Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Jubileumi Szentágothai nap – 10 éve a tudomány és az innováció szolgálatában

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont (PTE SZKK) az elmúlt tíz évben igen nagy utat járt be, mára hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát az orvosbiológiai kutatások, és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken. Az SzKK megnyitásától fogva folyamatosan törekedett a fejlődésre, amit mi sem bizonyít jobban, mint az évről évre emelkedő publikációk száma, a magas pályázati aktivitás és a kutatási infrastruktóra töretlen fejlesztése. A kutatóközpont ad otthont az ország két elsőként megnyitott Nemzeti Laboratóriumának, a Humán Reprodukciós és a Virológiai Nemzeti Laboratóriumoknak. Az innovációs tevékenység elismeréseképpen a  Nemzeti Kutatási, Fejleszési és Innovációs Hivatal a tavalyi évben több, a házban működő kutatócsoport munkáját is „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” címmel tüntette ki. Az idén pedig a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnyerte a Magyar Tudományos Akadémi „Kiváló Kutatóhelye” címet. 

Mindezekre a sikerekre emlékeztek a kutatóközpont munktársai és a vendégek a Jubileumi Szentágothai Napon hétfőn, amikor is a hagyományokhoz híven, idén is átadták a Szentágothai és a Junior Szentágothai Díjakat. 

Az előbbit Prof. Dr. Bódis Józsefnek ítélte oda az SzKK tudományos közössége munkájáért, eredményes publikációs aktivitásáért, tudományos vezetői tevékenységéért, különösen a humán reprodukció területén elért hazai és nemzetközi sikereiért. Ezzel együtt a jubileumi évben odaítélt Szentágothai Díjnak más üzenete is van. A Szentágothai Kutatóközpont – korai nevén a Science Building – koncepcióját még Gábriel Róbert, akkori rektor és Sümegi Balázs, akkori orvoskari dékán vetették papírra. A megvalósítás azonban már Prof. Dr. Bódis József feladata volt, és mind az egyetem rektoraként, mind pedig később államtitkárként folyamatosan támogatta a kutatóköpont munkáját, fejlődését. 

A Junior Szentágothai Díjat Dr. Zeghbib Safia, a Virológiai Kutatócsoport és a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársa érdemelte ki kiemelkedő munkájával, melynek során számos kompetenciát sajátított el a biobiztonsági laboratóriumi munkától a molekuláris biológiai eljárásokon át a haladó szintű evolúciós és bioinformatikai elemzésekig. Ezzel olyan ritka és kiváló kompetenciákkal rendelkező kutatóvá vált, amely egyedülálló a tudományterületen. Kutatómunkája során rendkívül sokat tett Magyarország és Algéria közt zajló kutatásokért, fejlesztésekért is.

A rendezvény keretein belül került le a lepel a kutatóközpont két nagy előadójának névtáblájáról is. A korábban B001 névre hallgató terem mostantól Sümegi Balázs professzor, a B002 terem pedig Vermes István professzor, azaz két kiváló, a közelmúltban elhunyt kutató nevét viseli. 

A jubileumi ünnepség második felében a színtiszta tudomány kerül fókuszba. A jelenlévők három szekció keretében ismerkedhetnek meg a legújabb kutatási eredményekkel, és a jövő terveivel.