Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Genomika és Bioinformatika

 • Szolgáltatások
 • Munkatársak
 • Publikációk

A Genomika és Bioinformatika Core Facility az első magyar core facility, amely az új generációs szekvenálás  (NGS) és bioinformatikai szolgáltatások biztosítására jött létre.

A Core Facility a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában található, az új generációs szekvenálási szolgáltatások széles skáláját kínálja, beleértve az Illumina szekvenálást ( Nextseq, MiSeq, MiniSeq és iSeq), a nanopore szekvenálást (MinION), valamint  teljes körű protokollokat genom, transzkriptom, epigenom és metagenom szekvenálásra. A csoport emellett bioinformatikai és biostatisztikai adatelemzési szolgáltatásokat is nyújt új generációs szekvenálási és orvosbiológiai adatokkal kapcsolatban.

Szolgáltatások

Könyvtárkészítés és minőség-ellenőrzés

Tapestation 4200

A Genomikai és Bioinformatikai Core Facility a könyvtárkészítési módszerek  széles skáláját kínálja DNS és RNS mintákból, a szekvenálási technológia, a minta forrása és a biológiai kérdés függvényében. Minden lépésben gondosan ellenőrizzük a facility munkatársai vagy a megrendelő által előkészített szekvenálási könyvtárak minőségét.

A fő lépések a következőek:

 • Koncentráció mérése (Fluorescence Qubit 4.0)
 • Fragmensméret meghatározás (Bioanalyzer 2100, TapeStation 4200)


 • Új generációs szekvenálás

  A szekvenálást az Illumina (NextSeq 550, MiSeq, MiniSeq, iSeq) és a Nanopore (MinION) szekvenáló készülékeken hajtjuk végre, az alkalmazástól és a biológiai kérdéstől függően. A rendelkezésre álló eszközök a rövid (Illumina technológia) és a hosszú szekvenálást (Oxford Nanopore technológia), valamint a kimenetek széles skáláját fedik le, a néhány százezertől a több száz millió darab leolvasási hosszig.

  NextSeq 550


   Bioinformatika és adatelemzés

  A facility olyan bioinformatikai szolgáltatásokat nyújt, melyek lefedik az NGS-adatok elemzésének legfőbb lépéseit, beleértve a nyers adatfeldolgozást (mintákra szétválogatott, térképezetlen BAM fájlok átadása), a standard bioinformatikai elemzéseket (pl.: szekvenciák térképezése és genom böngészőben történő megjelenítése), a további bioinformatikai elemzéseket (pl.: különböző módon expresszálódó gének azonosítása vagy genotipizálás) valamint a publikációk esetében adatmegosztási követelményekkel kapcsolatos segítséget (pl. GEO benyújtás).

  Contact  Műszerek

  Covaris M220 Ultrasonicator

  Covaris M220

  Az M220 Focused-ultrasonicator készüléket az új generációs szekvenálásban alkalmazott 150 bp és 5 Kbp közötti méretű fragmentek létrehozására. A COVARIS AFA ultrahangos frekvencián és nagyon rövid hullámhosszon továbbítja az akusztikus energiát, majd egyedülálló módon képes az energiát a mintára fókuszálni. Az AFA képes szabályozni a nyíróerőt, ennek segítségével a kiválasztott méretre fragmentálja a nukleinsavakat.  Illumina iSeq NGS

  Az iSeq 100 asztali szekvenáló az Illumina egycsatornás szekvenálását használja fel a szintézis alapú szekvenálási technológiával, így rendkivül gyors szekvenálást biztosít, miközben megőrzi az adatminőséget. Az Illumina jelenleg legkisebb szekvenálójaként is képes 300 bázispár hosszúságú paired-end típusú futtatása során több mint 1,2 milliárd bázispárt előállítani mindössze 17 óra alatt. Az iSeq egy széles körű alkalmazásokkal rendelkező rugalmas rendszer, amely ideális kisméretű genom, target és amplikon, valamint virális és mikrobiális genomok szekvenálásához.

