Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


In vivo kétfoton mikroszkóp

Szolgáltatás típusa: 
Eszköz

kétfoton effektus egy olyan folyamat, amely során két foton egyidejű elnyelésével kerül gerjesztett állapotba valamely festékmolekula. Egy ilyen esemény hatáskeresztmetszete általában igen kicsi, ám a valószínűsége a fotonsűrűség négyzetével arányos. A nano-bio-imaging core facillity-ban elérhető mikroszkópban a mintára fókuszált infravörös lézerimpulzus gyújtópontjában akkora fényintenzitást állítunk elő, hogy a látható tartományban elnyelő fluoreszcens festékünket a kétfoton effektus segítségével tudjuk gerjeszteni. A 2-foton effektus következtében a festék csak a fókuszpont körülötti kis térfogatban (~ 1 µm3) gerjesztődik. A kétfoton-gerjesztés nem érinti a minta fokális térfogaton kívül eső részeit, így több nagyságrenddel csökkenti azon sejtpusztító hatásokat, amelyek limitálják a lézersugárral végzett in vivo vizsgálatokat. Előnyei: akár 800-1200 µm mélységben is mérhetünk, fokális gerjesztés, nagy detektálási látőszög, a gerjesztőlézer hullámhossza hangolható, kHz-es mintavételezés érhető el és pásztázó eljárással akár három-dimenziós kép is készíthető.
A nano-bio-imaging core facillity-ban kiépített konfiguráció, éber egereken agyi aktivitás in vivo vizsgálatát is lehetővé teszi.

Mikroszkóp: Femto2D-SMART 2-foton mikroszkóp
Lézer: Mai Tai HP (690-1040 nm)

Kapcsolattartó neve: 
In vivo kétfoton mikroszkóp
Foglalható
Díj: 
Nem