Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium

  • Kutatási koncepció
  • Munkatársak
  • Partnerek
  • Galéria

A reprodukció zavara jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon az összes meddőségi problémával küzdő házaspárok száma eléri a párok 15%-át. Mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal.  A sikeres meddőségi kezelés, az asszisztált reprodukciós kezelések hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlenek a humán reprodukció területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és fejlesztések.

 

A reprodukció különféle zavarainak sokoldalú kutatása a Pécsi Tudományegyetemen hosszú évekre nyúlik vissza, melyet 2012 óta számos elnyert pályázati forrás is támogat (TÁMOP, GINOP, OTKA, MTA Kutatócsoport stb.). Ezen a területen az elmúlt években a PTE-n számos D1/Q1 minőségű tudományos közlemény és 5 szabadalom született. Az Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája mellett egyéb egészségügyi ellátó és kutatási egység műszerparkjának és kutatási tapasztalatának integrálásával került létrehozásra a Humán Reprodukciós Kutatócentrumot a Szentágothai János Kutatóközpontban, mely biztos alapot nyújt a Nemzeti Labor kutatásaihoz.

 

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium kutatási céljai:

  • Alapvető cél, hogy a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével hozzájáruljunk a sikeres meddőségi kezelés növekedéshez.
  • A humán reprodukció területén szakmailag irányítani az Egyetemen e témában jelenleg is zajló elméleti és klinikai kutatásokat, pályázatokat, szakmai programokat, az Egyetemtől befogadott európai és USA szabadalmak alkalmazását, meglévő és tervezett doktori programjainkat és a reprodukció zavaraival kapcsolatos „core facility” igényű műszeres beruházásokat (pl. újgenerációs szekvenálás, tömegspektrometria, stb.)
  • Integrálni a humán reprodukció szakmai területen az Egyetemen kívül működő kutatócsoportokat, vállalatokat, szakmai szervezeteket. Feladata kutatási programok kidolgozása, kutató teamek összeállítása, tudásmegosztás.

 

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium kutatási profiljai: A reproduktív klinikai diagnosztika, klinikai interakciók, reproduktív endokrinológia, immunológia, a reprodukcióval kapcsolatos genetika vizsgálatok, mikrovezikula kutatások, a női és férfi meddőség kutatása, az in vitro fertilizáció kutatása, a reprodukció zavaraival kapcsolatos egészségteher és egészséggazdasági elemzések.  E területeken új vizsgálati protokollok kidolgozása, a klinikai alkalmazás feltételeinek kimunkálása a kiemelt prioritás. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium szervezet klinikai kutatási eredményeinek nemzetköziesítését, több országban megszervezendő klinikai kipróbálását a HECRIN hálózat vállalja, amelynek országos központja szintén a PTE SZKK-ban található.

 

A Nemzeti Laboratórium kutatásai szakmai alapot nyújtanak az új egészségpolitikai célkitűzésekhez, a reprodukciós szakmai irányelvek és az egészségügyi intézkedéscsomagok megalapozásához és kialakításához és gazdaságossági megalapozásához, a szakmai alapellátás fejlesztéséhez.Prof. Dr. Szekeres Júlia
egyetemi tanár

Dr. Gombos Katalin
docens

Prof. Dr. Bódis József
egyetemi tanár

Dr. Várnagy Ákos
docens

Dr. Gyenesei Attila
tudományos főmunkatárs
gyenesei.attila@pte.hu
Prof. Dr. Kőszegi Tamás
egyetemi tanár
tamas.koszegi@aok.pte.hu
+36 72 536001/31231
Dr. Várnagy Ákos
docens

Dr. Bognár Zoltán
főorvos

Természettudományi Kutatóközpont

Semmelweis Egyetem

Pannon Reprodukciós Intézet Kft.

Új Szent János Kórház Budai Meddőségi Központ

Kopa-Andro Bt.

Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.

77 Elektronika Kft.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Energiatudományi Kutatóközpont

Vitrolife Sweden AB

Amplicon Kft.

Quantobio Kft.

Roche Magyarország Kft.

Andrology Unit of the University Hospital of Florence, Olaszország

Paksi Gyógyászati Intézet

MUW Universitätsklinik für Frauenheilkunde, Ausztria

Lab-On-a–Chip

KAPCSOLAT
Prof. Dr. Kovács L. Gábor
Kutatócsoport Vezető
 +36 72 501 500 / 29051