  iSeq


  Illumina MiniSeq

  MiniSeq

  A Miniseq rendszer magas minőségű szekvenálási technikát kínál költséghatékony asztali rendszerrel. Lehetővé teszi a kisméretű genom, amplikon, célzott és RNS szekvenálást alacsony könyvtári mennyiség felhasználásával. Ideális olyan célzott kutatási alkalmazásokhoz, mint a daganatos megbetegedések vizsgálata és a génexpresszió profilozása.  Illumina MiSeq

  A MiSeq benchtop készülék tud jelenleg a leghosszabb leolvasási hosszt generálni az Illumina készülékek között. A single end 36 (1x36) a paired end 300 (2x300) bázispár között bármilyen leolvasásra hosszt képes szekvenálni, ezáltal széleskörű applikációs lehetőségeket biztosít. A MiSeq költséghatékony eszköz különféle célzott genomszekvenálásra, metagenomikai és genexpressziós elemzésekhez is.

  MiSeq


  Illumina NextSeq 550 NGS

  NextSeq 550

  A NextSeq 550 rendszer ideális szekvenáló készülék a különböző méretű transzkriptomikai projektekhez és a szekvenálási kihozatalokhoz, optimális működési hatékonyságot biztosítva a felhasználók számára. A NextSeq 550 lehetővé teszi az alacsonyabb és a magasabb futási konfigurációk közötti váltást a projekt igényei alapján. Ideális platform a kis és közepes RNS szekvenálási projektekhez, a közepes méretű genomok valamint a teljes exom szekvenáláshoz  Oxford Nanopore MinION sequencer

  A MinION egy hordozható, valós idejű RNS és DNS szekvenálásra alkamas eszköz, amely képes bármilyen hosszúságú nukleinsav leolvasására. A nanopórus alapú szekvenálás alkalmazásával egyetlen DNS vagy RNS molekula szekvenálható fragmentálás, PCR amplifikáció vagy a minta kémiai jelölése nélkül. A rendkívül hosszú leolvasási hosszúság (több száz kb) ideális lehet teljes genomok valamint hosszú amplikonok szekevenálására.

  Nanopore MinIon


  TapeStation 4200 system

  Tapestation 4200

  Az Agilent 4200 TapeStation a nukleinsavak elektroforézissel történő méret szerinti elválasztását végző rendszer. Ez a készülék egy komplett megoldás a minták minőségének ellenőrzésére bármilyen NGS munkafolyamatok végpontjainál, alkalmas mind DNS, mind RNS analízisére. Az alkalmazástól függően a szoftver automatikusan meghatározza a méretet, a mennyiséget, a tisztaságot, illetve az RNS és DNS integritását.  ABI Prism 310 Genetic Analyzer

  A szekvenáló futás kapilláris elektroforézis alapján történik. A gép egy kapillárissal rendelkezik, egy időben egy minta vizsgálatára alkalmas. A szekvenálandó mintát egy PCR reakcióban fluoreszcensen jelölt dideoxi-NTP-kel kell jelölni, a reakcióban, a láncterminálás következtében különböző méretű jelölt fragmentek keletkeznek, amelyek a kapilláris elektroforézis során elválnak. Az érzékelő ablakhoz érkező jelölt fragmentet lézer gerjeszti, a fluoreszcens jelet egy CCD kamera fogadja. A gép alkalmas mind szekvencia meghatározásra, mint fragment analízisre. Fragment analízis esetén egyidejűleg maximum öt fluorofór vizsgálata lehetséges.  Egy minta átlagos vizsgálati ideje másfél óra.  Applied Biosystems StepOnePlus™

  A készülék egy valós idejű PCR rendszer, amellyel lehetőség van génexpressziós mérések, genotipizálások és olvadáspont vizsgálatok végzésére. A génexpressziós vizsgálatoknál a kettős jelölésű próbákkal (TaqMan, Scorpions, Molecular Beacons stb.) és SYBR Green festékkel egyaránt végezhetőek. Egy mintában egyidejűleg maximum négy fluorofór vizsgálata lehetséges a gyártó által dedikált festékekkel (FAM,VIC/JOE, ROX, NED/TAMRA).  A kimutatás ideje 1-3 óra. A blokkonként változtatható hőmérséklet (VeriFlex Block) PCR optimalizálás esetén hasznos lehet.

