Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Virológiai Nemzeti Laboratórium

  • Kutatási koncepció
  • Munkatársak
  • Galéria

A fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. A lokális problémák megoldása mellett, minden esetben közös nemzeti és nemzetközi összefogás szükséges. Az elmúlt években, hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek-, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek (pl.: Nyugat nílusi láz vírusa, szív- és bőrférgesség kórokozója, Usutu vírus, stb.), amelyek szignifikáns társadalmi fenyegetést jelentenek. Éppen ezért a pályázat célja a Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont (PTE-SzKK) kötelékén belül működő komplex virológiai laboratóriumi egység kutatási teljesítménynek és kutatás-fejlesztési tevékenységének növelése, és ezzel párhuzamosan részvétel a hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatok munkájában. A pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli hazánkban, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére. Ezzel egyedülálló lehetőséget nyit hazánkban is a fertőző betegségek leküzdésében vívott harcban. A pályázat eredményeként, a laboratórium nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló kutatási facilitássá válhat, amely a nemzetközi hálózatba csatlakozással kellő súllyal tudja képviseltetni magát mind a pályázati, mind pedig a kutatás-fejlesztési együttműködések terén. Mivel igen speciális kutatási területet érintünk, így az európai laboratóriumok hálózata meghatározó szerepet tölt be a fertőző betegségek ellen vívott küzdelemben. Hazánkban a PTE rendelkezik az egyetlen ilyen komplex virológiai kutatólaboratóriummal, amelyet tisztán kutatási és nem járványügyi feladatok elvégzésére hoztak létre. Ennek megfelelően az itt munkát végző fiatal kollégák az egyetemi prioritásoknak megfelelően a nemzetközileg elismert, kimagasló tudományos eredmények elérését tűzték ki célul. Mivel a laboratórium egység egyedülálló hazánkban, így a virológia területén kutatni szándékozó kollégáknak sem kell külföldi laboratóriumban gyakorlatot, tapasztalatot szerezni, vagy akár aktív kutatást végezni, hiszen a laboratórium kiváló lehetőség ezen célok elérésére is. Mindemellett, mivel a Közép-európai régióban az egyetlen egyetemi fenntartásban lévő BSL-4-es kutatólaboratórium a PTE kötelékébe tartozik, fontos vonzerő lehet a külföldről hazatérni kívánó kutatók számára is.

A PTE-SzKK Virológia Kutatócsoportjának elsődleges kutatási területe az állatokról-emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ezen kórokozók a legtöbb esetben súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéseket is képesek okozni, éppen ezért a vizsgálatok igen magas szakmai kompetenciát és megfelelő laboratóriumi infrastruktúrát igényelnek. Mindazonáltal, az ilyen irányú vizsgálatok száma nemzetközi szinten is igen megnőtt, hiszen az új betegségek megjelenése is gyakoribbá vált, amit elsősorban a környezeti,- és emberi tényező együttes hatása eredményezhet.  

A pályázat célja a PTE-SzKK virológiai laboratóriumi egységének tudományos fejlesztése, a laboratórium K+F+I tevékenységének növelése, valamint a laboratórium nemzetközi szerepvállalásának erősítése. Fő cél, az előbb ismertetett kiemelkedő kutatási facilitás bevonásával egy nemzeti virológiai kutatási centrum létrehozása! A centrum létrehozásával komplex feladatok megvalósítását tűzzük ki célul. A pályázatot három, egymással szoros összefüggésben álló pillérre alapozzuk:

  1. új kórokozók felderítése, azonosítása teljesen virológiai és molekuláris biológia jellemzése;
  2.  a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között;
  3.  hazai és nemzetközi szintű oktató és képző centrum létrehozása, utánpótlásnevelés. 


Dr. Kuczmog Anett
adjunktus

+36 72 503-600
Dr. Madai Mónika
kutató
madai.monika@pte.hu
+36 72 503-600
Somogyi Balázs Antal
tudományos segédmunkatárs
sobalbundi@gmail.com
Dr. Zeghbib Safia
kutató

29049
Dr. Zana Brigitta
kutató
brigitta.zana@gmail.com
Dr. Lanszki Zsófia
kutató
lanszkizsofi@gmail.com
+36307383966
Dr. Kemenesi Gábor
adjunktus
kemenesi.gabor@gmail.com

Virológiai Kutatócsoport - BSL-4 Laboratórium

KAPCSOLAT
Dr. Kemenesi Gábor
Kutatócsoport Vezető