Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont az elmúlt évben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az eltelt időben az egyetem kutatóközpontja hatalmas utat járt be, hiszen mára már hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát az orvosbiológiai kutatások, és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken. A kutatóközpont tudományos életben betöltött szerepét egy nemrégiben elnyert pályázta – amelynek célja KrioEM Kompetencia Központ kialakítása – még inkább megerősíti. 

Az ünnepségen prof. dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében emlékeztetett, hogy mára már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont az egyetem zászlós hajója a kutatások tengerén. Hangsúlyozta, hogy az SzKK számos olyan projekt otthona, amelyek számos aspektusból támogatják az egyetemet. 

Ezt követően a Szentágothai János Kutatóközpont megbízott elnöke, prof. dr. Czéh Boldizsár beszédében az intézmény előtt álló feladatokat, célokat vázolta. Kiemelte, hogy hatalmas munka előtt áll a kutatóközpont, hiszen a KrioEM Kompetencia Központ kialakítása, működtetése, valamint az ehhez kapcsolódó nemzeti szakmai tudásbázis és kutatói közösség kialakítása az elkövetkezendő időszak feladata. 

A megemlékezés meghívott előadója prof. dr. Perczel András egészszégügyi okok miatt sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen. Így a vendégek dr. Kovács L. Gábor professzor úr „Innovatív orvostudományi kutatások a termékenység zavarainak felismerésében és eredményesebb gyógyításában” című előadását hallgathatták meg.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen átadásra került a Szentágothai és a junior Szentágothai Díj is. A Szentágothai Díjat idén prof. dr. Szekeres Júlia, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Reproduktív és Tumor Immunológiai Kutatócsoport vezetője, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritája vehette át kutatói munkájának elismeréséül. 

A junior Szentágothai díjat Krizsán Gergő, a Szentágothai János Kutatóközpont Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkatársa kimagasló szakmai munkájának elismeréséül vehette át.