  www.thermofisher.com/hu/en/home/life-science/pcr/real-time-pcr/real-time-pcr-instruments/step-one-real-time-pcr-systems.html#  Bio-Rad CFX96 Touch DeepWell Real Time PCR

  A CFX-Real Time PCR detekktáló rendszer hatékony és rugalmas eszköz. A készülék nagy érzékenységű és nagy megbízhatóságú detektálást nyújt singleplex és multiplex real-time PCR reakciókhoz akár 5 különböző csatornán. A CFX Maestro Analysis szoftverrel párosítva a CFX eszköz kiváló adatgyűjtési, statisztikai elemzési és adatvizualizációs lehetőségeket kínál.

  Bio-Rad cfx96


  Hitachi CR22GIII centrifuga

  Nagy kapacitású álló Hitachi centrifugával maximálisan akár 6L centrifugálható (4 × 1500 ml). A centrifuga egyszerűen működtethető intuitív LCD érintőképernyővel, amelynek köszönhetően minden fontos paraméter egyszerűen szabályozható és követhető a centrifugálás során.  Maximum sebesség 22.000 rpm.

  http://www.ibiotech.cz/media/files/product_pdf/cn22n.pdf  nCounter SPRINT Profiler

  Az nCounter SPRINT Profiler működése egy újszerű digitális vonalkód technológián alapul, mely a célmolekulákhoz hibridizál. Ezt követően a digitális vonalkódot egy „single molecule” képalkotási technikával közvetlenül megszámolják, melynek eredménye egy nagyon pontos és érzékeny mennyiségi meghatározás. Párhuzamosan akár 800 target mérhető egyetlen mintában, egy futással pedig 12 minta vizsgálható.

  https://www.nanostring.com/products/ncounter-systems-overview/ncounter-sprint-profiler

  SPRINT Profiler készüléken támogatott applikációk:

  • Génexpresszió (mRNS)
  • miRNS
  • DNS kópiaszám-eltérések (CNV)
  • lncRNS
  • Kromatin immunprecipitáció (ChIP-String)
  • Fehérje
  • Génfúziók


  Hasznos tudnivalók

  A Genomika és Bioinformatika Core Facility  különböző szolgáltatásokat kínál valamennyi tudományos és ipari kutatócsoport számára.  A megvalósíthatóság és a költségek becslése érdekében javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot csapatunkkal szekvenálási kísérlet, illetve bioinformatikai adatok elemzési feladatának tervezésekor.

  A Genomika és Bioinformatika Core facility folyamatos pénzügyi támogatásának biztosítása miatt elengedhetetlen, hogy a szolgáltatások eredményeként létrejött publikációkban a core facility  meg legyen jelenítve. Ezért kérjük partnereinket, hogy jelezzék a közleményben, hogy a tevékenység az SzKK Genomika és Bioinformatika Core Facility igénybevételével történt, melyet a „Köszönetnyilvánítás” (angolul: „Acknowledgement”) részben az alábbi mondattal jelezzen:

  „A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Genomika és Bioinformatika Core Facility igénybevételével készült.” (Angolul: The research was performed in collaboration with Genomics and Bioinformatics Core Facility at the Szentágothai Research Centre of the University of Pécs.) Az SzKK ennek elmaradása esetében a pótlást kérheti, melyet a partner köteles haladéktalanul teljesíteni.

  A tudományos közleményeket a weboldalunkon is szerepeltetni fogjuk.

