Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Nano-Bio-Imaging

  • Szolgáltatások
  • Munkatársak
  • Publikációk

Bevezető Általános leírás

Műszerek

A Mantrakvantitatív munkaállomás és az inForm® képelemző software nagyban megkönnyíti a képalkotást, kvantifikálást és sejt/szövetazonosítást. Elsősorban formalinnal fixált parafinban ágyazott (FFPE) tumorszövetre optimalizálták, de minden 10 mikrométernél vékonyabb szeletre is alkalmazható. Egyszerre alkalmas mind látható fénytartományú, mind többcsatornás fluoreszcens képalkotásra. Ez utóbbi folyékony-kristályos szűrő technológiával valósul meg, ami rendkívüli módon megkönnyíti a kívánt fluoreszcens hullámhossz kiválasztását, és a háttér fluoreszcencia kizárását.

A felbontás növelésére a kényszerített emisszió kioltása kínál lehetőséget. Ezen a jelenségen alapuló STED (Stimulated emission depletion) mikroszkóp felépítése hasonló a konfokális pásztázó mikroszkóphoz. Viszont a megvilágítás kiegészül az úgynevezett STED nyalábbal. Ez a STED nyaláb koncentrikus a gerjesztő nyalábbal és fánkszerű intenzitással rendelkezik. A STED nyaláb -az intenzitásától függő mértékben- kényszerített emisszióval alapállapotba juttatja a gerjesztett fluorofórokat, ezzel a folt mérete ahol hatékony gerjesztés valósul meg lecsökken. Ezzel a módszerrel kb 50 nm-esre csökkenthető az az x-y irányú felbontás. A módszer hátránya a pásztázó felépítésből adódó, viszonylagos lassúság.

Dr. Kecskés Angéla
tudományos munkatárs
angela.kecskes@aok.pte.hu
31642
Dr. Makkai Géza
adjunktus
gezamakkai@gmail.com
+36 72 501500 /29151, 29222
Dr. Jánosi Tibor Zoltán
tudományos munkatárs
tzjanosi@gamma.ttk.pte.hu
Nem került feltöltésre publikáció...
KAPCSOLAT
Dr. Ábrahám István
Core Facility Vezető
 
 
LETÖLTÉSEK
LINKEK
Feltöltés alatt...
Feliratkozás RSS - Nano-Bio-Imaging csatornájára