Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Megjelentek az OTKA pályázat eredményei

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly decemberben írta ki az alapkutatások támogatását célzó OTKA pályázatok 2021. évi felhívásait. Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló új pályázat öt alprogramja az előző évek pályázati kategóriáit követi. A kiírások a Posztdoktori és a Fiatal Kutatói Kiválósági Programra, a Kutatói Kezdeményezésű Témapályázatra, a magyar-osztrák és magyar-szlovén nemzetközi együttműködésekben zajló kutatásokra jelentek meg. A korábbi gyakorlathoz képest rugalmasabb a támogatások felhasználása és a költségelszámolás, tovább csökkentek az adminisztratív terhek. Az újítások elsődleges célja, hogy a kedvezményezettek még hatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat a projektek megvalósítása során.

 

A pályázatok értékelése többszintű eljárásban, szigorú szakmai kritériumok alapján zajlott, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával. A bírálati munkát a www.tudomanymetria.com oldal által számított, tudományterületre vonatkozó, életkorra normalizált mérőszámok is támogatták. Az egyéni kutatói publikációs teljesítményt tükröző mutatók a legfontosabb hazai publikációs adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára adatain alapulnak. A kiírás nagy hangsúlyt fektetett a publikációs teljesítményre annak érdekében, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatások során létrejövő eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak.

A pályázatok elbírálását követően nagyon büszkék lehetünk, hiszen számos kutatónk nyerte el a támogatást: 

 

Kutatói témapályázatok:

Kálai Tamás: Kismolekulák szintézise makromolekuláris és szupramolekuláris rendszerek tanulmányozására (Pécsi Tudományegyetem)

Helyes Zsuzsanna: Krónikus fájdalom szenzitizációs mechanizmusok azonosítása reumatoid artritiszben (Pécsi Tudományegyetem)

Szőke Éva: A lipid raftok szerepének vizsgálata a TRP ioncsatornák működésében: új fájdalomcsillapító mechanizmusok analízise (Pécsi Tudományegyetem)

Melegh Béla: Ritka és ultraritka neuromusculáris betegségek komplex klinikai és laboratóriumi vizsgálata, jellemzése, és csoportosítása (Pécsi Tudományegyetem)

Lukács András: Fotoaktív fehérjék optogenetikai alkalmazása (Pécsi Tudományegyetem)

 

Fiatal kutatói kiválósági program:

Görföl Tamás: Denevérvírusok és gazdáik molekuláris evolúciója (Pécsi Tudományegyetem)

Kurucz Kornélia: Inváziós csípőszúnyogok (Diptera: Culicidae) ökológiai és molekuláris biológiai vizsgálata, különös figyelemmel patogén mikrobáik felderítésére (Pécsi Tudományegyetem)

Poór Miklós: Mikotoxinok és polifenolok farmakokinetikai/toxikokinetikai kölcsönhatásainak vizsgálata (Pécsi Tudományegyetem)

Borbély Éva: A hemokinin-1 szabályozó szerepének komplex vizsgálata depresszió és komorbiditásainak egérmodelljeiben (Pécsi Tudományegyetem)