  Contact

  Dr. Gyenesei Attila
  tudományos főmunkatárs
  gyenesei.attila@pte.hu
  Bauer Witold
  tudományos segédmunkatárs
  bauer.witold@pte.hu
  Gálik Bence
  tudományos segédmunkatárs
  galik.bence@pte.hu
  Dr. Herczeg Róbert
  tudományos munkatárs
  herczeg.robert@pte.hu
  Dr. Kun József
  tudományos munkatárs
  kun.jozsef@pte.hu
  29202
  Urbán Péter
  tudományos segédmunkatárs
  urban.peter@pte.hu
  29291
  Mátyás Mónika
  projektasszisztens
  matyas.monika@pte.hu
  29202
  Zsiborás Réka
  laboratóriumi asszisztens
  zsiboras.reka@pte.hu
  29291
  Harangozó-Dimák Adrienn
  laboratóriumi asszisztens
  dimak.adrienn@pte.hu
  29291
  Géczi Fanni
  laboratóriumi asszisztens
  geczi.fanni@pte.hu
  29291

  2021

  Publikációk

  • Bauer W.; Gyenesei A.; Krętowski A. : Review: The Multifactorial Progression from the Islet Autoimmunity to Type 1 Diabetes in Children. Int. J. Mol. Sci. 202122(14), 7493; doi:10.3390/ijms22147493

  • Schvarcz, C.A.; Danics, L.; Krenács, T.; Viana, P.; Béres, R.; Vancsik, T.; Nagy, Á.; Gyenesei, A.; Kun, J.; Fonović, M.; Vidmar, R.; et al.: Repeated Modulated Electro‐Hyperthermia Induces a Prominent Local Stress Response and Growth Inhibition in Triple Negative Mouse Breast Cancer Isografts. Cancers 2021, 13, 1744. https://doi.org/10.3390/ cancers13071744

  • Kraboth, Z.; Kajtár, B.; Gálik, B.; Gyenesei, A.; Miseta, A.; Kalman, B. Involvement of the Catecholamine Pathway in Glioblastoma Development. Cells 2021, 10, 549. https://doi.org/10.3390/cells10030549
  • Szabo, D.; Sarszegi, Z.; Polgar, B.; Saghy, É.; Nemeth, A.; Reglodi, D.; Makkos, A.; Gorbe, A.; Helyes, Z.; Ferdinandy, P.; et al.: PACAP-38 in Acute ST-Segment Elevation Myocardial Infarction in Humans and Pigs: A Translational Study, International Journal of Moecular  Sciences 2021, 22, 2883. https://doi.org/10.3390/ijms22062883
  • Gombos K., Gálik B.,Kalács K.I., Gödöny K., Várnagy Á., Bódis J., Alpár D., Gyenesei A., Kovács. L.G. : NGS-based pipeline for routine non-invasive pre-implantation genetic assessment in IVF,International Journal of Molecular Sciences, 2021, 22, 2443    https://doi.org/10.3390/ijms22052443

  2020

  Publikációk

  • Gombos K., Földi M., Kiss Sz., Herczeg R., Gyenesei A., Geiger L., Csabai D., Futács K., Nagy T., Miseta A., Somogyi B.A., hegyi P., Szentesi A. : Analysis of COVID-19-related RT-qPCR test results in Hungary: Epidemology, dianostics and clinical outcome . Frontiers in Medicine, 2020

  • Kemenesi, G.; Zeghbib, S.; Somogyi, B.A.; Tóth, G.E.; Bányai, K.; Solymosi, N.; Szabo, P.M.; Szabó, I.; Bálint, Á.; Urbán, P.; Herczeg, R.; Gyenesei, A.; Nagy, Á.; Pereszlényi, C.I.; Babinszky, G.C.; Dudás, G.; Terhes, G.; Zöldi, V.; Lovas, R.; Tenczer, S.; Kornya, L.; Jakab, F.: Multiple SARS-CoV-2 Introductions Shaped the Early Outbreak in Central Eastern Europe: Comparing Hungarian Data to a Worldwide Sequence Data-Matrix. Viruses 2020, 12, 1401.

