Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Tömegspektrometria

  • Szolgáltatások
  • Munkatársak
  • Publikációk

Ez az újonnan alakult facilitás számos mennyiségi és minőségi azonosításra alkalmas készüléket foglal magába. Az azonosítások pontossága kapcsolt technikák alkalmazásával növelhető, még komplex minták esetén is. A folyadékkromatográffal vagy gázkromatográffal összekapcsolt nagy érzékenységű tandem tömegspektrométerek alkalmasak poláris, közepesen poláris és apoláris vegyületek szerkezetazonosítására, összegképlet-igazolásra, kvantitatív vizsgálatokra, gyógyszermolekulák és metabolitjaik minőségi és mennyiségi meghatározására, szennyezésprofil vizsgálatra. A készülékek alkalmazhatók proteomikai kutatásokban, intakt fehérjék tömegének meghatározására, az ép fehérje azonosítására és szerkezeti jellemzésére, fehérjék szekvenálására, poszttranszlációs módosítások vizsgálatára és a biomarker kutatás területén. Emellett lehetséges szervetlen / szerves molekulák, szintetikus polimerek, dendrimerek, peptidkeverékek, oligonukleotidok, szénhidrátok elemzése. Egyaránt megvalósítható a minták nem célzott vizsgálata (screening) vagy célzott (targeted) mérések kivitelezése. 

A műszerpark részét képezi egy képalkotó tömegspektrometriás mérésre is alkalmas készülék. Ez speciálisan előkészített metszeteket végigpásztázva minden pontból tömegspektrumot vesz fel, így kialakítva a metszet tömeg/töltés alapján kirajzolódó képét. Ezzel vizsgálható adott molekulák helyi dúsulása, illetve fontos szerepet játszhat a biomarkerkutatásban.

 A nagy felbontás és pontosság lehetővé teszi kvalitatív és kvantitatív alkalmazások széles körét a gyógyszerkutatásban, a metabolimikában, a környezet- és élelmiszerbiztonságban, a klinikai kutatásokban, diagnosztikában (pl szérum totál és szabad kortizol meghatározás) és a kriminalisztikai toxikológiában.

Dr. Dörnyei Ágnes
adjunktus
dornyei@ttk.pte.hu
+36 72 503600 /24589
Prof. Dr. Felinger Attila
egyetemi tanár
felinger@ttk.pte.hu
+36 72 503600 /24582
Nem került feltöltésre publikáció...
KAPCSOLAT
Dr. Takátsy Anikó
Core Facility Vezető
 
LETÖLTÉSEK
LINKEK
Feltöltés alatt...

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.

Feliratkozás RSS - Tömegspektrometria csatornájára