biológiai és biomedikális területen alkalmazható fluoreszcenciás anyagok teljeskörű spektrofluorometriás jellemzése, intenzív fluoreszcenciát adó nagy stabilitású nanopróbák kísérleti fejlesztése.

Gazda-Vendég komplex képzésre alkalmas kavitandok vizsgálata.

Lumineszcens kvantum dot-ok (QD), amelyek általában 2-20 nm méretű félvezető szemcsék. Lumineszcencia tulajdonságaik a méretüktől, a méret-eloszlástól, az oldatuk komponenseitől, stb. függnek erősen.

Szén-nanocsövek (Single Wall Carbon Nanotube, SWCN), amelyek általában a látható tartományú gerjesztést követően a 800-1600 nm tartományban emittálnak.

Különféle lanthanida komplexek, amelyek UV-VIS vizsgálatában már évtizedes tapasztalatot szereztünk. A lanthanidák a NIR-FL mellett kétfotonos NIR-VIS konverzióra is alkalmasak (Er3+, Yb3+ stb), amely tehát az anti-Stokes-i oldalon jelentkező emissziót jelent, és mentes az egyfotonos lumineszcencia zavaró jelenlététől.

Lanthanidák hosszú élettartamú, intra- és intermolekuláris energiaátadáson alapuló lumineszcenciája;

Fehérjék és fehérjejelölők szub- ns és ns-időtartományú vizsgálata;

Kis molekulák dielektromos relaxációjának kísérleti vizsgálata a fs – ps időtartományon;

Összetett minták numerikus színképi analízise, adatbányászat.

Fluoreszcencia spektroszkópia: 200 – 1600 nm (UV-VIS-NIR) tartományon különböző minták spektrális elemzése. Időbontásos mérésekben gyors anyagszerkezeti változások nyomon követése.

Integráló gömbök: Alacsony koncentrációjú és/vagy szóró oldatokban valódi (torzítatlan) színképek és oldott anyag koncentrációjának meghatározása.

Laboratóriumok, műszerek

 • Jobin-Yvon Nanolog spektrofluorométer 200-1600 nm (UV-VIS-NIR) spektrális tartományon és 50 ps – 100 ns időtartományon történő mérésekhez;
 • Jobin-Yvon Fluorolog Tau3 spektrofluorométer a 200-1000 nm tartományú spektrális vizsgálatokhoz 0,1 ns – 100 ns időbeli felbontóképességgel;
 • Perkin-Elmer LS50B spektrofluorométer a steady-state és foszforeszcencia mérésekhez; Spektrofotométerek abszorpciós és transzmissziós mérésekhez.

Szolgáltatások

Műszaki tudományok, Természettudományok

 • Speciális koncentrációmeghatározás összetett, akár szórást is tartalmazó, alacsony koncentrációjú, többkomponensű oldatokból integráló gömbök/üregek felhasználásával.
 • Spektrális mérések anyagvizsgálathoz, fényforrások bevizsgálásához, összehasonlító elemzéséhez a 200 – 1600 nm tartományon. Gerjesztési, emissziós, szinkrongerjesztési színképek, lecsengési görbék mérése. Komplex minták gyors sorozatelemzéséhez mérési módszer kidolgozása MISF alapokon (Matrix Isopotential Synchronous Fluorimetry).
 • Nagyméretű, magas láthatósági kontrasztú, LED forrású kijelzőtábla tervezése nagy intenzitású (pl. direkt napfény) fényviszonyokhoz.

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

A Bioinformatika Kutatócsoport fő célja nem csupán egy adott tudományos problémára megoldást nyújtani, hanem különböző orvos-biológiai gyakorlati kérdésekre átfogó bioinformatikai válaszokat nyújtani. Mindezek mellett feladatunk egy átfogó bioinformatikai stratégia kidolgozása és implementálása a Szentágothai János Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem számára.

Ez a stratégia 4 pillérre épül:

 • bioinformatikai kutatások, amelyek elősegítik az új elemzési módszerek kidolgozását
 • bioinformatikai core facility, amely adatelemzési szolgáltatásokat nyújt az orvosbiológiai kutatók részére
 • bioinformatikai oktatás és képzés hallgatók és kutatók számára
 • bioinformatikai infrastruktúra az adatok gyűjtése, tárolása és elemzése céljából

 

A Bioinformatika Kutatócsoport számos új kutatási együttműködést alakított ki helyi és nemzetközi kutatócsoportokkal, különféle adatelemzési algoritmusokat és módszereket fejlesztett ki. A kutatócsoport felállította a Genomikai és Bioinformatikai Core Facility-t, mely szekvenálási és adatelemzési szolgáltatásokat nyújt akadémiai és ipari partnereknek.

 

Laboratóriumok, műszerek

Szolgáltatások

K + F + I eredmények

Kutatási koncepció

Háttér:

Az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni társadalmi elvárások a tekintetben, hogy élő ipari együttműködéseket alakítsanak ki. Ezzel párhuzamosan a PTE és a Soft-Flow Kft. (SF) között ’stratégiai keretmegállapodás’ került aláírásra a közelmúltban. A gyümölcsöző együttműködést biztosítja hosszútávon az élelmiszer-biotechnológiai alkalmazott biotechnológiai kutatócsoport.

Külső partner bemutatása:

Soft-Flow Kft.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (Soft Flow) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás is.

Kutatócsoport koncepció

A kutatócsoport keretében a felhasználóipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indítunk közös, alkalmazott kutatási tevékenységet az egyetemi know-how integrálásával, a projekt céljainak elérése érdekében a Soft Flow K+F és a SzKK infrastruktúrájának bevonásával. A kutatócsoport keretein belül szeretnénk a kutatóknak és a hallgatóknak lehetőséget teremteni arra, hogy egy-egy probléma/projekt megoldására csatlakozzanak a csoporthoz, ezzel dinamizálva a csoportban folyó munkát.

Kutatási fókusz, a kutatási téma időszerűsége

A Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), felmérése szerint a világ élelmiszer-termelésének 2050-ig meg kell kétszereződnie. Az élelmiszer-termelés ilyen drámai növekedéséhez a következő 30 évben innovatív megoldásokra lesz szükség. A virtuális kutatócsoport lehetővé teszi élelmiszer-biotechnológiai komplementer (alapkutatási és ipari) kompetenciák versenyképes kollaborációját, melyek regionális agráripari és biotechnológiai ipari metszésterületekre fókuszálnak (gabona, tej, hús analitika).

A kutatócsoport vezető szakemberei:

 • Dr. Kvell Krisztián – a kutatócsoport vezetője (PTE-SzKK) egyetemi docens, intézetigazgató helyettes
 • Dr. Czéh Árpád (Stratégiai programvezető, SFH; Címzetes egyetemi docens PTE-TTK)

 

Laboratóriumok, műszerek

Szolgáltatások