  • Gombos K, Herczeg R, Erőss B, Kovács S Zs, Uzzoli A, Nagy T, Kiss Sz, Szakács Zs, Imrei M, Szentesi A, Nagy A, Fábián A, Hegyi P, Gyenesei A : Translating Scientific Knowledge to Government Decision Makers Has Crucial Importance in the Management of the COVID-19 Pandemic. Population Health Management 2020 SEP 2 doi: 10.1089/pop.2020.0159

  • Kecskés A, Pohóczky  K, Kecskés  M, , Varga  V.Z, Kormos V, Szőke É, Henn-Mike N, Fehér M, Kun J, Gyenesei A, Renner É, Palkovits M, Ferdinandy P, Ámrahám M. I, Gaszner B, Helyes Zs: Characterization of Neurons Expressing the Novel Analgesic Drug Target Somatostatin Receptor 4 in Mouse and Human Brains. International Journal of Molecular Sciences, 202021(20), 7788; https://doi.org/10.3390/ijms21207788 

  • Salgado D, Armean IM, Baudis M et al.:  The ELIXIR Human Copy Number Variations Community: building bioinformatics infrastructure for research [version 1; peer review: awaiting peer review]. F1000Research 2020, 9(ELIXIR):1229 (https://doi.org/10.12688/f1000research.24887.1)

  • Krabóth Z., Gálik B.,Tompa M., Kajtár B., Urbán P., Gyenesei, A., Miseta, A., Kálmán, B. : DNA CpG methylation in sequential glioblastoma specimens. Journal of Cancer Research and Clinical Oncology 2020 Aug 10. https://doi.org/10.1007/s00432-020-03349-w

  • Gángó A, Alpár D, Galik B, Marosvári D, Kiss R, Fésüs V, Aczél D, Eyüpoglu E, Nagy N, Nagy Á, Krizsán S, Reiniger L, Farkas P, Kozma A, Ádám E, Tasnády S, Réti M, Matolcsy A, Gyenesei A, Mátrai Z, Bödör C. : Dissection of subclonal evolution by temporal mutation profiling in chronic lymphocytic leukemia patients treated with ibrutinib. Int J Cancer. 2020 Jan 1;146(1):85-93. doi: 10.1002/ijc.32502.
  • Montgomery SA, Tanizawa Y, Galik B, Wang N, Ito T, Mochizuki T, Akimcheva S, Bowman JL, Cognat V, Maréchal-Drouard L, Ekker H, Hong SF, Kohchi T, Lin SS, Liu LD, Nakamura Y, Valeeva LR, Shakirov EV, Shippen DE, Wei WL, Yagura M, Yamaoka S, Yamato KT, Liu C, Berger F. :Chromatin Organization in Early Land Plants Reveals an Ancestral Association between H3K27me3, Transposons, and Constitutive Heterochromatin. Current Biology 2020 Feb 24;30(4):573-588.e7. doi: 10.1016/j.cub.2019.12.015. 
  • Bödör C, Alpár D, Marosvári D, Galik B, Rajnai H, Bátai B, Nagy Á, Kajtár B, Burján A, Deák B, Schneider T, Alizadeh H, Matolcsy A, Brandner S, Storhoff J, Chen N, Liu M, Ghali N, Csala I, Bagó AG, Gyenesei A, Reiniger L. : Molecular Subtypes and Genomic Profile of Primary Central Nervous System Lymphoma. Journal of Neuropathology & Experimental Neurology 2020 Feb 1;79(2):176-183. doi:10.1093/jnen/nlz125.
  • Csepregi R, Temesfői V, Das S, Alberti Á, Tóth CA, Herczeg R, Papp N, Kőszegi T. :Cytotoxic, Antimicrobial, Antioxidant Properties and Effects on Cell Migration of Phenolic Compounds of Selected Transylvanian Medicinal Plants. Antioxidants (Basel). 2020 Feb 18;9(2):166. doi: 10.3390/antiox9020166. 
  • Paczkowska-Abdulsalam M, Niemira M, Bielska A, Szałkowska A, Raczkowska BA, Junttila S, Gyenesei A, Adamska-Patruno E, Maliszewska K, Citko A, Szczerbiński Ł, Krętowski A. : Evaluation of Transcriptomic Regulations behind Metabolic Syndrome in Obese and Lean Subjects. International Journal of Molecular Sciences 2020 Feb 20;21(4):1455. doi:10.3390/ijms21041455.
  • Fodor, István ; Zrinyi, Zita ; Urbán, Péter ; Herczeg, Robert ; Büki, Gergely ; M. Koene, Joris ; Tsai, Pei-San ; Pirger, Zsolt: Identification, presence, and possible multifunctional regulatory role of invertebrate gonadotropin-releasing hormone/corazonin molecule in the great pond snail (Lymnaea stagnalis)2020 doi: 10.1101/2020.03.01.971697
  • Madai M, Németh V, Oldal M, Horváth G, Herczeg R, Kelemen K, Kemenesi G, Jakab F. :Temporal Dynamics of Two Pathogenic Hantaviruses Among Rodents in Hungary. Vector-Borne and Zoonotic Diseases. 2020 Mar;20(3):212-221. doi: 10.1089/vbz.2019.2438.
  • Aczél T, Kecskés A, Kun J, Szenthe K, Bánáti F, Szathmary S, Herczeg R, Urbán P, Gyenesei A, Gaszner B, Helyes Z, Bölcskei K. : Hemokinin-1 Gene Expression Is Upregulated in Trigeminal Ganglia in an Inflammatory Orofacial Pain Model: Potential Role in Peripheral Sensitization. International Journal of Molecular Sciences 2020 Apr 22;21(8):2938. doi: 10.3390/ijms21082938. 
  • Papp H, Zeghbib S, Földes F, Banfai K, Madai M, Kemenesi G, Urbán P, Kvell K, Jakab F. :Crimean-Congo hemorrhagic fever virus infection triggers the upregulation of the Wnt signaling pathway inhibitor genes. Virus Genes 2020 Apr 25. doi: 10.1007/s11262-020-01759-z. 
  • Friston D, Junttila S, Lemes JBP, Laycock H, Torres-Perez JV, Want E, Gyenesei A, Nagy I.:  Leptin and fractalkine: novel subcutaneous cytokines in burn injury. Disease Models & Mechanisms 2020 Apr 29;13(4):dmm042713. doi: 10.1242/dmm.042713.
  • Kemenesi G, Kornya L, Tóth GE, Kurucz K, Zeghbib S, Somogyi BA, Zöldi V, Urbán P, Herczeg R, Jakab F. :Nursing homes and the elderly regarding the COVID-19 pandemic: situation report from Hungary. Geroscience. 2020 May 18:1-7. doi: 10.1007/s11357-020-00195-z. 
  • Fodor I, Urbán P, Kemenes G, Koene JM, Pirger Z. :Aging and disease-relevant gene products in the neuronal transcriptome of the great pond snail (Lymnaea stagnalis): a potential model of aging, age-related memory loss, and neurodegenerative diseases. Invertebrate Neuroscience 2020 May 24;20(3):9. doi: 10.1007/s10158-020-00242-6. 
  • Bodis J, Gödöny K, Várnagy Á, Kovács K, Koppán M, Nagy B, Erostyák J, Herczeg R, Szekeres-Barthó J, Gyenesei A, Kovács GL.:  How to reduce the potential harmful effects of light on blastocyst development during IVF. Medical Principles and Practice 2020 May 29. doi: 10.1159/000509016. 

  2019

  Publikációk

  • Marik T, Tyagi C, Balázs D, Urbán P, Szepesi Á, Bakacsy L, Endre G, Rakk D, Szekeres A, Andersson M A, Salonen H, Druzhinina I S, Vágvölgyi Cs, Kredics L. Structural Diversity and Bioactivities of Peptaibol Compounds From the Longibrachiatum Clade of the Filamentous Fungal Genus Trichoderma. Frontiers in Microbiology, 2019. Accepted for publication. Doi: 10.3389/fmicb.2019.01434. IF: 4.26
  • Garai K, Ádam Z, Herczeg R, Katai E, Nagy T, Pál Sz., Gyenesei A, Pongracz J, Wilhelm M, Kvell K. Artificial neural network correlation and biostatistics evaluation of physiological and molecular parameters in healthy young individuals performing regular exercise. Frontiers in Physiology, 2019. Accepted for publication. IF: 3.2
  • Péterfalvi A, Németh N, Herczeg R, Tényi T, Miseta A, Czéh B, Simon M. Examining the Influence of Early Life Stress on Serum Lipid Profiles and Cognitive Functioning in Depressed Patients. Frontiers in Psychology 2019. Accepted for publication. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01798, IF: 2.13
  • Macsai L, Olah Z, Bush AI, Galik B, Onody R, Kalman J, Datki Z. :Redox Modulating Factors Affect Longevity Regulation in Rotifers.  The Journals of Gerontology Series A Biological Sciences and Medical Sciences 2019 May 16;74(6):811-814. doi: 10.1093/gerona/gly193. 
  • Gángó A*, Alpár D*, Gálik B*, Marosvári D, Kiss R, Fésüs V, Aczél D, Eyüpoglu E, Nagy N, Nagy Á, Krizsán S, Reiniger L, Farkas P, Kozma A, Ádám E, Tasnády S, Réti M, Matolcsy A, Gyenesei A, Mátrai Z, Bödör C. Dissection of Subclonal Evolution by Temporal Mutation Profiling in Chronic Lymphocytic Leukemia Patients Treated With Ibrutinib. International Journal of Cancer 2019 Jun 10. Doi: 10.1002/ijc.32502. IF: 7.36
  • Bauer W, Veijola R, Lempainen J, Kiviniemi M, Härkönen T, Toppari J, Knip M, Gyenesei A*, Ilonen J*. Age at Seroconversion, HLA Genotype and Specificity of Autoantibodies in Progression of Islet Autoimmunity in Childhood. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2019 May 23. pii: jc.2019-00421. doi: 10.1210/jc.2019-00421. IF: 5.79
  • Zana B, Geiger L, Kepner A, Földes F, Urbán P, Herczeg R, Kemenesi G, Jakab F. First molecular detection of Apis mellifera filamentous virus in honey bees ( Apis mellifera ) in Hungary, Acta Veterinaria 2019, 67:1 pp. 151-157. IF: 1.04
  • Montskó, G ; Gödöny, K ; Herczeg, R ; Várnagy, Á ; Bódis, J ; Kovács, GL Alpha-1 chain of human haptoglobin as viability marker of in vitro fertilized human embryos: information beyond morphology. System Biology in Reproductive Medicine 2019, 65: 2 pp. 174-180, IF: 1.58
  • Datki Z, Galik-Olah Z, Bohar Z, Zadori D, Fulop F, Szatmari I, Galik B, Kalman J, Vecsei L. : Kynurenic Acid and Its Analogs Are Beneficial Physiologic Attenuators in Bdelloid Rotifers. Molecules. 2019 Jun 10;24(11):2171. doi.:10.3390/molecules24112171. 
  • Aczél T, Kun J, Szőke É, Rauch T, Junttila S, Gyenesei A, Bölcskei K, Helyes Zs. Transcriptional Alterations in the Trigeminal Ganglia, Nucleus and Peripheral Blood Mononuclear Cells in a Rat Orofacial Pain Model. Frontiers in Molecular Neuroscience 2018. Doi: 10.3389/fnmol.2018.00219. IF: 3.90
  • Zana B, Kemenesi G, Buzás D, Csorba G, Görföl T, Khan FAA, Tahir NFDA,Zeghbib S, Madai M, Papp H, Földes F, Urbán P, Herczeg R, Tóth GE, Jakab F.: Molecular Identification of a Novel Hantavirus in Malaysian Bronze Tube-Nosed Bats (Murina aenea) Viruses. 2019 Sep 21;11(10):887. doi:10.3390/v11100887. 
  • Földes F, Madai M, Németh V, Zana B, Papp H, Kemenesi G, Bock-Marquette I,Horváth G, Herczeg R, Jakab F. : Serologic survey of the Crimean-Congo haemorrhagic fever virus infection among wild rodents in Hungary. Ticks Tick-borne Diseases. 2019 Oct;10(6):101258. doi: 10.1016/j.ttbdis.2019.07.002.
  • Zeghbib S, Herczeg R, Kemenesi G, Zana B, Kurucz K, Urbán P, Madai M, Földes F, Papp H, Somogyi B, Jakab F.: Genetic characterization of a novel picornavirus in Algerian bats: co-evolution analysis of bat-related picornaviruses. Scientific Reports 2019 Oct 31;9(1):15706. doi: 10.1038/s41598-019-52209-2.
  • Bödör C, Alpár D, Marosvári D, Galik B, Rajnai H, Bátai B, Nagy Á, Kajtár B, Burján A, Deák B, Schneider T, Alizadeh H, Matolcsy A, Brandner S, Storhoff J, Chen N, Liu M, Ghali N, Csala I, Bagó AG, Gyenesei A, Reiniger L. Molecular Subtypes and Genomic Profile of Primary Central Nervous System Lymphoma. J Neuropathol Exp Neurol. 2019 Nov 28. doi: 10.1093/jnen/nlz125. 

  2018

  Publikációk

  • Mutti M, Sonnevend Á, Pál T, Junttila S, Ekker H, Galik B, Gyenesei A, Nagy G, Nagy E, Szijártó V. : Complete Genome Sequence of Escherichia coli 81009, a Representative of the Sequence Type 131 C1-M27 Clade with a Multidrug- Resistant Phenotype. Genome Announcements. 2018 doi: 10.1128/genomeA.00056-18. 
  • Aczél T, Kun J, Szőke É, Rauch T, Junttila S, Gyenesei A, Bölcskei K, Helyes Z. : Transcriptional Alterations in the Trigeminal Ganglia, Nucleus and Peripheral Blood Mononuclear Cells in a Rat Orofacial Pain Model. Frontiers in Molecular Neuroscience 2018 doi: 10.3389/fnmol.2018.00219. 
  • Datki Z, Olah Z, Hortobagyi T, Macsai L, Zsuga K, Fulop L, Bozso Z, Galik B, Acs E, Foldi A, Szarvas A, Kalman J. :Exceptional in vivo catabolism of neurodegeneration-related aggregates.  2018 Jan 29;6(1):6. doi: 10.1186/s40478-018-0507-3. 
  • Bán Á, Pintér E, Kun J. :A megfelelő szájegészség megvédhet a kalciumcsatorna- blokkoló készítmények okozta gingivahyperplasia kialakulásától [Proper oral health can protect from developing gingival hyperplasia induced by calcium channel blockers]. Orvosi Hetilap 2018 Jul;159(29):1183-1187. Hungarian. doi: 10.1556/650.2018.31088. 
  • Feller D, Kun J, Ruzsics I, Rapp J, Sarosi V, Kvell K, Helyes Z, Pongracz JE. : Cigarette Smoke-Induced Pulmonary Inflammation Becomes Systemic by Circulating Extracellular Vesicles Containing Wnt5a and Inflammatory Cytokines. Frontiers in Immunology. 2018 Jul 25;9:1724. doi: 10.3389/fimmu.2018.01724. 
  • Deutsch-Nagy L, Urbán P, Tóth Z, Bihari Z, Kocsis B, Fekete C, Kilár F. : Genome sequence of Shigella sonnei 4303. Gut Pathogens 2018 Oct 24;10:47. doi: 10.1186/s13099-018-0274-5. 
  KAPCSOLAT
  Dr. Gyenesei Attila
  Core Facility Vezető
   
  LETÖLTÉSEK
  LINKEK
  Facebook

  Oldalak

  Feliratkozás RSS - Genomika és Bioinformatika csatornájára